23 bin 4C'liye kadro için çalışma başladı

Kamuda geçici görevlerde istihdam edilen '4/c'lilere kadro müjdesi geliyor. Memur zamma sevinirken 4/C'liye de kadro yolu açıldı.

23 bin 4C'liye kadro için çalışma başladı
23 bin 4C'liye kadro için çalışma başladı
GİRİŞ 25.08.2015 14:56 GÜNCELLEME 25.08.2015 14:56
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Memurlarla hükümet arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri 4/c’li personele kadro hakkı konusunda da adım atıldı. Toplu sözleşme görüşmelerinde "tam zamanlı çalışan geçici personellerin kadroya geçirilmesi konusunda çalışma yapılacaktır" ifadesi metne girdi. 22 bin 941 olarak ifade edilen 4/c’li personele kadro yolu göründü.

NE MEMUR, NE İŞÇİ... 

4 /c’li olarak adlandırılan personel, kamuda geçici görevlerde istihdam edilmektedir. 4/c’li personelin en büyük açmazı da kanundaki 'işçi sayılmayan kişiler' ibaresinden kaynaklanmaktadır. Yani ne memurlar, ne işçi. İşçi olmayan ve bu nedenle kamu sektöründeki işçilerin imzaladıkları toplu iş sözleşmelerinden yararlanamayan 4/c’liler, kamu görevlilerinin imzaladığı toplu sözleşmelerde de genellikle unutulmaktadırlar. Geçici personel konumundaki 4/c’lilerin sayısı son 8 yıldır hızla azalıyor. Amacı dışında kullanılmaya başlanan geçici personeller kadroya geçirilmeyi bekliyorlar. 4/c’li personellerin geçici işler dışında ve tam zamanlı olarak istihdam edilmeye başlanması bu kişilerin kadro hakkının en önemli gerekçesi. 2007 yılında geçici personel sayısı 77 bin kişiyken, bu sayı 8 yılda 22 bin 941’e geriledi. 

'KELLE KOLTUKTA' ÇALIŞIYORLAR

1 yıldan az süreli işleri yapmakla görevlendirilen 4/c’lilerin önemli bir kısmı buradan emekli oluyorlar. Memurun istihdam güvencesi bu kişiler için söz konusu olmadığı için işten çıkarılmalar kolay olabiliyor. Bu nedenle 4/c’lilerin 'kelle koltukta' çalıştıklarını söylemek mümkün. 4/c’lilerin kadro isteklerinde istihdam güvencesi yatıyor.

SIRADA 'SÜREKLİ İŞÇİLER' VAR

Toplu sözleşme metninde memur ve sözleşmeli personel tarafından yürütülmesi gereken işlerde çalışan 'sürekli işçiler' için de kadro hakkı için çalışma yapılması öngörülüyor. Sürekli işçiler ve 4/c’lilerden kamuda sürekli nitelikteki ve memurlar eliyle yürütülmesi gereken işleri yapanların kadroya geçirilmeleri çok önemli. 

ÇALIŞMA BAŞLATILIYOR

TOPLU sözleşme görüşmelerinden önemli bir netice çıktı ve “tam zamanlı çalışan geçici personellerin kadroya geçirilmesi konusunda çalışma yapılacaktır” ifadesi metne girdi. Sendikaların adım atılmasını hızlandırmaları şart. Bu çalışmaların bir an önce gerçekleştirilmesi ve tam zamanlı olarak çalışmaya başlayan ve bu nedenle geçici personel tanımının dışına çıkan kişilerin hak ettikleri kadrolara geçirilmesi sağlanmalıdır. Toplu sözleşme metninde geçici personellere ek ödeme, aile yardımı ve fazla mesai ödemesi yapılması konusunda düzenlemeler var. Ancak bu düzenlemeler yalnızca 4/c’lilerin eline bir nebze olsun fazla para geçmesini sağlayacak hükümler. Kadro için çalışma yapılması gerekiyor. 

YORUMLAR 33
  • Kemal 8 yıl önce Şikayet Et
    Ormanda calisan iskur calisanina niye kadro yok
    Cevapla
  • 4 c li 8 yıl önce Şikayet Et
    kaç yıl daha bekliycez kadroyu. adalet ve kalkınma adalet nerede. zenginin adaleti. fakir zaten öldü.
    Cevapla
  • haha haha 8 yıl önce Şikayet Et
    Akp delegesiyim ve 4c liyim bende arkadaslar pes ettim sonunda hepcalısma hepcalısma nereye kadar yeter artık yeter
    Cevapla
  • baran 8 yıl önce Şikayet Et
    kadro ne zaman kardeslerim
    Cevapla
  • cem 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben 4/c liyim kpss yle kamu işçisi oldum. 15 sene çalıştım kurumum satıldı kpss hskkım gaspedıldı 4\c ye gonderıldım tüm 4/c personeli kpss yle işe girmiştir kspss sız slınsnlars yorum yapın ayıptır arkadaslar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle