Goji berrynin (Kurt üzümü) faydaları nelerdir?

Alternatif tıbba rağbetin büyük ölçüde arttığı bugünlerde doğal mucizeler de bir bir gün yüzüne çıkıyor. Çin'de yüzyıllardır kullanılan mucize olarak adlandırılabilecek goji berry de bunlardan yalnızca biri. Peki, goji berry nasıl bir meyvedir? Goji berrynin bilinmeyen faydaları...

Goji berrynin (Kurt üzümü) faydaları nelerdir?
Goji berrynin (Kurt üzümü) faydaları nelerdir?
GİRİŞ 17.11.2017 12:52 GÜNCELLEME 17.11.2017 12:53

Mutluluk meyvesi "goji berry" 

Menşesi "Tibet" olarak gösterilen goji berry; mutluluk meyvesi şeklinde adlandırılırmış. Ülkemizde ise şekli itibariyle kırmızı bir üzümü çağrıştıran goji berry, "kurt üzümü" tabiriyle anılıyor. Yüksek oranda antioksidan içeren goji berry, Himalayalar, Tibet, Çin gibi Uzak Doğu Asya yörelerinin mucizelerinden biri. İşte, saymakla bitmeyecek faydalarıyla goji berry...

goji berry faydaları

"Goji berry"nin mucizevi faydaları:

C vitamini deposu; Malum sonbahar ve ardından kış mevsimi soğuk algınlığını da beraberinde getirir. Ancak C vitamini deposu goji berry bu hastalıkların önüne geçmek için birebirdir. C vitamini içerir deyip geçmemek gerekir çünkü; goji berryde bir portakalda bulunandan tam 4 katı C vitamini vardır.  

Yaşlanmayı geciktirir; Antioksidan özellliği ve liflli yapısıyla yaşlanmayı geciktiren goji berry antiaging görevi görür Aynı zamanda ciltte bulunan serbest radikallerin olumsuz etkilerinin önüne geçen goji berry, hem yaşlanmayı ve cilt güzelliğini, sağlarken hem de ciltte oluşabilecek en büyük problemlerden olan cilt kanserini büyük ölçüde engeller.

Mutluluk verir; Günümüz psikolojik problemlerinin başında gelen anksiyete, depresyon vb. ruhsal sorunların giderilmesine yardım eder. Daha önce de belirttiğimiz gibi mutluluk meyvesi olarak anılan goji berry, Çin'deki inanışa göre de yaşam enerjisini artırır. 

Enerji verir; Dinlenmiş bir beden ve berrak bir zihinle güne başlamak gibisi yoktur. Mucize goji berry yine bu noktada devreye girer; geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin giderilmesi için en çok başvurulan doğal kaynaktır. Ancak goji berry’i uykudan önce almamaya dikkat etmek gerekir. 

goji berry

Yağları yakar, kiloları verdirir; Kilo vermek isteyen ve bu sürece giren birçok kişinin kilo vermenin yanındaki diğer bir problemi yağ yakımıdır. Yağ yakmak için birebir olan goji berry ise, 19 farklı amino asit içeriği ile tam bir yağ yakıcıdır. Bunun nedeni de; proteinin yapı taşı olan amino asitlerin kasların yenilenmesi ve büyümesini sağlaması ve bu sayede yağ yakımını hızlandırmasıdır. Beraberinde bolca su içilmesi gereken bu amino asit içerikli besinler, yağ yakımı anahtarıdır. 

İnsülin ve şekeri dengeler; dünyada en yaygın şeker hastalığı olan Tip 2 diyabeti olan kişilerde az olan insülin üretimini ve şeker seviyesini dengede tutar. Ancak uyarmak gerekir ki, bu tip gıda takviyesi olacak ilaç kullanan kişilerin öncelikle hekimlerinin görüşüne başvurmaları gerekir. 

Mide sorunlarını hafifletir; Gastrit gibi mide sorunlarının düzelmesi için oldukça yardımcı olan goji berrynin kendisi yerine suyunun bu konuda daha başarılı olduğu söyleniyor. Mucize küçük meyve goji berry aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırıyor. 

Kolesterolü dengeler; mucizeleri saymakla bitmeyen goji berrynin diğer bir etkisi kolesterol üzerindedir. Goji berry, kötü kolesterolün önüne geçer.

Göz sağlığı için birebir; Göz sağlığı açısından hayati önem taşıyan mineral ve vitaminlerden; A vitamini, zeaksantin, beta karoten gibilerini içeren goji berry göz sağlığına da faydalıdır. Goji berry içerdiği bu besin ve minerallerin yardımıyla katarakt oluşmasını önlediği gibi, yaşlanmadan kaynaklanan görme sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir.

Doğurganlığı artırır; Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde kısırlık tedavisi için kullanılan goji berrynin doğurganlığı artırdığı ve strese bağlı hücre azalmasını engellediği söyleniyor. 

goji berry zararları

Aman Dikkat! 'Goji berry'nin de fazlası zarar!

Her şeyin olduğu gibi goji berrynin de fazlasını tüketmek bazı problemlere yol açabiliyor. Diyabet hastaları ve diyabet ilaçları kullanan kişiler, ilaçların etkisini azaltmasından dolayı goji berry'den uzak durması gerekiyor. Fazla tüketilmesi durumunda goji berry hipertansiyona neden olabiliyor. 

Goji berry alerjiye yatkın olan kişilerin dikkatli kullanmaları gerekir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlarla, şeker hastalığı ilaçlarıyla ve yüksek tansiyon ilaçları ile etkileşime girebilir. Bu ilaçları kullananların doktoralarına danışarak tüketmeleri gerekir.

Enerji seviyesini arttıran goji berry'nin tüketilme oranını dengede tutamadığınızda konsantrasyon bozukluğu, hiperaktiflik ve huzursuzluk yapabiliyor. Yine fazla yendiğinde kan akışını normal seviyelerin üzerine çıkartır. Goji meyveleri aşırı tüketildiğinde; baş dönmesi, göz rahatsızlığı, bulanık görme ve halüsinasyonlar gibi şiddetli yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle goji berryi de kararında ve kontrollü tüketmekte fayda var. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi