Trafik terörü, sürüş uzmanlarını da korkutuyor

Trafik kazalarındaki artış, ileri sürüş tekniği uzmanlarını da trafiğe çıkmaya korkutuyor.

Trafik terörü, sürüş uzmanlarını da korkutuyor
Trafik terörü, sürüş uzmanlarını da korkutuyor
GİRİŞ 24.07.2012 12:52 GÜNCELLEME 24.07.2012 12:52

Sürüş tekniği uzmanı Resul Ergün, "Biz genelde pistlerdeyiz. Trafikte araç kullanırken daha çok tedirgin oluyoruz. Bildiğimiz şeyler, karşınızdakilerin bilmediği şeyler olunca daha çok korkuyorsunuz." dedi. Emniyet kemerinin mutlaka takılması gerektiğini belirten Ergün, hız olarak 120'nin üzerine çıkıldığı zaman ölümlü kaza riskinin arttığını vurguladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de trafik kazaları 2002-2011 yılları arasında yüzde 279 arttı. 2002 yılında 439 bin 958 olan kaza sayısı, 2011 yılında 1 milyon 228 bin 928'e çıktı. 10 yılda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 43 bin 140 kişi. Son 10 yılda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı sorumluluk bölgesinde meydana gelen trafik kazaları, olayın dehşetini gözler önüne seriyor. 1 Nisan 2008 tarihinde uygulamaya konulan tarafların anlaşarak kendi aralarında tutanak tanzim ettiği maddi hasarlı trafik kaza sayısının da dahil edildiği istatistikler, trafik kazalarının arttığını gösteriyor.

Trafik kazalarında en önemli sebeplerin başında aşırı süratli araç kullanmak geliyor. Buna bağlı olarak emniyet kemeri kullanmayan birçok kişinin kazalarda hayatını kaybettiği belirtiliyor. Şehirlerarası yolculuk yapan sürücülerin birçoğu ise ileri sürüş teknikleri hakkında bilgi sahibi olmadan yola çıkıyor. Trafik kuralları konusunda da yeterli bilgi sahibi olmayan sürücüler, ani gelişen kaza riskleri karşısında nasıl hareket edeceğini bilemiyor. Soğukkanlı olamamak her durumda firene basmak aracın kaza yapmasına yol açabiliyor.

EMNİYET KEMERİ MUTLAKA TAKILMALI

İleri sürüş tekniği uzmanlarının eğitim alanları İstanbul Park'ın hemen yanında yer alıyor. Uzmanlar buradaki eğitimi ehliyetli sürücülere veriyor. Eğitimin içeriğinde ise önden ve arkadan araç savrulmaları, kaygan zeminde aracın hakimiyetini sağlamak ve panik firen konuları yer alıyor. İleri sürüş tekniği uzmanı Resul Ergün, seyir halindeyken sürücünün mutlaka emniyet kemerini takması gerektiğini belirtiyor. Emniyet kemeri takmayan kişinin kaza sırasında hayatını kaybedebileceği uyarısında bulunan Ergün, "Trafik kazalarındaki ölümlerin asıl nedeni emniyet kemeri kullanmamak. Emniyet kemeri kullanmayan bir kişi 50 kilometre hızla da ölüyor. Kemik kırılmaları, cama vurmalar ve camdan çıkmalar oluyor. 60 kiloluk bir insan 100 kilometre hızla bin 800'e kadar çıkabiliyor. Camdan dışarı çıkıyor, göğsü direksiyona saplanıyor. Bunu nasıl engelleyebiliriz? Emniyet kemeri kullanmamız gerekiyor. Emniyet kemeri sizi sabitliyor. 100 kazadan 70'inde insanlar araçtan sağ olarak çıkabiliyor." diye konuştu.

Kendilerinin savrulma teknikleri hakkında eğitim verdiğini anlatan Ergün, "Biz önden ve arkadan savrulma tekniklerini gösteriyoruz. Takla atma nedenleri, panik frenleri öğretiyoruz. Siz 90 kilometrede giderken 45 metre mesafede duracağınızı hesaba katarak frenleme yapıyorsunuz aslında hızın yarısı da değil fren mesafesi. Bunları çok daha aşağıya indirebiliyorum. Bunu 30 metreye kadar indirebiliyorum. Bu sayede sürücüler durdukları için kaza yapmıyor." ifadelerini kullandı.

'120'NİN ÜZERİNE ÇIKTIĞINIZDA ÖLÜMLÜ KAZA RİSKİ YÜKSELİYOR'

Otobanlarda hız sınırının yükseltildiğine dikkat çeken Ergün, ideal hızın 90 ile 120 arasında olduğunu vurguluyor. 120'nin üzerine çıkıldığında kütlesel ağırlığın arttığını ifade eden Ergün, "Otobanlarda artık 150 kilometre hıza kadar çıkabiliyorsunuz. 90 ile 120 hızı çok daha ideal hızlar. Siz 90 ile çarpıyorsunuz ölmüyorsunuz ama 120 üzeri bir hızla çarptığınızda kütlesel ağırlığın verdiği etkiyle emniyet kemeriniz takılı olsa bile ölümlü kazalar yaşayabiliyorsunuz. İlk başta hızımızı düşürmemiz gerekiyor. Biz de eğitim alan arkadaşlar da hızlı gitmiyor. Daha güvenli ve kontrollü gitmeyi öğreniyor. Viraj tekniklerini öğreniyor. Biz hıza karşıyız." şeklinde konuştu.

Trafikte araç kullanırken tedirginlik de yaşadıklarını dile getiren Ergün, "Biz hep pistlerdeyiz. Trafikte araç kullanırken çok daha tedirginlik yaşıyoruz. Bildiğimiz şeyler karşıdakilerin bilmediği şeyler olunca daha çok korkuyorsunuz. Otoban açık bir yol. Herkes erken gitmek istiyor. Bilmedikleri fren tekniklerinden fizik kurallarından araç savruluyor. Kaygan zeminde duramıyor ve çarpıyor. Frene basınca güvenli hissediyoruz kendimizi ve refleks olarak frene alışmış durumdayız. Frene bastığınızda aracının öne doğru eğiliyor ve arka taraf yukarı çıkıyor. Arkadan savrulmaya neden oluyorsunuz. Önden savrulmalarda frene basmayı tavsiye etmiyoruz. Arkadan savrulmaya yol açabiliyor. O yüzden gazı bırakıp kontrol altına almayı tercih ediyoruz." diye konuştu.

'KAZA ANINDA TEK KARAR ALMA ŞANSINIZ VAR'

İnsanların kaza anında birçok hareket yaptığını anlatan Ergün, "Bir kaza anında insanların beyni sağ ve sol taraftan çalışıyor. 16 tane karar alabiliyor. 'Sağa mı sola mı kırayım? şuna çarpacağım' falan derken kaza süresi çok kısa oluyor. Bir saniyelik bir süreniz var. Takla atmaktan korkuyoruz ve biz de o kazanın içinde oluyoruz. Bir tane hareket ve doğru olan hareketi yapmayı öğretiyoruz. İleri sürüş tekniklerini ne yazık ki isim olarak bilen bile yok." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!