2 bin 23 metrelik kol böreği ile rekor denemesi

Bursalı bir börekçi, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için 650 kilo un, 350 litre yağ, bin 200 yumurta, 45 kilo tuz, 900 kilo peynir, patates, kıyma ve ıspanak kullanarak 2 bin 23 metrelik börek yaptı.

2 bin 23 metrelik kol böreği ile rekor denemesi
2 bin 23 metrelik kol böreği ile rekor denemesi
GİRİŞ 03.06.2012 18:03 GÜNCELLEME 03.06.2012 18:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

200 kişinin çalıştığı ve toplam 40 bin porsiyon olan kol böreğinin yapımı büyük bir görsel şölene dönüştü. Tamamlanması ile birlikte 2 bin 23 çocuğa dağıtılacak olan kol böreği, bir başka rekorun daha kırılmasına vesile olacak.

Bursa İkizler Börek tarafından Merinos Parkı'nda sabah saatlerinde yapımına başlanan kol böreğinin pişirilmesi için tezgahlar ve fırın hazırlandı. Ardından çalışmalara başlayan 200 kişilik ekip, bir yandan böreği yaparken, diğer taraftan fırını hazırladı. Ustalar büyük bir titizlikle böreği yapmak için çalışırken, vatandaşlar ise meraklı ve iştahlı gözlerle yapılan böreği seyretti.

"HAZIRLANAN RAPOR İNGİLTERE'YE GÖNDERİLECEK"

Akşam saatlerinde böreğin 2 bin 23 metreye ulaşarak tamamlanması ile rekor denemesi tamamlanmış olacak. Böreğin tamamlanmasının ardından, alanda görevli bulunan heyet tarafından hazırlanacak rapor, rekorun tescil edilmesi için İngiltere'ye gönderilecek.

"81 İLDEN GELEN UNLAR, BARIŞ VE KARDEŞLİK BÖREĞİNDE KULLANILDI"

Türkiye'de börekten çok pizza ve hamburger gibi yiyeceklerin tüketilmesinin kendisini rahatsız etmesinden yola çıkarak bu denemeyi yaptığını belirten firma sahibi Hasan Acar, "2009'da Macaristan'da 105 metre ve 10 bin porsiyon börekle kırılan rekoru geliştirmek istedim. Biz de 2 bin 23 metre ve 40 bin porsiyonluk börek yapmak için yola çıktık. Çalışmalara sabah saatlerinde başladık. Akşama bunu bitirip, başvurumuzu yapacağız.'' dedi.

Bursa'da tarihi bir gün yaşadıklarını anlatan Hasan Acar, şöyle konuştu: "Dünyanın en büyük böreğini yaklaşık 250 kişilik usta ile birlikte yapmaktayız. 81 ilden gelen bu unları barış ve kardeşlik böreğinde kullandık. Tamamlandığında, 2 bin 23 çocuğa aynı anda bu böreği yedireceğiz. Bu şekilde yeni bir rekor kırılmış olacak. Bu börekle aynı zamanda cumhurbaşkanı ve başbakanımız başta olmak üzere Meclis'imize de özel börek yaptık ve kendilerine götüreceğiz."

"İKİ REKOR DENEMESİ YAPILACAK"

Dünya Çocuk Rekorları Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural da yaptığı açıklamada; rekor denemesi için bir rapor hazırlanacağını belirterek, ''Ardından bu raporu, onaylanması için İngiltere'ye göndereceğiz. Ayrıca, hazırlanan böreği aynı anda 2 bin 23 çocuk yiyerek, bu alanda da bir rekor denemesi yapacağız.'' dedi.

Çalışmadaki amaçlarının, Bursa'nın geleneksel yiyeceği olan böreği dünyaya tanıtmak olduğunu anlatan Prof. Kural, "Burada aslında üç rekor birden kırılıyor. Birincisi, burada 40 bin porsiyonluk bir börek pişiriliyor. Daha önceki 10 bin idi. Ardından 2 bin 23 çocuğa bu börek dağıtılarak bir başka rekor kırılacak. Aslında böyle de müracaat etse idik dünyanın en uzun böreği olacaktı. Ancak öyle bir başvuru yapılmadı. Ardından, bu börek çocuk yuvaları ve huzurevlerine dağıtılacak. Bu gelenek böylece yaşamış olacak." şeklinde konuştu.

Deneme organizasyonunda bulunan Sanatçı Yaşar Alptekin de Bursa için önemli bir gün yaşandığını belirterek, "Bugün burada küçümsenmeyecek şeyler yaşanıyor. Bursalılar bunun ne kadar farkında onu bilmiyorum ama 2009'da Macaristan'da kırılan rekorun çok üstünde bir rekor burada kırılacak. Bu, Türkiye ve Bursa için çok önemli bir tanıtım. Para ile bu önemli reklamı ve tanıtımı yapamazsınız. Bu bakımdan İkizler Böreği tebrik ediyorum. Hasan Usta'yı tebrik ediyorum. Ben kendisini tanıyorum, yaklaşık 5 aydır bu çalışma üzerine çalıştı. Ben kendisini canı gönülden kutluyorum." diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • emrah 11 yıl önce Şikayet Et
    ironi. hemen öncesindeki haber de de yetimlerden bahsetmiştiniz.bari aynı gün ya da aynı manşetten vermeyin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma