İkinci el araç piyasası çöktü

Esnaf, 3 aydır siftah yapamadan kepenk kapatıyor

İkinci el araç piyasası çöktü
İkinci el araç piyasası çöktü
GİRİŞ 08.07.2016 17:06 GÜNCELLEME 08.07.2016 17:52
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Diyarbakır ve bölgede, son dönemlerde devam eden çatışmalı ortam, ikinci el araç piyasasını da derinden etkiledi. Eskiden ayda 5-8 arasında araç alım satımı yapan esnaf, son 3 aydır siftah yapamadan iş yerlerini kapatıyor.  

Diyarbakır ve bölgede son dönemlerde artan çatışmalı ortam, hemen her platformda olumsuz etki oluşturmaya devam ediyor. 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından sona eren çözüm süreci nedeni ile yatırımların askıya alındığı bölgede esnaf da zor günler geçiriyor. Küçük esnaftan orta ölçekli işletmelere, iş adamlarından sanayicilere hemen her kesimin olumsuz etkilendiği çatışmalı ortam, ikinci el araç piyasasını da vurdu.
 
Geçtiğimiz yıllara nazaran ikinci el araç alım satımlarının yüzde 80 oranında düştüğü Diyarbakır’da oto galericiler, uzunca bir süre siftah yapamadan iş yerlerini kapatmak zorunda kalıyor. Ramazan Bayramı olmasına rağmen satış yapıp eve ekmek götürmek için iş yerlerini açan oto galeri esnafı, bayramda da umduğunu bulamadı. Kent halkının parasını araca yatırmadığını aktaran esnaf, batı illerindekilerin de çatışmalı ortam nedeni ile bölgeye gelip araç almak istemediğini dile getirdi.
 
"Çatışmalı ortam biterse altının, doların durumu bizi etkilemez"
 
Diyarbakır Oto Galericiler Sitesi esnafından Mehmet Zeki Karabat, son aylarda piyasanın çok durgun olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllara oranla satışlarının çok fazla düştüğünü kaydeden Karabat, "Örneğin batıdaki bir esnaf arkadaşımız buraya gelmiyor, aklında burada savaş olduğu düşüncesi hakim. Doların, altının yükselmesi de işlerimizi olumsuz etkiledi. Vatandaş parasını altına, dolara yatırıyor, araca yatırmaktan vaz geçiyor. Halk arabayı bırakmış, ekmek derdine düşmüş. Bölge sıkıntılı olmazsa, çatışmalı ortam biterse herkes hayatından memnun olacak. Bunların hepsi zincirleme, çatışmalı ortam bitse altın dolar bizi etkilemez" dedi.
 
"Satışlarımız yüzde 80 oranında düştü"
 
Oto galeri esnafından Rıdvan Vuran da, batıdaki ikinci el piyasası ile Diyarbakır’daki pazar arasında çok büyük fark olduğunu söyledi. Vuran, şunları söyledi:
 
"Batıdaki esnaf bize gelmezse, biz ekmek yiyemeyiz. Bizim arkadaşlar internette bir araç gördü, getirmelerini istediler fakat satıcı korkuyoruz, oraya gelmeyiz dedi. Gaziantep, Konya, Antalya’dan birçok kişi Diyarbakır’a gelip buradan araba alıp gidiyorlardı, şimdi korkudan gelemiyorlar. Eskiden sitenin içinde günde en az 20 yabancı esnaf vardı, bugünlerde bir tane bile göremiyoruz.  Geçtiğimiz yıl çok iyiydi. Dışarıdan herkes geliyordu. Gaziantep’e ayda en az 5 araba veriyordum, son 6 aydır bir tane bile araba veremedim, adamlar gelmiyor. Geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 80’e yakın bir gerileme söz konusu. Beklentimiz, bu çatışmalı ortamın sona ermesi. Piyasa durgun, insanlar cebindeki parayı harcamak istemiyor korkudan. İnsanlar parayı dolara yatırıyor, alışveriş olmayınca piyasa durgunlaşıyor, bayramda bile iş yapamadık."

YORUMLAR 63
  • Kalem Abi 7 yıl önce Şikayet Et
    kıytırık araçların bile fiyatını yükseltirsen ne bekliyorsun 1998-1999 reno toros 14- 19 bin tl doğan 12-17 tl arasında satılırsa ne olacadı peynir ekmek gibi satılmasını bekliyorsunuz.
    Cevapla
  • Kalem Abi 7 yıl önce Şikayet Et
    Kürtlere dil uzatan kardeşim Chplilerde türk olduklarını söylüyorlar PKK ile iş birliği yapıyorlar sen daha sorunun kürt sorunu olmadığını anlayamamaışsın sorun ilam müslüman sorunu pkk ve chap islam düşmanı tarihi iyi araştır.
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    ben kürt nefreti dile getiriyorum, mantar ortamında türer, neden pkk doğuda kendine yer buluyor, çünkü hepsi pkk ya destek vererek hain, katil, olduklarını kanıtladılar , kürtlere güvenebilirmisiniz? Türk 'ün Türkten başka dostu yok
    Cevapla
  • İRFAN EKİNCİ 7 yıl önce Şikayet Et
    bizim burada bir söz vardır: çerçi bulundurduğunu satar. hainlik sende vardır.
    Cevapla
  • Alpaslan 7 yıl önce Şikayet Et
    buralarda Kürt nefreti dile getiren şahıslar vatan hainleridir. ve asla insan olamaz. siz neyin kafasını yaşıyorsunuz zibidiler. bir Kürt eşittir Türk ve bir Türk eşittir Kürt. bu böyle bilinsin!
    Cevapla
  • tarık türk 7 yıl önce Şikayet Et
    Araçları iki katına satmaya çalışırlarsa böyle olur Allah daha beter etsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle