Tüp bebek tedavisi nedir, tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebekte ikiz gebelik & embriyo transferi

Doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftlere yapılan Tüp bebek tedavisi, günümüzde birçok anne ve baba adayının umudu oluyor. Yapay döllenme tekniği ile bebek sahibi olma şansını arttıran Tüp bebek ile ilgili en çok merak edilen ve sorulan soruları size derledik. Peki tüp bebek tedavisi nedir, tüp bebekte ikiz gebelik nasıl oluşur? Tüp bebek tedavisi aşamaları ve tüp bebek ile ilgili bilinmesi gereken her şey...

Senelerdir çocuk hayaliyle yanıp tutuşan çiftlerin bu sebepten ötürü denemedikleri yol kalmasa da isteklerini gerçekleştirebilmeleri için başvurabilecekleri son çare tüp bebek tedavisidir! Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin bir umut belki olur düşüncesiyle denemek istedikleri tüp bebek tedavisinde elde edilen sonuçlar yüzde 20 ile 65 arası olumlu çıkmaktadır. Kadınlarda yaş faktörü, enfeksiyon ve tıkanıklıklar, sperm azlığı ve verimsizliği, obezite ve neden olduğu bilinmeyen kısırlık gibi faktörlerin son derece etkili olduğu Tüp bebek tedavisini bir nevi yardımcı üreme tekniği olarak ifade edebiliriz. Toplum içerisinde kısırlık tedavisi için yaygın olarak tercih edebilen Tüp bebek tedavisi, erkek ve kadınlardaki üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında birleşmesi ve döllenen yumurtanın rahme yerleştirilmesi ile oluşan yapay döllenmenin sağlandığı tüp bebek tedavisi ile ilgili çok sorulan ve merak edilen soruları yanıtlarıyla beraber sizler için derlemeye çalıştık. Toplum içerisinde tüp bebek tedavisi uygulanarak hamile kalan kadınlara baktığımızda çoğunlukla ikiz bebek oluşumuna rastlarız. Embriyo transferi sonucunda ikiz gebelik olasılığını merak ediyorsanız, yapılan araştırmalar doğrultusunda ortaya çıkan rakamlara sizler için haberimizde yer verdik. Hamile kalmak isteyen her kadının tüp bebek tedavisi süreci ile merak ettikleri birçok konu vardır. Tüp bebek tedavisi nedir, tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır? Tüp bebek tedavisinde başarı oranı nedir? Tüp bebek tedavisinin aşama aşama ilerleme süreci...

TIKLA OKU: TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ NEDİR?

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEDİR, TÜP BEBEKTE SÜREÇ NASIL İLERLER?

Tüp bebek tedavisi nedir

Tüp bebek tedavisi nedir

TIKLA OKU: ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İÇİN EN ETKİLİ DUA ÖNERİLERİ

Güvenilir ve hijyenik olan laboratuvar ortamlarında yumurtanın rahim dışında döllenmesi ve sonrasında rahme yerleştirilmesiyle elde edilen bebek işlemidir. Tedaviden olumlu sonuç alma durumu, anne ve baba adaylarının öncelikli olarak doğru doktor ve merkez seçimi ile tüm gerekliliklerin sağlanması ile gerçekleşir. Kadınlara özgü olan üreme hücresi olan yumurta ile erkeklere özgü üreme hücresi olan sperm belli şartlar altında birleşerek sağlıklı döllenme oluşur. Embriyonun rahme yerleştirilmesi ve rahme sağlam bir şekilde tutulması ile hamilelik süreci başlar.

Bu esnadan sonra tüp bebek ile ya da normal yollarla hamile kalan kadınlar arasında bir fark görülmez. Ancak burada uygulanan tedaviden olumlu sonuç elde etme şansının çiftlerin özelliklerine göre değişmesi  ve herkesin bu yöntemi denemek için uygun olmayacağı bilinmelidir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN AŞAMALARI NELER? TÜP BEBEK NASIL YAPILIR?

Tüp bebek tedavisinin aşamaları

Tüp bebek tedavisinin aşamaları

TIKLA OKU: AİLEDE İKİZ VARSA İKİZ BEBEK ŞANSI ARTAR MI?

Tüp bebek tedavisi uygulanacak olan çiftlerde ilk aşama kadındaki yumurtalıkların uyarılması ve folikül geliştirilmesidir. Ardından yumurtalar HCG hormonuyla aktifleştirilerek olgunlaştırılır. HCG hormonu sonrasında 34-36 saat geçince yumurtalar toplanır. Yumurtaların toplandığı gün aynı gün erkekten sperm alınır ve özel yıkama işlemlerinden sonra en kalitelisi alınır.

Tercih edilen spermler yumurtalara enjekte edilir. Döllenen yumurtaların sağlıklı olup olmadığını anlamak için ilk 16-18 saat oldukça kritiktir. Eğer sağlıklıysa 36-48 saat sonra ortalama dört hücreli embriyo, 72 saatin sonrasında 2 kat artarak 8'e çıkar.

Yeterli miktarda kaliteli embriyo elde edildikten sonra rahme yerleştirilmesi 3. günü bulur. Yerleştirme sonrasında ilk yarım saat ya da 1 saat yatakta istirahat edildikten sonra taburcu olunabilir. 11- 12 gün sonra kandaki hamilelik hormonunu ölçen testler uygulanır ve hamilelik durumu netleşir.

TÜP BEBEKTE İKİZ GEBELİK! TÜP BEBEKLER NEDEN İKİZ OLUR? TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE İKİZ GEBELİK OLASILIĞI

Tüp bebekte ikiz gebelik! Embriyo transferi nedir?

Tüp bebekte ikiz gebelik! Embriyo transferi nedir?

Tüp bebek yöntemi hayli pahalı olduğundan hamilelik şansını artırmak için birden fazla embriyo yerleşimi yapılabiliyor. Örneğin, 35 yaşındaki bir kadına tek embriyo transferi yapıldığında hamile kalma olasılığı yaklaşık yüzde 20'dir. Aynı kadına iki embriyo transferi yapıldığında ise bu rakam iki katına çıkarak yüzde 40'a yaklaşır. Üç embriyo transfer edildiğinde hamile kalma ihtimali yüzde 50-60 oranını bulur. İki embriyo transfer edilmesi sonucunda hamile kalan kadınların yüzde 70'i tek çocuk, Yüzde 30'u ikiz bebek sahibi olur. 

Üç embriyo transfer edilen kadınların ise yaklaşık yüzde 60'ının tek, yüzde 30'unun ikiz, yüzde 10'unun üçüz bebeği olur. Embriyo transferlerinde 4 ve daha yükseği tavsiye edilmez. Çünkü bunun hamile kalma olasılığına etkisi yoktur. Sadece çoğul gebelik ihtimalini yükseltir. Maddi sorunların olmadığı bir toplumda ideal olan, her seferinde sadece bir embriyonun transfer edilmesidir. Tek embriyonun yerleştirilmesi sonucunda hamilelik gerçekleşmezse yöntem tekrar edilir.

TÜP BEBEĞİN TUTMASI İÇİN DUA! HAMİLE KALMAK İÇİN MERYEM SURESİ:

TÜP BEBEK TEDAVİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER! TÜP BEBEK OLUŞUMU...

Tüp bebek tedavisi

Tüp bebek tedavisi

TIKLA OKU: İKİZ HAMİLELİK İÇİN NE YAPILMALI?

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Hande Akbaş Güleç ile Tüp bebek tedavinin detaylarını, ve tedavi esnasında yapılması gerekenleri anne adayları için konuştuk...

- Tüp bebek tedavi sürecini ilk nasıl başlattınız?

Tüp bebek çiftleri bize yaklaşık 1 yıllık düzenli ilişkileriyle korunmamalarına rağmen gebe kalamadıklarında çocuk isteğiyle başvuruyorlar. Biz onlara ilk adım olarak tüp bebek tedavisi ile yaklaşmıyoruz.

Onların doğurganlıklarını arttırabilmek için bazı testler istiyoruz. Mesela bayanda ultrasonda yumurta taslağında her bir yumurtanın yaklaşık her iki yumurtada ne kadar olduğuna detaylı bir şekilde bakıyoruz. Eğer bir sıkıntı görmüyorsak bir süre tekrar deneyebileceklerini söylüyoruz.

Fakat bazen öyle hastalar geliyor ki, kadının yumurtalık rezervi ciddi oranda düşmüş. Böyle kişileri vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine alıyoruz.

35 yaşından sonra kadınların biyolojik yaşı olduğu için yumurtalık rezervi azalıyor. 42’den sonra neredeyse şans yüzde 5’in altına düşüyor tüp bebek için olsa bile. Bu nedenle ne kadar erken yaşta anne olmaya karar verirsek o kadar iyi.

Tüp bebek tedavisi uygulamaları

Tüp bebek tedavisi uygulamaları

Yapılan testler sonucunda bir aksilik çıkarsa hormonlara bakıyoruz. Erkekten istediğimiz hormon düzeyleri oluyor ve rahim filmine bakıyoruz. Bunun sonucuna göre hastamız için en uygun tedavi yöntemine bakıyoruz. Bunlar arasında ilk adım olarak yumurtlama takibine bakıyoruz.

Ufak doz ilaçlarla kadının yumurtalarını büyütüyoruz. Buna rağmen olmuyorsa aşılama yöntemine geçiyoruz. Kadının yumurtalarını belli büyüklüğe getirdiğimizde erkekteki meni örneğindeki sperm yıkanarak bize veriliyor ve kadının tam yumurtlama günü bunları enjekte ediyoruz.

- Anne adayları için özel bir diyetiniz var mı?

Hiç fark etmiyor, her kadının yeşil ağırlıklı beslenmesini ve balık ağırlıklı yemesini öneriyorum. İki canım diye iki can yemek yemek doğru değildir. Siz kendi sağlığınıza bakın. Çünkü bebekler zaten anneden tüm vitamini alabiliyorlar.

Görme engelli kadın

Görme engelli kadın

- Görme engelli bir anne adayları kaygılı bir şekilde size başvuruyor mu?

Görme bozukluğu, işitme ya da herhangi bir organında bozukluk olan çiftlerden önce kan alıyoruz. Körlüğün genetik noktasını tespit edebiliyor muyuz ona bakıyoruz. Hangi bölgede eksiklik varsa o geni tespit ediyoruz ve tarayıcı prolar hazırlanıyor. Bu esnada tüp bebek tedavisini uyguluyoruz.

TÜP BEBEĞİN TUTMASI İÇİN NE YEMELİ? TÜP BEBEKTE BAŞARIYI ARTTIRAN BESLENME ÖNERİLERİ! SARAÇOĞLU'NDAN ALTIN TAVSİYELER...

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, tüp bebek tedavisi uygulamasında bebeğin tutunması için tüketilebilecek olan faydalı yiyecekleri şu şekilde sıraladı:

Dalından kopmuş taze nane, maydanoz, ada çayı, mısır, turşu, sirke, şalgam, salamura besinler, hamur işi gıdalar, arpa unundan ekmek...

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE HAMİLE KALANLAR! TÜP BEBEK TEDAVİSİYLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

1- TÜP BEBEK MERKEZDE Mİ MUAYENEDE Mİ YAPILMALI?

Tüp bebek tedavisinin muayenede gerçekleştirilmesindense tüp bebek merkezlerinde yapılması daha doğrudur. Güven verici olmayan yerlerde ve şartlarda uygulanan tedaviler, hem moral bozukluğuna hemde vakit kaybına neden olur.

Tüp bebek tedavisi aşamaları

Tüp bebek tedavisi aşamaları

2- EN FAZLA KAÇ KEZ DENENEBİLİR?

Uzmanların açıklamalarına göre tüp bebek tedavisi için 3 kere denemek idealdir. Deneme sayısı arttıkça başarı ihtimalinin azalacağı biliniyor. 

3- KADININ YAŞININ TÜP BEBEK TEDAVİSİNDEKİ YERİ NEDİR?

Tıpkı normal hamileliklerde olduğu gibi yaş ilerledikçe doğurganlık üretimi azalır. Buna bağlı olarak da 23-34 yaş grubunun tüp bebek ihtimali daha fazladır. 

4- TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE DÜŞÜK İHTİMALİ NE KADAR?

Doğal yollardan gerçekleştirilen hamileliklere göre tüp bebek tedavisiyle elde edilen hamilelikte düşük riski daha fazladır. Kısırlık bu riski tetikler.

5- TÜP BEBEK TEDAVİSİ UYGULAYAN KADIN NASIL BESLENMELİ?

Tedavi için özel olarak uygulanan bir beslenme listesi yoktur. Ancak, anne olmak isteyen kişinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral değerlerinin yerine getirilmesi için sağlıklı besinler tüketmesi gerekir. Bu beslenme şekli içinde en ideal seçim sebze ağırlıklı olan Akdeniz diyetidir.

Hipnoz ile doğum nedir? Doğumda hipnoz yöntemi nasıl uygulanır? Hipnozla doğumun amacı

İLİŞKİLİ HABER

Hipnoz ile doğum nedir? Doğumda hipnoz yöntemi nasıl uygulanır? Hipnozla doğumun amacı

BİR YORUM YAPIN 0