Yayın ihalesini iptal ettirecek büyük tezat!

RTÜK'ün televizyon yayıncılığı sektörünün gelecek 10 yılına damgasını vuracak televizyon yayın ihalelerinde oluşan fiyat uçurumları tartışmalara yol açtı. HD ve ulusal standart çözünürlük için fiyatlar uçarken, tematik lisanslar resmen bedavaya gitti.

Yayın ihalesini iptal ettirecek büyük tezat!
Yayın ihalesini iptal ettirecek büyük tezat!
GİRİŞ 19.04.2013 12:28 GÜNCELLEME 19.04.2013 13:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) televizyon yayın ihalelerinde oluşan fiyat uçurumları tartışmalara yol açtı. HD ve ulusal standart çözünürlüklü ihaleler yoğun rekabete sahne olup, 50 milyon TL ile 25 milyon TL bedel karşılığı sonuçlandı. HD tematik ihalesi de ilk iki ihale gibi yoğun rekabet içinde gerçekleşti ve üç kanal 39 milyon TL karşılığı ihale hakkı kazandı. Ancak ihale serisinin üçüncü günü sabahında gerçekleştirilen 'standart çözünürlüklü tematik yayın' ihalesinde hiçbir rekabet söz konusu olmadı ve ihale taban fiyat üzerinden sonuçlandı. 11 lisans sadece 1'er milyon TL'den taban fiyat üzerinden dağıtıldı. Diğer ihaleler ile taban fiyat üzerinden gerçekleşen ihale arasındaki fiyat uçurumu şaşkınlıkla karşılandı. Gözler önümüzdeki hafta yapılacak Üst Kurul toplantısına çevrildi. Söz konusu ihalenin, hiçbir rekabetin yaşanmadan yalnızca bir turda tamamlanması ihaleye gölge düşüren unsur olarak görüldü.

SIFIR REKABET

Dün öğleden sonra yapılan tematik yayın türünde yüksek çözünürlüklü (HD) lisans ihalesinde ise kıran kırana bir mücadele yaşandı. Beş yayıncı kuruluşun teklif verdiği ihale, uzun süre dört kanalın yarışına sahne oldu. Dream TV'nin çekilmesiyle üç kanal, karşılığında HD lisans hakkı kazandı. RTÜK'ten yeterlilik belgesi alan Üsküdar Radyo Televizyon Anonim Şirketi (Semerkand TV), ihaleye girmedi. İhale, Turkuvaz Medya Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi (A Haber), Al Jazeera Türk Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi (Al Jazeera), Tempo Televizyon Yay. Yap. Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Dream Türk), A Yapım Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Anonim Şirketi (NTV Spor) arasında geçti.

HD yayına 120 milyonluk teklif

RTÜK tarafından hazırlanan ve lisans süreleri 10 yıl öngörülen ihale şartnamesine göre, asgari yayın lisans bedeli, HD yayınlar için 3 milyon lira olarak belirlendi. Yaklaşık 2,5 saat süren ihaleden, Tempo Televizyon Yayıncılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Dream Türk) 129. turda rakam 35 milyona ulaşınca çekildi. Böylece 'tematik yayın türünde HD yayın lisansı' alan yayın kuruluşları şunlar oldu: A Yapım Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Anonim Şirketi (NTV Spor): 39 milyon 400 bin lira. Al Jazeera Türk Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi (Al Jazeera): 39 milyon 400 bin lira. Turkuvaz Medya Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi (A Haber): 39 milyon 400 bin lira. Genel yayın türünde HD yayın yapacak 8 kanal için 13, SD yayın yapacak 11 kanal için 14, tematik yayın türünde HD yayın yapacak 3 kanal için 4, SD yayın yapacak 11 kanal için 11 yayın kuruluşu lisans aldı.

YORUMLAR 3
  • jeopardy 10 yıl önce Şikayet Et
    biri HD biri SD. HD yayın gelecekteki tüm sistemin geçeceği sistem. SD yayın ise şu an sistem. tabiki de geleceği açık olan için kapışacaklar. Tüm teknolojik aletler HD HD diye bangır bangır reklam yapıyor ürün çıkartıyor. gördüğüm en garip insan bile tv alayım ama HD olsun diyor. HD yayınlar arttığında SD yayın yapanların işi çok zor olacaktır. o yüzden bence yine iyi 11milyon dolar almış devlet SD den..
    Cevapla
  • Burak Yıldırım 10 yıl önce Şikayet Et
    Sadece STV için fazla gelir.. Bu fiyatlar sadece STV için fazla gelir.Diğer kanallar ne itiraz eder, ne karşı gelir onlar için devede kulak.Ama STV ye ağır gelir,ödeyemeyebilir.İptal ettirmek için uğraşacaktır ama sonuç alacağını zannetmiyorum.
    Cevapla
  • mesut çakıroğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    bu kuruldaki danışmanlar ne iş yapar. kerli ferli adamlar sözde ama hiç bir işe yaramıyorlar çıkın piyasaya bakın dünyayı araştırın,1 milyon dolar dediğin nedir tv için zaten 20 yıldır lisanssız bedava yayın yaptılar milyarlar kazandılar siz de üzerine 10 yıllık hakkı 1-3 milyon dolara veriyorsunuz yazık ya illa ki her şeyi Başbakan kontrol edip iptal mi edecek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı