Ayak şişmesinin 5 nedeni!

Gün sonunda ayakların davul gibi şişiyorsa, bu durumun nedenlerine göz atmalı ve sorunu ortadan kaldırmalısın.

Ayak şişmesinin 5 nedeni!
Ayak şişmesinin 5 nedeni!
GİRİŞ 30.09.2016 09:24 GÜNCELLEME 30.09.2016 09:24

Ayakların şiştiği zamanlarda ayakkabılarını her giyişin adeta çileye dönüşür. Hatta bu durum sende panik bile yaratabilir. Aslında bu kadar abartacak bir durum yok. Burada bulacağın ayak şişmesine yol açan nedenler ve şişliğe nasıl müdahale edebileceğinin yolları sayesinde bu sorunu aşman mümkün.

1- Tüm gün ayaktaydın

Eğer tüm gün dolanıp durduysan, ayakların elbette şişebilir. Ayakta durarak ya da yürüyerek uzun zaman geçirmek, ayaklarda şişkinliğe neden oluyor. Düzenli aralıklarla mola vermen ise ayaklarını rahatlatacaktır. Molalarda ayaklarını kaldır (mümkünse kalp seviyesine kaldır); böylece dolaşımın düzenlenecektir. Ayaklarındaki şişlik ise gece uykuya daldığında geçecektir.

2- Ayakkabıların çok sıkıyor

Yüksek topuklulara bayılıyor musun? Herhalde ayak sağlığın açısından çok da sağlıklı olmadıklarını da biliyorsundur. Ayakkabılarının ayaklarını bilekten sıkması ya da ayak parmaklarını sıkıştırması, sıvı akışını engeller ve buna bağlı olarak da ayaklarında şişme meydana gelir. Ayakkabı seçerken üç noktaya dikkat etmen gerek: Destekleme, yastıklama ve şok emilimi.

3- Biraz kilo aldın

Kilonda meydana gelen artış, ayaklarının taşıdığı ağırlığın artması nedeniyle şişkinliğe neden olabilir. Bu durum aynı zamanda hamilelik (özellikle de son ayları) için de geçerli. Hamilelik sırasında vücudun bebeğini besleyebilmek için sıvı ve kan konusunda %50’lik bir artışa gidiyor ve bu da ayak numarasının büyümesine neden olabiliyor. O yüzden, bu dönemde daha rahat ayakkabılar tercih etmen gerek.

4- Dolaşım problemin var

Eğer sayılan hiçbir neden yoksa ve ayakların şişmeye devam ediyorsa, o halde varis ya da benzer dolaşım sorunları söz konusu olabilir. Doktorundan randevu alarak durumun aydınlatılmasını ve tedavi edilmesini sağlayabilirsin.

5- Enfeksiyon söz konusu

Ayaklarda meydana gelebilecek bakteri ya da mantar kaynaklı enfeksiyonlar inflamasyona yol açarak ayaklarda şişme meydana getirebilir. Doktoruna danışmalı ve enfeksiyonun giderilmesini sağlamalısın.

KAYNAK: WOMENSHEALTH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı