Hamileler için en ideal ve rahat doğum pozisyonu hangisidir?

Doğum vakti yaklaşan anne adaylarında görülen doğum kaygısı, günümüzde sezaryen oranlarını arttırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre en sağlık doğum yöntemi olarak bilinen normal doğumu ayakta da yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Daha kolay bir doğum imkanı sunan 'Ayakta doğum'un ne demek olduğunu, nasıl yapıldığını ve avantajlarını sizler için derledik. Op. Dr. Ayşe Duman'dan çok önemli bilgiler..

Hamileliğin son dönemlerine doğru anne adaylarında artan doğum kaygısı, genellikle daha öncesinde yaşanan sağlık problemleri ya da olumsuz deneyim tecrübelerini paylaşan annelerden kaynaklanmaktadır. Ancak burada es geçilen bir konu var ki o da; her anne adayının doğumu farklı yaşadığıdır. Hamilelik döneminde hatta daha hamile kalmadan önce bile her zaman normal doğum taraftarı olan bir kadının, edindiği yanlış bilgiler yüzünden sezaryen doğum yöntemine doğru kayması oldukça yaygındır. Sezaryen doğum yönteminin zararlı olmaması hatta bazı komplikasyonlarda hayat kurtarıcı bir teknik olmasına rağmen normal şartlarda anne ve bebek sağlığı için normal doğum en ideali olarak görülmektedir. Doğum çeşitleri arasında en sağlıklısı bilinen normal doğumun dışında ayakta doğumda son zamanlarda giderek popüler olmaya başladı. Peki ayakta doğum nasıl yapılır? Doğum çeşitleri neler? Ayakta doğumun faydaları neler? Riski var mı? İşte uzmanından aydınlatıcı çok önemli açıklamalar...

dikey doğum koltuğu

dikey doğum koltuğu

Günümüzde sırf doğum korkusu nedeniyle 'normal doğum' yerine 'sezaryen yöntemi'ni tercih eden anne adaylarının sayısı ise oldukça fazladır. Daha rahat ve sancısız bir doğum için tıpta çeşitli doğum yöntemleri geliştirilse de uygulanacak yöntemin rahatlık kadar sağlıklı ve güvenilir olması da önemlidir. İşte tam da bu noktada anne adaylarının kaygılarını sonlandırarak rahat bir doğum yapma imkanı için 'dikey doğum koltuğu' üretildi.

Peki bu dikey doğum koltuğu ne işe yarıyor? Ayakta doğum nedir? Ayakta doğum yapmanın avantajları neler? 'Yasemin.com editörlerinden Ebrar Albayrak''Op. Dr. Ayşe Duman'a ayakta doğumla ilgili merak edilen soruları sordu. İşte uzmanından çok önemli açıklamalar...

TIKLA OKU: A'DAN Z'YE SEZARYEN DOĞUM YÖNTEMİ

DOĞUM ŞEKLİ NE ZAMAN VE NASIL BELLİ OLUR?

Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için normal doğumun tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, ani gelişen riskli bir durum olmadığı takdirde sezaryeni önermiyor. Ancak, doğum için tüm detaylara bakılsa bile son ana kadar kesin kararın verilemeyeceğine değinen Doğum uzmanları, bazı durumlarda mecburiyetten dolayı sezaryene başvurulabileceğini söylüyor.

Peki, genelde doğum şekli hamileliğin kaçıncı haftasında belli olur?

Anne adaylarında gerçekleştirilen doğum yöntemlerinin herhangi bir kesinliği olmasa da ters bir durum görülmediği takdirde doğum şeklini belirleyebilmek mümkündür. Uzmanlara göre hamileliğin 37. haftasından 40. haftasına kadar bebeğin kilosu, boyu ve anne karnındaki pozisyonu göz önünde bulundurularak tahmini bir doğum şekli belirlenebilir.

Doğum şekli ve zamanı

Doğum şekli ve zamanı

Normal doğumun gerçekleştirilemediği durumlar neler?

1- Doğum esnasında bebeğin kalp atışlarında farklılık görülmesi

2- Bebeğin doğum kanalına girmesinde zorluk çekmesi

3- Bebeğin fazla kilolu olması

4- Annenin tansiyon değerindeki inip çıkma gibi durumlarda gerçekleştirilir.

Sezaryenin tercih edildiği durumlar neler?

1- Annenin rahim ameliyatı geçirmiş olması

2- Bebeğin suyunun az gelmesi

3- Bebeğin duruş bozukluğu

4- Bebeğin boynunun kordona dolanması gibi durumlarda gerçekleştirilir.

Hamilelikte suyun gelmesi nasıl anlaşılır? Doğum ne zaman başlar?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte suyun gelmesi nasıl anlaşılır? Doğum ne zaman başlar?

BİR YORUM YAPIN 1

anne 5 yıl önce

Annelerin doğum kaygısı sezaryen oranını artırmıyor! Doktorların tecrübesizliği ve korkusu bu oranı artıran şey!

Toplam 12 beğeni