Uçak biletinde düşüş bekleyene kötü haber!

Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte uçak biletlerinde indirim beklentisiyle ilgili umutsuz konuştu

Uçak biletinde düşüş bekleyene kötü haber!
Uçak biletinde düşüş bekleyene kötü haber!
GİRİŞ 01.12.2014 08:36 GÜNCELLEME 01.12.2014 08:36

Bilet fiyatlarında zaten yüzde 50’ye varan indirimler yapıldığını savunan Murat Ersoy, “Bilet fiyatları yakıt maliyetlerinden daha fazla düştü. Bu düşüşün sadece yüzde 12.5’i petrolfiyatları kaynaklı. Asıl indirim, talep olmaması nedeniyle yapıldı. Seyahat talebi yok, sezon etkisi sert oldu. Bilet fiyatları da inebileceği sınıra kadar indi” dedi.

Ersoy, petrolün varil fiyatının 75 doların altına inmesinin ardından, havayolu şirketlerinin bilet fiyatlarına bunu yansıtıp yansıtmayacağına yönelik beklentileri değerlendirdi. Ersoy, bilet fiyatlarının zaten ciddi oranda düştüğüne dikkat çekerek, “Yansıtılacak ne varsa yansıttık. Yakıt fiyatlarındaki yüzde 10’luk düşüş 1 saatlik uçuşta maliyetleri koltuk başına 3 dolar azaltıyor. Şu anda fiyatlar 52 TL’den başlıyor. Uçaklar, maliyetinin çok altında uçuyor” dedi.

‘SEZON ETKİSİ SERT’

Ersoy, piyasadaki rekabetin fiyatların bu seviyelere kadar düşmesine neden olduğunu aktarırken, bilet fiyatlarına 300 TL’lik tavan fiyat konulmasına karşın, şu anda 100 TL’ye dahi uçak bileti bulmanın zor olduğunu ifade etti. Ersoy, fiyatların, bakanlığın bir zorlaması ile değil, doğal şekilde düştüğünü ifade etti. Ersoy, “Talep, arza göre daha düşük. Bu da mevsimsel etkilerden kaynaklanıyor. Normalde her yıl ocak ve sömestr tatili dışında şubat ve mart döneminde bu düşüş yaşanırdı. Şu anda sezon etkisi daha erken başladı ve oldukça sert oldu. Seyahat talebi azaldı” dedi.

‘PETROLDEN OLSA % 12.5 DÜŞERDİ’

Ersoy, sektörün yakıt maliyetlerinin yüzde 25 oranında düştüğünü belirtirken, “Bunun da yarısı bilete yansıyor. Yani bilet fiyatlarına etkisi yüzde 12.5 oluyor. Ancak bilet fiyatları, yüzde 12.5’in çok üstünde düştü. Fiyatlardaki düşüş yüzde 50’nin üstünde oldu. Sadece petrol fiyatı etkisi olsaydı, biletler de sadece yüzde 12.5 oranında düşüş görülürdü” diye konuştu. Ersoy, petrol fiyatlarındaki düşüş devam etse de artık bilet fiyatlarının daha fazla düşmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekti.

KAYNAK: DENİZ ÇİÇEK / HT GAZETE