Frekans ihalesi yargıdan döndü

İhalede haksız rekabet şartları oluşturulduğu gerekçesiyle yapılan başvuruyu değerlendiren Ankara 1. Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün tematik kanal ihalesinin yürütmesini durdurdu.

Frekans ihalesi yargıdan döndü
Frekans ihalesi yargıdan döndü
GİRİŞ 22.05.2013 11:34 GÜNCELLEME 22.05.2013 16:18

RTÜK'ün 19 yıl aradan sonra 18 Nisan'da gerçekleştirdiği ancak haksız rekabet gerekçesiyle yargıya taşınan frekans ihalesinde yürütmeyi durdurma kararı verildi. İhalenin iptal edilmesi yönündeki başvuruyu değerlendiren Ankara 1. Bölge İdare Mahkemesi tematik yayın ihalelerinin yürütmesini durdurdu. İhalede 11 SD tematik yayın lisansı, 3 HD tematik yayın lisansı verilmişti.

REKABET OLUŞMADI

İptal talebinin en önemli gerekçesi ihaleye katılan televizyon kuruluşlarına başvuru sürecinde rekabet koşullarını bozacak şekilde farklı muamele yapıldığının ortaya çıkması oldu. Ülke TV'nin de aralarında olduğu bazı TV kuruluşları ödenmiş sermaye şartını yerine getiremedikleri için 'Ulusal' yerine 'Bölgesel' kategoride başvuru yapmak zorunda kaldı. Ancak ulusal yayın ihalelerine katılan 4 kanalın ödenmiş sermaye artırımını 16 Ocak 2013 tarihinden sonra yaptığı ortaya çıktı. Ülke TV bu haklardan yararlanamazken, 4 kanaldan 1'i HD Genel, 1'i Bölgesel, 2 tanesi ise 'SD Genel' kategorisindeki ihalelere kabul edildi. RTÜK, ayrıca tüm evraklarını eksiksiz olarak ileten TVNET'in 'Genel' kategorisinde yaptığı başvuruyu 'Tematik' olarak değiştirmesine ise izin vermedi.

FİYAT UÇURUMU OLUŞTU

RTÜK ihalelerinde oluşan fiyat uçurumları da tartışmalara yol açtı. HD ve ulusal standart çözünürlüklü ihaleler yoğun rekabete sahne oldu ve 25 milyon TL ila 50 milyon TL bedel karşılığı sonuçlandı. HD tematik ihalesinde de üç kanal 39 milyon TL karşılığı ihale hakkı kazandı. Ancak 'standart çözünürlüklü tematik yayın' ihalesinde rekabet oluşmadı ve ihale taban fiyattan sonuçlandı. 11 lisans sadece 1'er milyon TL'den dağıtıldı. Bu durumda ise ulusal frekans bölgesel frekanstan daha düşük fiyata dağıtılmış oldu. Çünkü Marmara Bölgesi için gerçekleştirilen frekans ihalesinde en yüksek teklif ise 2,7 milyon TL olarak gerçekleşti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı