Yumurtlama günü hesaplama! Yumurtlama belirtileri neler, yumurtlama kaç gün sürer?

Yumurtlama dönemine isabet ettirilen günlerde hamile kalma ihtimali daha yüksek olacağı için çocuk sahibi olmak isteyenler bu aralıklarda ilişkiye girmesi şansı arttırmaktadır. Her kadının takip etmesi gereken yumurtlama dönemi ile ilgili merak edilenler haberde! Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır? Yumurtlama dönemi belirtileri neler? Yumurtlama dışında hamile kalınır mı? Yumurtlama kaç gün sürer?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için çok önemli bir kriter vardır ki o da kadının her ay başında olduğu yumurtlama evresini ilişkiye denk getirdiğinde hamile kalma şansının çok daha yüksek olduğudur. Ay başında görülen adet kanamaları düzenli bir aralıkta ilerleyen kadınlarda yumurtlama gününü hesaplamak kolay olduğu gibi çeşitli nedenlerden dolayı adeti geciken bir adet süreci yaşayan kadınlarda bunu tespit etmek biraz daha zor olabilir. Ancak, vücutta görülebilecek olan bazı belirtilerle yumurtlama zamanınızın geldiğinin sinyallerini almak mümkündür. Bunlar özel bölgedeki akıntının değişip yapışkan, kaygan, renksiz ve sümüksü olması ya da kasıklarda ağrı ve vücut sıcaklığının artması gibi faktörlerdir. Ergenlikten menopoza kadar belirli aralıklarda devam eden yumurtlama olayı ile ilgili yeterli bilgiye sahip değilseniz aklınızdaki soru işaretlerini giderebileceğiniz tüm detayları sizler için derlemeye çalıştık. Sağlıklı bir kadın vücudu için çok önemli olan yumurtlama evresi, bebek sahibi olmak isteyenleri bu arzularına birkaç adım daha yaklaştırır. Peki yumurtlama tam olarak nasıl gerçekleşiyor? İşte yumurtlama dönemi ile ilgili bilinmesi gereken temel bilgiler...

TIKLA OKU: HAMİLE KALMAK İÇİN OKUNABİLECEK EN ETKİLİ DUALAR

YUMURTLAMA NEDİR? YUMURTLAMA DÖNEMİ KAÇ GÜN SÜRER?

Yumurtlama nasıl gerçekleşir? Yumurtlama dönemi hesaplama

Yumurtlama nasıl gerçekleşir? Yumurtlama dönemi hesaplama

Yumurtlama, sağlık problemi olmayan her kadının yumurtasının içinde bulunduğu folikül keselerinin fallop tüplerine bırakılmasıyla gerçekleşen bir durumdur. Yumurtlama döneminde rahme açılan fallop tüplerinde bekleyen yumurta erkeğin üreme hücresi olan sperm ile buluştuğu zaman döllenme oluşur ve embriyo ortaya çıkar. Hamilelik için gerekli ilk adımların gerçekleştiği bu evrelerde kadının vücudu hormonların etkisiyle vücudunu hamileliğe hazırlar. Hamilelik gerçekleşmediyse adet kanaması olarak gördüğümüz evrelerde her ay yumurtlama dönemi yeniden gelişir ve hamileliğe hazırlanır. 

Yumurtlama dönemi içerisinde yumurtanın belli bir boyuta gelip olgunlaşarak folikülden çıkması yaklaşık 6 gün kadar sürse de yumurtlama olayı 1 günü yani 24 saati kapsar. Yumurta folikülten uzaklaşıp fallop tüplerine doğru gittiği zaman 24 saat boyunca canlılığını yitirmez.

TIKLA OKU: İKİZ HAMİLELİK İÇİN NE YAPILMALI? DOĞAL YOLLARLA İKİZ GEBELİK

YUMURTLAMA DÖNEMİ BELİRTİLERİ NELER? YUMURTLAMA ZAMANI NASIL ANLAŞILIR?

Yumurtlama dönemi hesaplama takvimi

Yumurtlama dönemi hesaplama takvimi

Yumurtlama belirtileri şiddeti her kadında aynı şekilde ilerlemez. Ancak genel olarak baktığımızda karnın alt tarafındaki ağrı ile kendini göstermeye başlayan yumurtlama evresinde olgun yumurtanın folikülte gerilmesi ile ortaya çıkan ağrıya kimi zaman yumurtanın fallop tüplerine atılmasıyla gelen yanma hissi de eşlik edebilir. Sabahleyin oyalanmadan direkt olarak vüut sıcaklığını ölçmeniz yumurtlama döneminde olup olmadığınızı biraz daha kolay fark ettirebilir.  Bazal vücut ısısı olarak ifade edilen ısı, progesteron hormonunu nedeniyle biraz daha artar. Yumurtlamayı takip eden  ilk 1 gün boyunca normalden fazla olarak 0,5 derece daha yüksek çıkar.

Yumurtlama dönemi belirtileri arasında bir diğer işarette vajinal akıntıdaki farklılıktır. Adet sürecinin ortalarına isabet eden yumurtlama dönemi zamanı geldikçe, vajinal akıntının hacmi artar. Servikal mukusta görülen bu farklılık, spermin rahme erişmesini kolaylaştırır. Ayrıyeten spermin kadın vücudunda daha uzun süre canlı kalmasında da etkilidir.

Geneline bakacak olursak yumurtlama dönemi belirtileri şunlardır diyebiliriz:

-Memelerde hassasiyet
-Cinsel istek artışı
-Karında şişlik
-Tat ve kokulara hassasiyet
-Rahim ağzı açıklığında artış

TIKLA OKU: MERYEM ANA OTU HAMİLELİK İÇİN NASIL KULLANILIR?

YUMURTLAMA DÖNEMİ DIŞINDA HAMİLE KALINIR MI?

Yumurtlama dönemi dışında hamile kalma

Yumurtlama dönemi dışında hamile kalma

Yumurtalıklarda bekleyen yumurtanın hormonların sayesinde olgunlaşması yaklaşık 28 günde bir gerçekleşen adetin tam ortasında tüplere bırakılması ile meydana gelir. Ay başlarında yaklaşık 3-30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun olan bir tanesi salınır. Yumurtlama döneminde çoğu zaman tek bir yumurta alınımı gerçekleşse de bazen birden fazla yumurta salınabiliyor. Döllenme olmasa dahi 12-24 saat aralığında da yine canlılığını koruyan yumurta,‘’Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı?’’ sorusunu akıllara getirebilir.

Erkekteki sperm kadında ortalama 4 veya 5 gün kadar canlı durabilir. Yumurtlama evresinden önceki 5. günde beraber olunduğu zaman fallop tüpündeki sperm salınmış olan yumurtayı dölleyebilir. Dolayısıyla yumurtlama dönemi dışında hamile kalınabilir. Döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda ise 24 saat canlı kalabilen yumurta, vücut içinde çözünür. Yaklaşık olarak 14 gün sonra oluşan adet kanaması sırasında rahim dokusu ile birlikte vücuttan atılır.

EK BİLGİ: (Kadınlarda yumurtanın canlılık süresi 24 saat iken erkeklerdeki sperm hücresi 4 ya da 5 gün bekleyebilir.)

TIKLA OKU: EVDE HAMİLELİK TESTİ NASIL YAPILIR?

YUMURTLAMA DÖNEMİNDE NE ZAMAN İLİŞKİYE GİRİLMELİ? ÇOCUK SAHİBİ OLMA ŞANSINI ARTTIRMAK İÇİN...

Her kadının muhakkak bilmesi gereken ovulasyon dönemi yani yumurtlama zamanında düzeli görülen adet sürecinde ilk kanamanın sonrasında gelen14. günde gerçekleşir. Hamilelik planlanıyorsa, regl dönemini izleyen 9. günden itibaren ilişkiye girmelidir. Bu, yumurta ile spermin karşılaşma şansını artırır. Kadınlarda 4-5 gün canlı kalabilen sperm , yumurtlamanın gerçekleştiği gün yumurtayı dölleyerek hamilelik oluşturabilir.

yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

YUMURTLAMA DÖNEMİ TESTİ NASIL YAPILIR?

Hesap işleriyle uğraşıp kafanızı karıştırmak istemiyorsanız, yumurtlama gününü bir başka yolla belirleyebilirsiniz. Her sabah termometreyi koltuk altınıza koyup çıkan sıcaklık değerini not alın.

Regl'ın orta zamanından sonra yaklaşık 1 derece daha yüksekte sonuç çıktığını göreceksiniz. Bu artışın görüldüğü gün yumurtlama gününüzün olduğunu belli eder. Düzenli bir şekilde bu artışı takip ederseniz ilerleyen zamanlardaki yumurtlama dönemini de birkaç gün öncesinden belirleyebilirsiniz.

TIKLA OKU: EN DOĞURGAN OLUNAN GÜNLER! OVULASYON HESAPLAMA

Ailede ikiz varsa ikiz hamilelik şansı artar mı, nesil atlar mı? İkiz gebelik kime bağlı?

İLİŞKİLİ HABER

Ailede ikiz varsa ikiz hamilelik şansı artar mı, nesil atlar mı? İkiz gebelik kime bağlı?

BİR YORUM YAPIN 0