İftar ve sahurda sakın tüketmeyin!

İftarda ve sahurda, çay, kahve gibi kafein içeren içecekleri vücutta daha fazla su kaybına yol açarak ağız kuruluğunu artırıyor.

İftar ve sahurda sakın tüketmeyin!
GİRİŞ 15.06.2015 14:29 GÜNCELLEME 18.06.2015 10:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sahur ile iftar saati arasında geçen oruç süresi içinde, tükürük akışının azaldığını ve ağız içerisinde asidik bir ortam oluştuğunu belirten Diş Hekimi Dt. Kerem Adalet, "Yiyip içilmeyen süre içinde, tükürüğün özellikle dil ve diş yüzeylerini temizleme özelliği çok azalır. Bu nedenle dil üzerinde ve dişler arasında biriken bakteriler, önce ağızda kötü koku, sonra da çürüğe yol açacak plakların oluşmasına neden olur" uyarısında bulunuyor.

 
Sahurda tüketilen besinlerin ertesi günkü ağız florasını direkt olarak etkilediğini kaydeden Dt. Adalet, yağlı, şekerli ve baharatlı besinlerin sindirilmesi güç yiyecekler olduğunu hatırlatarak, “Sindirim sisteminde biriken gazlar veya dil arkasında üreyen bakteriler yüzünden, bu yiyecekler ağız kokusunu artırabilir. Özellikle sahurda bu yiyeceklerden kaçınmak önleyici bir etki yaratabilir. Bunların yerine liften zengin elma, portakal, brokoli, domates, marul, pırasa, havuç vb yiyeceklerin tüketimi, sindirimlerinin kolay olması ve ağız içerisinde kalıntılar bırakmamaları nedeniyle ağız kokusundan korunmada oldukça etkilidir. Ayrıca yemekte limon suyu içilmesi ağız kokusuna karşı faydalıdır" şeklinde konuşuyor.

Lokmaların iyi çiğnenmesinin de tükürük salgılanmasını artıracağını ve besinlerin sindirimlerinin kolaylaşacağını kaydeden Dt. Adalet, böylece ağızda bakteriye yol açacak birikimlerin önleneceğini ifade ediyor.

YORUMLAR 2
  • mümin 8 yıl önce Şikayet Et
    çaysız kalmak ne mümkün
    Cevapla
  • Saka 8 yıl önce Şikayet Et
    yaaa
    Cevapla