Ortaylı: Fatih'in başkanı tayinle gelsin

Fatih Belediyesi sınırlarında bulunan Suriçi bölgesinin özel bir kanunla yönetilmesini savunan Prof. Dr. İlber Ortaylı, bölgenin belediye başkanının tayinle seçilmesi gerektiğini savundu.

Ortaylı: Fatih'in başkanı tayinle gelsin
Ortaylı: Fatih'in başkanı tayinle gelsin
GİRİŞ 16.03.2012 14:04 GÜNCELLEME 16.03.2012 14:04

Ortaylı, "Payitaht bu modelle idare edilemez. Suriçinin seçim sistemi dışına çıkarılması gerekiyor. Bu bölge için demokrasiden vazgeçilsin. Başkanı iktidar ya da cumhurbaşkanı atamalı." dedi.

Topkapı Sarayı Müzesi başkanlığını yürüten İlber Ortaylı, İstanbul Semtleri (www.istanbulsemtleri.com) grubunun 'İstanbul Sohbetleri' etkinliğine katıldı.

Burada İstanbul'un idarî tarihine değinen Ortaylı, "1. Roma Pagan, 2. Roma Hıristiyan, 3. Roma İslam'dır." dedi; Osmanlı İmparatorluğu'na 'Üçüncü Roma' denilebileceğini belirtti. Konstantin isminden rahatsızlık duymanın anlamsız olduğunu vurgulayan Ortaylı, "Be makam-ı Konstantiniyye el Mahmiyye... Asırlardır, Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün fermanlarında ve kayıtlarında şehrin adı böyle geçerdi: Konstantiniyye; 'korunmuş makam'... Kimse şehrin kurucusu olan hükümdarın ne adını küçümserdi, ne de inkâr ederdi. Ecdadımız, Konstantin isminden gocunmamıştır, sen niye oluyorsun?" ifadelerini kullandı. Profesör Ortaylı, Bizanslıların büyük bir medeniyet oluşturduğunu, Osmanlı'nın da bu medeniyeti geliştirip ileriye taşıdığını ifade etti. Son senelerde İstanbul'un fethini küçük göstermeye çalışanların türediğine işaret eden İlber Ortaylı, konuya dair şaşkınlığını şu sözlerle dile getirdi: "İstanbul'un fethedildiğini kabul etmeyen bir tür zihniyet vardır ve hâlâ İstanbul'un düşmanıdır. İstanbul'un işgalinden söz ediyorlar. Türkler işgal etti sözünü Romalılar bile kullanmıyor!"

Tarihçi Ortaylı, İstanbul'un nasıl beton bir şehir haline geldiğini anlatırken; Menderes dönemine göndermede bulundu. "İstanbul en büyük kıyımı Menderes döneminde yaşadı. Menderes İstanbul'u hiç bilmemiş, anlamamıştır. Kendisini uyaranları da dinlememiştir. İyi iş yaptığını zannediyor ama öyle değil. Sen yol yapıyorsun diye bütün ahşap binalar gidiyor." dedi. Ortaylı, Suriçi'ndeki birçok tarihî yapının hesapsız kitapsızca imara kurban gittiğinin altını çizdi. Fatih Kent Konseyi Genel Kurul üyesi olan ve konseyin onursal başkanlığı yapan Ortaylı, gerek bütçede gerek idarede İstanbul'un ayrı Suriçi'nin ayrı ele alınmasını önerdi. "Suriçi'ne belediye başkanı atansın, seçilmesin." diyen Ortaylı, şunları kaydetti: "Bu atamayı iktidar yapabilir, cumhurbaşkanı da. Özel yetkilerle ancak burası idare edilebilir. Suriçi İstanbul dar çevreden seçilen belediye meclisleriyle idare edilemez, mahzurları açıktır. Suriçi İstanbul Suriçi'nde kalmayacak kadar herkesin şehridir. Dünyanın en önemli müzeleri, abideleri buradadır. Onunla ilgili gelişme ve düzenlemeler hepimizi ilgilendirmelidir. Bütçesi, kadroları ona göre düzenlenmelidir. Hâlihazırda bütçe ve kadrolarla Suriçi'nin devasa sorunlarının üstesinden gelmek kolay değil." Ortaylı mevcut belediye kanununda olduğu gibi devlet memurlarının seçimde belediye meclisi adayı olamama garipliğinin de ortadan kaldırılmasını savundu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!