Midilli'de vizesiz geçiş hazırlığı

Eski Midilli Belediye Başkanı Alekos Evangelinos, Yunanistan'ın ''Sisam, İstanköy, Midilli, Rodos ve Sakız'' adalarında Türk pasaportlu yolculara 15 günlük kapıdan vize verilmesiyle ilgili çalışma yapıldığını anlattı.

Midilli'de vizesiz geçiş hazırlığı
Midilli'de vizesiz geçiş hazırlığı
GİRİŞ 24.05.2012 18:15 GÜNCELLEME 24.05.2012 18:15

Yunanistan'ın Midilli ve Limni adalarından belediye başkanları ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan bir heyet, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Demirtaş, iki ülke arasındaki ilişkilerin bugünkü duruma gelmesi için iki kıyıda bulunan belediye başkanları ve iş adamlarının yoğun çaba gösterdiğini, artık bir güven ortamının oluştuğunu bildirdi.

Yunanistan'ın birinci ekonomik partnerinin Türkiye olduğunu, yaşanan kriz dolayısıyla her zamankinden daha çok birlikte olmaya ve ticaret yapmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

''İşbirliğinin birinci şartı vize konusunun çözülmesidir. Geçen hafta Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu üyeleri odamıza geldi. Onlara da söyledim. Yunanistan'a Şengen'den izin verin. Yunanlı belediye başkanları, valiler, ticaret odaları istiyor, onlarca imzalı başvurular yaptık. 

Yunanistan'ın turizm ve ticareti geliştirmekten başka çıkış noktası yok. Ben bir Yunanlı kadar bu ülkenin ekonomisini biliyorum. AB'nin vereceği yardımlarla kalıcı bir refah ortamı, güvenli ekonomi sağlanamaz. Bunun için de mutlaka vize konusunun çözülmesi gerekiyor. Türkiye şu anda iltica edenleri geri alma anlaşmasına imza atmaya hazır. Ama AB sürekli zorluk çıkartıyor. Delegasyon Başkanı Jean-Maurice, 'Avrupa'ya iltica edenlerin yüzde 80'i Türkiye'den geliyor' dedi. Buna çocuklar bile inanmaz. Ama Fransızdı, Fransızlığı'nın gereğini yaptı.''

-''15 günlük vize uygulaması üzerinde çalışma yapılıyor''-

Eski Midilli Belediye Başkanı Alekos Evangelinos da vize konusunda güzel haberlerin geldiğini, geçen hafta Yunanistan'ın Kuzey Ege Bölge Valiliği tarafından bu konuda bir program üzerinde çalışma yapıldığının açıklandığını belirtti.

Evangelinos, ''Hükümet kararı olarak henüz açıklanmadı ancak Sisam, İstanköy, Midilli, Rodos ve Sakız adalarına, girişte 15 günlük vize uygulaması üzerinde çalışma yapılıyor. Böylelikle adaları ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları konsolosluklara gitmek durumunda kalmayacak, vizelerini girişte alabilecek. Bu konuda çalışma yapıldığı konusunda doğrulamalar geldi ancak resmi karar henüz açıklanmadı'' dedi.

Limnos Adası Belediye Başkanı Antonis Chatzidiamantis ise Ege Denizi'nde barışın sürekliliğinin sağlanmasının Yunanistan'daki ekonomik krizin aşılmasında kendilerine yardımcı olacağına inandıklarını kaydetti.

Heyette bulunan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, barışın kalıcılığını sağlamak için yol haritası belirlemeye çalıştıklarını, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise sürdürülebilir barış ortamının nasıl sağlanacağıyla ilgili bir konferans düzenleme planlarının bulunduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran ve İsrail'den yüzyılın tiyatrosu - Gazete manşetleri
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar