Erdoğan: La havle yerine el frenini çekiyorlar

Eylem planı toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, trafik terörüne değinerek cezaların daha da artacağını vurguladı. Trafikteki kavgalara dikkat çeken Erdoğan, "Sürücüler La havle çekmek yerine el frenini çekiyor" dedi.

GİRİŞ 03.04.2013 16:12 GÜNCELLEME 03.04.2013 17:17
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Başbakan Erdoğan, Türkiye Karayolları Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı tanıtımı ile Karayolları Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısı'nda konuştu.

LA HAVLE ÇEKECEĞİNE EL FRENİNİ ÇEKİYORLAR

Sürücülerin en küçük olayda kavgaya tutuştuğunu gülerek anlatan Erdoğan, "Bugün diğer sürücülerin hakkını, hukukunu çiğneyerek araç kullanan yolun ortasında yolcu indirip bindirebilen çokça sürücülerimiz var. Bugün her yerde aracını hiç olmayacak yere park ederek yayaların ve araçların geçişine engel olan sürücüler var. Daha da üzüntü verici olanı trafikte en ufak bir sürtüşmede La havle çekmek yerine el frenini çekerek kavgaya tutuşmaya uyumlu şoförler var. Buna da dikkat etmemiz lazım. Hız olgusunu milletçe sorgulamaya neden bu kadar acele ettiğimizi nereye yetişmeye çalıştığımızı şöyle bir nefes alıp kendimizi sorgulamaya ciddi bir şekilde ihtiyacımız var" dedi. 

YILDA 1 MİLYON ARAÇ TRAFİĞE KATILIYOR 

Türkiye'de trafikte olan araç bilgisini veren Erdoğan, "Türkiye'de 2002'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 8 milyon 600 adet iken bugün bu rakamın 17 milyon 143 bine çıktığını görüyoruz. Ortalama yılda 1 milyon araç trafiğe katılıyor" dedi. 

TERÖRDEN DAHA FAZLA CAN ALIYOR

Türkiye'nin iki önemli sorunu olduğunu söyleyen Erdoğan, "İki önemli sorunumuz var. Bunlardan biri terör, ikincisi ise maalesef terör kadar konuşulmayan, terör kadar gündemde yer almayan trafik sorunudur. Buna aslına trafik terörü de diyebiliriz. Oysa baktığınızda trafik sorununun diğer değişle trafik terörünün silahlı bölücü terörden daha fazla can aldığını, daha fazla kan akıttığını görürsünüz. Biz bu iki sorunun da üzerine kararlı bir şekilde gidiyoruz. Başarılı olana kadar da yılmadan usanmadan çözüme yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 

BUNLAR ELİ SİLAHLI CANAVARLAR

Türkiye'de kazaların büyük çoğunluğunun alkollü araç kullanmaktan kaynaklandığını ifade eden Erdoğan, "Alkollü araç kullananı eli silahlı canavara benzetiyorum. Alkolsüz olanı da bir masuma benzetiyorum. Onun hiçbir günahı yok. Dikkatle trafikte yoluna devam ediyor. Öbürü ise rayından çıkmış ne yapacağı belli olmayan bir Deli Dumrul gibi ve taa karşı tarafa, yola geçebiliyor. Anayasamızın 58'inci maddesi, 'bununla mücadelede gerekli tedbirleri devlet alır' diyor. Bunları hepimiz yapmalıyız ki sonra 20 yaşındaki kızınızın ölüm haberi gelmesin. Ağırlıklı olarak alkollü araç kullananlar kaza yapıyor. STK'ların ihtiyacına şiddetle ihtiyacımız var" dedi.

KİMSEYE AYRICALIK YOK

Trafikte yaşlı araçların olmayacağını ve kimseye ayrıcalık tanınmayacağını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "10 yaş veya bilemediniz 15 yaş olacak. Eskimiş araçları trafikten çıkarıyoruz. Güvenliği tehlikeye düşürecek araçları yollarda görmek istiyoruz. Ünvanı kim olursa olsun kimseye ayrıcalık yapılmayacak ve kurallar harfiyen uygulanacaktır. Bunu konunun bizzat takipçisi olacağımı bilmenizi istiyorum."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 24
  • selamireyhan 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın başbakanım. sayın başbakanım istanbulda önceden değnekçiler vardı şimdi ispak var oda onlardan farksız ispakın kuruluş ve amaç düzeni ne oldugunu yöneticileri dahi bilmediğini düşünüyorum ve hep kızıyorum ancak ispakı bir banka amacı gibi güdüp yönetiyorlar örnekleri bir çok yerde var faiş fiyatlar ile istanbulluların canını ciddi yakıyor ben beylikdüzünde yaşıyorum beykentte ispakın sahip oldukları yerlerin yarısı falanca firma tarafından ispaktan kiralanmıştır diyip parası ile bile park ettirmiyor bu nasıl bi toplumsal hizmet anlayışı beylikdüzü metrobüs hattına gelen yeni hat ile park et devam et yerleri tam gün 5 tl oldu ve buna benzer binlerce sayamıyacagım örnekler var burdan yetkililere sesleniyorum ispak saçma sapan yapınlandırma ve amacının dışında iş yapıyor acilen bir çekidüzen verilmesi gereklidir.. saygılarımla......
    Cevapla
  • Ocally 11 yıl önce Şikayet Et
    denetim yok. oturduğum mahallede bir kaç sokağa girilmez yön tabelası koydular ama kim denetliyor. Kamyonlar, otobüsler son sürat sol şeritlerde gidiyor yine sıkıntı yok, ama vatandaş 70'lik yerde 78-79 gidiyor ceza yiyiyor. Hele ki 10-15 yaş arabaları yasaklama da neymiş? Benim klasik araç kullanmayı seviyorsam ne olacak??? Bu gidişte hükümet çok oy kaybeder.
    Cevapla
  • hüseyin 11 yıl önce Şikayet Et
    ÇARE VAR VE YAKİNİMİZDE,HATTA İÇİMİZDE. Trafikte kusursuz insanımız varmı.Tabiiki yok hele hele idarecilerimiz eskort,sivil vatandaşa yolu kapatma,t.polisinin kural ihalleri ve evet vedeee belediyelerin yolları OTOPARK yapmaları ki savundukları asla mazaret olamaz.Efendim vatandaş aracını park ediyor,park çeteleri korsan park işletmiş oluyor,iyide sizin kamu görevlisi vede yetkilisi olup bula bula bulduğunuz çözüm bumudur.Yolların kesinlikle yol olarak kalması,eşkiyalık yapanlara mani olunması hatta emekli eğitimcilerin sertifakalandırılıp belli bir ücret karşılığında halkımızı trafik eğitimine tabi tuıtmaları ki özellikle hatalı davranan yaya ve sürücülerin bu uygulamadan geçmesi şart.
    Cevapla
  • yorumlu yorum 11 yıl önce Şikayet Et
    ''Güvenliği tehlikeye düşürecek araçları yollarda görmek ist(em)iyoruz''. Türkiye'deki Trafik kazalarının geneli güvenliği tehlikeye düşürdüğü iddia edilen 10-15 yaşındaki araçların yollarda görülmesinden dolayı değil sürücülerin dikkatsizliğinden, bilgisizliğinden, denetimsizliğinden olmaktadır...İstanbul'a gerçekleşen göçlerle nüfusun ve otomobil sayısının 10 kat artmasına rağmen İstanbul şehir içinde yollar genişletilmedi yeterli hale getirilmedi aksine yollar daha da daraltıldı yol kenarları belediye tarafından otopark olarak hizmet vermeye başlamasından dolayı.çok uzun yıllardır devam etmekte olan trafikteki sorunların çözülmesi için yetkililerde samimiyet gerekiyor.
    Cevapla
  • mustafa karamancı 11 yıl önce Şikayet Et
    EVİNİZİN ÖNÜNÜ SÜPÜRÜN ÖNCE SAYIN BAŞBAKAN. iyi de sayın başbakan,kısıklıda evinizin önündeki caddeden bile geçilmiyor. cadde üzerine park etmiş araçlar evinizin önünde bile trafik yapıyor. daha evinizin önünü bile süpürmeden ülkeye çağrı yapıyorsunuz...bugün cadde üzerine park yasaklansın bakalım istanbulda trafik kalıyor mu?yol, alt/üst geçit herşey yeterli aslında memlekette...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!