Mahkeme yemininden 'Allah' ibaresi çıkıyor

Mahkeme yemininden 'Allah'ın üzerine yemin ediyorum' ifadesi çıkıyor. 'Allah' ifadesi yerine 'Kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim' ifadesi geliyor.

Mahkeme yemininden 'Allah' ibaresi çıkıyor
Mahkeme yemininden 'Allah' ibaresi çıkıyor
GİRİŞ 23.09.2011 15:45 GÜNCELLEME 23.09.2011 15:45
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yemin değişikliğini öngören 12 Ocak 2011 günü mecliste kabul edilen Hukuk Muhakemeleri Kanunu 1 Ekim'de yürürlüğe girecek.

Mecliste 12 Ocak'ta tartışmalar arasında kabul edilen Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) bir hafta sonra yürürlüğe girecek. 1 Ekim'den itibaren yargılama usulüyle ilgili birçok adım da değişecek. En dikkat çekici değişikliklerden biri de yemin metniyle ilgili. Artık mahkemede "Allah'ım ve namusum üzerine yemin ediyorum" şeklinde değil, "Namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ederim" ifadesi geçerli olacak.

İşte 1 Ekim 2011'den itibaren uygulanacak bazı yenilikler:

YEMİNDE "ALLAH" DENMEYECEK:

Mevcut uygulamaya göre hakim, sorulacak soruyu okuyup, yalan yere yeminin sonuçları konusundaki uyarısının ardından "Size sorulan sualler hakkında hakikata muvafık cevap vereceğinize ve hiçbir şey saklamıyacağınıza Allahınız ve namusunuz üzerine yemin eder misiniz?" diye soruyor ve ilgili kimse de "Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum" diyor. Yeni yasa gereği 1 Ekim'den sonra "Size sorulan sorular hakkında, gerçeğe uygun cevap vereceğinize ve hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, serefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin eder misiniz?" diye sorulacak. İlgili kimse de, "Bana sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğime ve hiçbir şey saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum" diyecek.

YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Mahkemeler, dava dilekçelerini elektronik ortamda da kabul edebilecek. Avukat ve vatandaşlar, adliyeye gitmeden 24 saat dava açabilecek. Dava, dilekçenin mahkemeye kaydedildiği tarihte açılmış sayılacak.

Duruşmaya gelemeyenler, internet ve telekonferans gibi yöntemlerle bulundukları yerden duruşmaya katılabilecekler. Bu durumda dinleme, ses ve görüntü olarak aynı anda duruşma salonuna nakledilecek.

Taraflar arasındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla sulh dönemi de başlıyor. Hakimin uygun görmesi durumunda taraflar kısmen veya tamamen anlaşarak "sulh" yoluna gidebilecek. Bu süreçle arabuluculuk uygulaması da devreye girmiş olacak.

"Çekişmesiz yargı" olarak adlandırılan ve ilgililer arasında uyuşmazlık olmayan "ergin kılınma", "ad ve soyadın değiştirilmesi", "henüz evlenme yaşında olmayanların evlenmesine izin verilmesi", "mal ortaklığında eşlerden birinin mirası reddine izin verilmesi" gibi yargı işlerini "sulh hukuk mahkemesi" görecek.

TEMYİZ DE DEĞİŞİYOR

Bölge idare mahkemelerinin miktar veya değeri 25 bin TL'yi geçmeyen davalara ilişkin kararları, çekişmesiz yargı işlerinde verilen kararlar için temyiz yoluna başvurulamayacak.

Artık kira ve taşınmaz uyuşmazlıkları sulh hukuk; mal varlığına ilişkin davalar "asliye hukuk"; ölüm veya vücut bütünlüğünün yitirilmesinden doğan zararların tazmini davalarını "asliye hukuk" mahkemeleri görecek.

Akşam

YORUMLAR 9
  • sabriye 12 yıl önce Şikayet Et
    ARTIK YALAN YERE DE YEMİN EDEBİLECEĞİZ.ALLAH KELİMESİ GEÇMEZSE YEMİN YEMİN OLMAZ. Rahatlıkla yalan konuşulabilir müslüman için ALLAH kelimesi önemlidir.yemin artık müslümanı bağlamaktan çıkmıştır.
    Cevapla
  • mubinkoçal 12 yıl önce Şikayet Et
    yemın. bugun abd de bile vekiller seçilince incılın uzerıne yemın ederler onlar incile inanıyor aslında bizlerde kurana inandığımız için kuranın uzerıne yemın edılmesı lazım yanı yemin metnine kitabım kuranı kerımın uzerıne yemin ederım metnı konması lazım hiç unutmam birzaman bir gazetede okumuştum bir işadamının kızı fıransada unuversıteyı bitirmış bu mişadamı yılsonu seminerıne gittiğini soyluyor diyorki semınere kızımla gittim seminere gelen diğer tum öğrencilerın koltuk altına incil bulunuyor birtek benım kızın elinde hiçbirşey yok çok tuhafına gittiğini soyluyor
    Cevapla
  • Mehmet Akif KARDEŞ 12 yıl önce Şikayet Et
    musa bey'e. Musa bey, Siz bu şekilde yemin ettikten sonra Allah'a şirk koşmuş olacağınızın farkında mısınız? Yazı.
    Cevapla
  • Mehmet Akif KARDEŞ 12 yıl önce Şikayet Et
    ?!. Hakan kardeş biz kafire Allah adı için yemin ettirsinler demiyoruz. Bir müslüman için kutsal olan şeyler tek değildir. Kabe'de kutsaldır. Fakat Allah'ın rasulü kabe üzerinede yemin etmeyi yasak etmiştir. Biz bu konuda da Allah'ı birlemekten bahsediyoruz. Kısaca nasılki Allah'tan başkasına ibadet edilmiyorsa islamda, Allah'tan başkası adına da yemin edilemez. kutsallar yok bilmem neler diyerek bu meşru gösterilemez. Bir müslüman düşün ki biz Allah'a secde ediyoruz amma lat'a secde edenlerin de inancıdır saygı duyarız desin! Bu müslüman isimle müslüman kalır ancak. Bunun gibi bir müslüman Allah'ın adından başkası adına yemin edilmesine meşru bakamaz ve hoşgöremez. Yoksa sizler; Bizim dinsizlerle olan husumetimiz inançları yüzünden değildir diyerek düşünenlerden misiniz? Biz hoşgörmüyoruz.
    Cevapla
  • ersin ucar 12 yıl önce Şikayet Et
    eleştiri. Editörün Notu: Bilgi editörlere iletilmiştir. Teşekkürler...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'deki zulüm Batı'yı İslam'a yönlendirdi: Avrupa'da on binlerce kişi Müslüman oldu!
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!