Göç yolundaki sığırcıkların büyülü dansı

Mevsim sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Ankara üzerinden sıcak bölgelere göç eden sığırcıkların havada yaptığı dans izleyenleri büyülüyor.

GİRİŞ 08.12.2012 11:57 GÜNCELLEME 08.12.2012 12:04

Milyonlarca sığırcığın aynı anda birlerine çarpmadan yaptıkları hareketler ise görenleri hayretler içerisinde bırakıyor.

Son dönemde mevsim sıcaklıklarında görülen düşüş, Ankara'nın Gölbaşı ilçesini mesken tutan sığırcıkların bölgeden ayrılmasına neden oldu. Ankara'da mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeni ile göç etmeyerek bölgede kalmaya devam eden binlerce sığırcık, hava sıcaklarındaki düşüş üzerine bulundukları yerden ayrılarak güneye doğru göçe başladı.

Ankaralılar ise milyonlarca sığırcığın göç yolunda havada yaptıkları hareketleri dikkat ve şaşkınlıkla izledi. Bazı vatandaşlar fotoğraf çekerek bu anları kaydetti. Güneşin batma saatlerinde Mogan ve Eymir göllerinde bulunan sazlıklar üzerine gelen milyonlarca sığırcık; gökyüzünü simsiyah bir bulut gibi kaplarken, yaptıkları akrobatik hareketlerle de sazlıklar üzerinde bir nevi dans ettiler. Çok hızlı uçmalarına ve yaptıkları ani dönüşlere rağmen birbirlerine çarpmadan senkronize olmuş gibi uçan sığırcıklar adeta bir görsel şölen sunuyor. Sığırcıkların uçarken çıkardıkları sesler ise görsel şöleni tamamlıyor. Havanın kararmasına yakın zamanlarda yıldırım hızı ile gökyüzünden sazlıklara dalış yapan sığırcıklar geceyi nisbeten korunaklı bu alanlarda geçiriyor. Sazlıklar üzerindeki sığırcıkların görüntüsü ise adeta bir buğday tarlasını andırıyor.

Sığırcıklar yere indiklerinde yenilebilecek her şeye müthiş bir oburlukla saldırarak kışa daha güçlü girebilme mücadelesi veriyor. Sığırcıkların uzun göç yolculuklarına başlamadan önce verdikleri bu yiyecek mücadelesi sığırcıkların kat edecekleri mesafelerin ne kadar uzun ve zorlu olduğunun bir göstergesi.

Sığırcıklar yaşamlarını devam ettirebilmek için sıcaklık ve besin çeşidinin fazla olduğu alanları tercih eden bir kuş türü. Sığırcıkgiller familyasından; serçeden iri, uzun gagalı, sürü ile gezen, ötücü bir kuş. Asya, Avrupa ve Afrika'dan bütün dünyaya yayılan bu kuşlar ortalama uçuş hızları 80 km/s.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'