Ramazan'da en çok güllaç ve kebap yedik

Ramazan'da dışarıdan sipariş edilen yemeklerde iftarda ilk sırayı kebap alırken, sahurun vazgeçilmezi ise kahvaltılık ürünler oldu. Balık, pizza ve hamburgere ise ilgi azaldı.

Ramazan'da en çok güllaç ve kebap yedik
GİRİŞ 23.07.2013 17:49 GÜNCELLEME 23.07.2013 17:49 KAYNAK DHA
ÖNEMLİ KONULAR

Ramazan'ın ilk haftasında dışarıdan sipariş edilen yemeklerde tercih kebaptan yana oldu. Online yemek sipariş sitelerinin verilerine göre pizza, balık ve burger siparişleri azaldı. Kebabın yanı sıra bu dönemde içli köfte, zeytinyağlı enginar ve patlıcan salatası da rağbet gören yemekler arasında yer aldı.

Verilen siparişlerde ev yemekleri ağırlık gösterdi. Kuru fasulye, etli yaprak sarma ve karnıyarık en çok tercih edilen ev yemekleri oldu. İftar saatlerinde çorba içeren siparişlerin bir önceki dönemin aynı saatlerine göre iki katına çıktığı belirtildi.

MERCİMEK ÇORBASI ÖNDE

En fazla tercih edilen çorba yüzde 39 ile mercimek olurken, mercimek çorbasını ezogelin ve domates çorbası izledi. Oruç süresi uzun olduğundan gün boyu susamamak için acılı ve turşu içeren siparişlerin azaldığı bilgisi verildi.

Tatlı tercihlerinde ise ilk sırada Ramazan'la özdeşleşen güllaç yer aldı. Ramazan öncesi dönemde haftada 5 güllaç siparişi verilirken, Ramazan'ın ilk haftasında bu sayı 2 bin 450'ye çıktı. Hurma içeren siparişlerde ise yüzde 61 artış yaşadı.

ACI VE EKŞİ YEMEDİK

Sahur siparişleri verilerine göre ise tüketicinin sahurdaki favori yemekleri börek, lahmacun, çift kaşarlı tost ve mercimek çorbası oldu. Öte yandan iftar ve sahur vakitlerinin arasının kısa olması nedeniyle sahurda daha hafif yiyecekler tercih ediliyor. Bu nedenle de kahvaltılık ürünler rağbet görüyor.

RAMAZAN'DA BALIĞA İLGİ YOK

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği üyesi Ramazan Bingöl, Ramazan ayında insanların dışarı da yemek yediklerinde balık ya da pizza gibi ürünlere rağbet gösterme diğini söyledi.

Et lokantalarının bu dönem de tercih edildiğini belirten Bingöl, "İnsanlar sahurda daha hazmı kolay olduğunu düşündüğünden kahvaltı yapmayı tercih ediyor" dedi. Ramazan Bingöl, kendi restoranlarında Ramazan öncesine göre satışların yüzde 20 arttığını ifade etti.

AYRAN VE YOĞURT TÜKETİMİ ARTIYOR

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği'nden (SETBİR) alınan bilgilere göre, son yıllarda Ramazan aynın yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle ayran ve yoğurt tüketiminde de artış yaşanıyor.

2012 yılının 12 aylık verilerine bakıldığında en fazla ayran ve yoğurt Ramazan ayının denk geldiği temmuz ağustos döneminde tüketildi. Bu dönemde yoğurt tüketim tonajlarında yüzde 24, ayran tüketiminde ise yüzde 15 artış yaşandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL