Ramazan tatlısı güllaç nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktaları nelerdir?

Ramazan ayının gelmesi ile iftarda yenilebilecek en hafif tatlılar aranmaya başladı. Ramazan ayının incisi güllaç, iftardan sonra rahatlıkla tüketebileceğiniz hem hafif hem de yapılışı en kolay tatlılardan birisi. Peki güllaç nasıl yapılır? Güllaç tarifi ve püf noktaları nelerdir?

Ramazan tatlısı güllaç nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktaları nelerdir?
Ramazan tatlısı güllaç nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktaları nelerdir?
GİRİŞ 07.05.2018 16:41 GÜNCELLEME 15.01.2020 17:26

Türk mutfağının ve Ramazan ayının geleneksel tatlısı güllaç, hafif ve kolay yapımı ile en çok tercih edilen lezzetli tatlardan birisi... Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan adını içerisine katılan gül suyundan alan güllaç Ramazan ayının en büyük temsilcisidir. Suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde edilen güllaç Ramazan ayında her yerde bulunabilmektedir. Ramazan ayının özel tatlısı güllaç yapımını ve püf noktalarını sizler için araştırdık. Güllaç nasıl yapılır? Güllaç tarifi ve püf noktaları nelerdir?

güllaç

 

 

GÜLLAÇ TARİFİ

Malzemeler;

* 12 adet güllaç yaprağı

* 6 su bardağı süt

* 1 su bardağı toz şeker

* 1/2 çay bardağı gül suyu (isteğe bağlı)

* 1 su bardağı çekilmiş ceviz

Üzeri İçin;

* 2 yemek kaşığı toz antep fıstığı

* Nar taneleri

güllaç

Hazırlanışı;

* Sütü derin bir tencereye aktarın ve kaynatın. Kaynamakta olan süte toz şekeri ekleyin. Ocaktan alın ve karıştırarak toz şekerin erimesini sağlayın.

* Son olarak; gül suyunu ilave edin. Ilınması için 2- 3 dakika kadar bekletin.

* Güllaç yapraklarını küçük parçalar halinde kırın. Tepsinin tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın.

* İnce çekilmiş ceviz içi serpiştirin. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü; en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine gelecek şekilde ekleyin.

* Tatlıyı, sütlü şerbetini çekmesi için 10 dakika kadar oda ısısında bekletin. Şerbetini çeken tatlıyı kare halinde dilimleyin.

* Dilimlerin orta kısmına gelecek şekilde nar tanesi ve arzuya göre ceviz içi serpiştirin.

* Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra soğuk olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

güllaç

GÜLLAÇ YAPIMININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?

* Kaynama noktasına gelen sütü ocaktan aldıktan sonra toz şekeri ekleyin ve sütün sıcaklığı ile erimesini sağlayın. Toz şekeri, süt ile birlikte kaynatmadığınız için mideniz yanmaz ve şerbetin rengi süt beyazlığında kalır.Tatlının kolay dilimlenebilmesi için dikdörtgen bir servis tepsisi kullanın.Servisi için:Süslemede, kiraz şekeri ve toz Antep fıstığı kullanabilirsiniz.

*Nişastalı güllaç yaprakları sütü düşündüğünüzün aksine çok çabuk bir şekilde içecektir. Süt oranını damak tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz. Ramazan ayında edindiğiniz güllaç yapraklarını; oda ısısında, kuru bir yerde saklayıp, daha sonra da kullanabilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran'dan operasyon! Füzeler peş peşe havalandı! Yeni görüntüler paylaştılar
Ali Koç'tan TFF için olay iddia: Son derece yadırgadık