2. elde 10 bin TL'nin altında Şahin de kalmadı

"Kuş Serisi", yıllar geçmesine rağmen 2.el piyasasının en çok el değiştirenleri arasında yer alıyor. 10 binTL'nin altında Şahin bile kalmadı

2. elde 10 bin TL'nin altında Şahin de kalmadı
2. elde 10 bin TL'nin altında Şahin de kalmadı
GİRİŞ 05.10.2015 11:33 GÜNCELLEME 05.10.2015 11:42
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Tofaş'ın ürettiği, "Kuş Serisi" olarak adlandırılan ve adına kulüpler kurulan "Şahin, Doğan, Kartal", yıllar önce üretimleri durdurulmasına rağmen hala en çok satanlar arasında yer alıyor ve artan fiyatlarıyla şaşırtmaya devam ediyor.

Piyasada fiyatı 10 bin liranın altında bakımlı, kullanılabilir durumda "Kuş Serisi" araç kalmazken, modeli yüksek olanlarının fiyatları 20 bin lirayı bulabiliyor.

Tofaş Türk Otomobil Sanayi AŞ'nin Bursa'daki tesislerinde 1981 yılında üretimine başlanan, uzun bir döneme damgasını vurduktan sonra 2001'de seri üretimine son verilen "Kuş Serisi", aradan yıllar geçmesine rağmen hala ikinci el piyasasının en çok el değiştiren araçları arasında yer alıyor.

Bütçeleri fazla zorlamayan uygun fiyatı, yedek parçasının ucuz olması ve kolay bulunması gibi nedenlerle tercih edilen bu araçlar, ileri teknolojiye sahip olmadıkları için tamiratı da kolay ve hesaplı yaptırılabiliyor.

Volkswagen'in, Türkiye'de halk arasında "kaplumbağa" ve "vosvos" olarak bilinen "Type 1" modelinde olduğu gibi son yıllarda adına kulüpler kurulan "Kuş Serisi" araçlar, sadece ihtiyaç değil bir alışkanlık, kültür ve hobi çerçevesinde de ediniliyor.

Bazı nedenlerle hemen her dönem ilgi çekmeyi başaran bu araçlara olan talep, fiyatları da iyice tırmandırdı.

"Kuş Serisi niye çok satar?"

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, Şahin, Doğan, Kartal araçlara ilginin devam ettiğini ancak son aylarda fiyatlarının dikkat çekici oranda arttığını söyledi.

Bu araçların kullanılabilir durumda ve bakımlı olanlarının fiyatlarına dikkati çeken Yanık, "1993 model Kartal olmuş 9-9,5 bin lira. 2000 model Şahinlere bugün 13-14 bin lira isteniyor. 10 bin liranın altında kullanılabilir durumda Kuş Serisi araç kalmadı. Öyle ki 'Bana 10 bin liralık araba bul' diyenle artık ilgilenmiyorum. O kadar yani. Bu araçlardan 6-8 bin liraya da bulursunuz ancak binemezsiniz" dedi.

Yanık, "Kuş Serisi"ne ilginin nedenlerine de değindi.

Üretimi sürse bu araçların daha çok satacağını vurgulayan Yanık, "Niye çok satar? Bir kere alışkanlığımız var bu araca, parçası ucuz, servise bağımlı değilsin, teferruatlı olmadığı için ustası bol. Her köşe başında aracını tamir ettirebilirsin. Parçası ucuz, bakkal dükkanından bulursun. Bu aracın tamamını söküp takabilirsin hatta bazı meraklıları sırf bunun için alıyor aracı" diye konuştu. 

Hakan Yanık, "Kuş Serisi" araç sahiplerinin son yıllarda kurdukları kulüplerin bu araçlara ilgiyi daha da artırdığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Araba fiyatları elbette şişer.Araba ve ev fiyatlarını böyle şişirtenlerin Allah belasını versin.Bu saçma yükselişlerede dur demeyenler vebal altındadır. Gün gelecek o lüks arabalarına binemeyecek hale geldiklerinde içlerini korku saracak. Bana 1500 tl maaşla çalışan bir aile babasının hangi marka araba alması gerektiğini , nereden ve nasıl ev alması gerektiğinin formülünü açıklayamayanlar halkın yanındayım demesinler.Genelde benden oy alırlar ama sincan ve ankarada alamazlar.
    Cevapla
  • ikici el 8 yıl önce Şikayet Et
    ikinci el piyasasını oto karaborsacılar mahf etti. arabasını satmak istemeyip yüksek fiyat biçen uyanık insanlar yüzünden piyasa çöktü. aklı selim uçuk fiyatlı araba almaz. ikinci el piyasasını adam etmenin tek yolu 4,5 ay hiç araba almadan beklemektir.
    Cevapla
  • Özgür Davut 8 yıl önce Şikayet Et
    yerli otomobil ağustos içinde açıklanıyordu noldu ? Gelecek seçimlere malzeme kalsın diye mi açıklamadınız...
    Cevapla
  • DOĞUKAN 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir hafta boyunca her gün tanıtımı yapıldı dahada geliştirmek için biraz zamana ihtiyac var dendi, Arabada çok güzel olmuş bunlar olup biterken sen neredeydin birader.
    Cevapla
  • yorumcu 8 yıl önce Şikayet Et
    sen takip ermiyorsan devlet ne yapsin ?
    Cevapla
  • bekir 8 yıl önce Şikayet Et
    bu arabaların herşeyi ucuz ama hayatını bile ucuz yapıyor onu farketmiyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle