Muazzam kuzu & dana kavurma nasıl yapılır? Dört dörtlük et kavurma tarifi

Kurban Bayramı'nın şanına yakışır şekilde bütün sevdiklerimizi konuk etmek için itinayla kurduğumuz sofraların göz bebeği olan et kavurmayı, yumuşacık ve ağızda kolayca dağılan kıvama getirmek ekstra beceri gerektirir. Kurban Bayramı'nın hem sevabına hem de bolluğuna erişebilmek için ailenize ve çevrenizdeki insanlara sunabileceğiniz tadı, kokusu ve kıvamı yerinde yumuşacık et kavurma nasıl yapılır? Bir anda doyumsuz bir lezzete dönüştüreceğiniz ve dikkat edilmesi gereken tüm ayrıntılar eşliğinde ağızda lokum gibi dağılan kuzu ve dana et kavurma tarifi!

Muazzam kuzu & dana kavurma nasıl yapılır? Dört dörtlük et kavurma tarifi
Muazzam kuzu & dana kavurma nasıl yapılır? Dört dörtlük et kavurma tarifi
GİRİŞ 10.08.2019 23:50 GÜNCELLEME 10.08.2019 23:50
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bilhassa Kurban Bayramı zamanında Allah-u Teala'nın rızasına mazhar olabilmek adına kesilen büyükbaş yahut küçükbaş hayvanların etiyle hazırlanan et kavurma, pek çok kişinin damak tadına büyük ölçüde hitap eden lezzetler arasındadır. Büyük bir titizlik içerisinde gerek pişirme gerekse sunum tekniklerine, aynı zamanda hangi malzemelerin kullanıldığına ve ölçüsüne dikkat edilen et kavurmanın iştah kabartan ve ağızları sulandıran görüntüsü hem kendisini cazip kılmakta hem de tüketim sıklığını katlanarak artırmaktadır. Ancak çoğu zaman da tıpkı usta ellerin hazırladığı gibi ağza atıldığı vakit anında dağılıp benzersiz lezzetini damağınızın her noktasında hissettiren kıvamı tutturabilmek maharet ister. Peki, Kurban Bayramı'nın güzelliğine güzellik katan ve kendisine özel bir anlam katan tam kıvamında ve ağızda lokum gibi dağılan kuzu ve dana et kavurma nasıl yapılır? Ağzının tadından asla taviz vermeyenlerin ve sofralarını eşi benzeri bulunmayan bir lezzet deryasıyla renklendirmek isteyenlerin özellikle merak ettiği yumuşacık dana ve kuzu Kavurma tarifi ve püf noktaları... 

 

 

ET NASIL KAVRULUR? ET KAVURMANIN PÜF NOKTALARI…

 

 

Et kavurmanın püf noktaları, ilk etapta hem yanmayan ve yapışmayan hem de üzerinde herhangi bir çizik bulunmayan, tabanı ise kalın olan bir tencere yahut tava kullanmanız gerekmektedir.

Bununla birlikte etlerin güzel bir şekilde su yardımıyla temizlenmesi ve ardından suyun muhakkak süzdürülmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda kavuracağınız eti yüksek ateşte hazırlamanız gerekmektedir, şayet kısık ateşte pişirirseniz etin sulanmasına yol açacaktır. Kavurma etinin renginin iyice döndüğünü gördüğünüz andan itibaren ocağınızın altını kısabilirsiniz.

Et kavurma işleminde tencerenizin veya tavanızın kapağı kapalı bir şekilde gerçekleştirmeli ve yumuşacık kıvama gelinceye dek sürdürmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte eğer ki kavurmayı, dana etinden hazırlıyor iseniz pişirme esnasında az miktarda su ekleyebilirsiniz.

Tuz ve karabiber gibi malzemeler de kavurma etinizin güzelce piştiğinden emin olduktan sonra dahil edilmelidir. Akabinde isteğe bağlı olarak kimyon, defne yaprağı, karabiber, kekik, kırmızı pul biber veya kim gibi baharatlarla da lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Kavurma etinizin yumuşacık ve ağızda dağılan bir kıvamda olmasını istiyorsanız mühürleyip eşsiz tadını olduğu gibi içerisinde hapsetmek, muhakkak tuzunu son aşamada eklemek ve arzu ederseniz de daha da yumuşak bir kıvamda olması için içerisinde kuyruk yağı ve iç yağı da ekleyebilirsiniz.

et nasıl kavrulur et kavurmanın püf noktaları

ET KAVURMA KALORİ MİKTARI....

et kavurma kalori miktarı

KUZU VE DANA ET KAVURMA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELERDİR? 

*1 kg.kuşbaşı et (kuzu eti ya da orta yağlı dana eti)

*2 yemek kaşığı sıvı yağ

*2 adet domates(soyulmuş, küp doğranmış)

*1 yemek kaşığı tereyağı

*1 çay kaşığı pul biber

*3 adet köy biberi(doğranmış)

*1 tatlı kaşığı tuz

*1 çay kaşığı kekik

*2 adet soğan(iri küpler halinde doğranmış)

*1 çay kaşığı karabiber

et kavurma için gerekli malzemeler

KUZU VE DANA ETİ KAVURMA NASIL PİŞİRİLİR, HAZIRLANIŞI VE YAPILIŞI…

Öncelikle 2 yemek kaşığı ölçüsünde sıvı yağı, sac tavanın içine ekleyin ve kızdırmaya başlayın. Sonrasında ise 1 kg kuşbaşı kuzu etini ya da dana etini sac tavanıza ekleyip ocağın ateşinin ayarını yükseltin.

Etiniz suyunu salıp çekinceye dek kavurma işlemini gerçekleştirin ve hafif kızarmaya başladıklarında ise önceden iri küp şeklinde doğramış olduğunuz 2 tane soğanı etlerinizin üzerine dökün. Akabinde sac tavaya ilave ettiğiniz soğanların sotelenmesiyle beraber 3 tane yeşil biberi de tavanızın içerisine yerleştirin.

Öte yandan et kavurmayı yüksek ateşte hazırladığınızdan ötürü, ilave ettiğiniz tüm malzemelerin sac tavanın dibine yapışmaması ve yanmaması adına ara ara karıştırma işlemi uygulayın. Biberlerinizin de sotelenmesiyle birlikte sıra domateslere geldi, 2 tane soyulmuş küp halinde doğradığınız domatesi de tavaya ekleyerek sotelemeye başlayın.

Domateslerinizin pişmesinin ardından 1 yemek kaşığı ölçüsünde tereyağını tavaya dökün ve karıştırmaya koyulun. Bir sonraki aşamada da malzeme listesinde yer alan baharatların tamamını ilave edip 2 ila 3 dakika süresince karıştırma işlemini uygulamanızın akabinde ocağınızın altınızı kapatabilirsiniz. Afiyet olsun…

et kavurma nasıl pişirilir hazırlanışı ve yapılışı

DANA VE KUZU KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Kurban etinin tüketime hazır hale gelmesi için en az bir gün boyunca dinlendirilmesi lazım gelmektedir. Şayet kurban etini eser kesmez tüketirseniz, vücutta sindiriminin zor bir şekilde gerçekleşmesine neden olacaktır ve hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlerin doğmasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle kurban eti kesildikten sonra buzdolabınızın içerisinde en az 24 saat süresince dinlendirme işlemini uygulamanız sizin yararınıza olacaktır.

Bununla birlikte kurban etinizi buzdolabınızın içerisinde en fazla 3 gün ve buzluk bölümünde de -4 derecede en fazla 7 gün süresince muhafaza edebileceğiniz gibi, derin derin dondurucu kısmında da -32 derecede en fazla 3 ay süresince hiçbir şekilde bozulmadan bekletebilmeniz mümkün.

kurban eti nasıl tükeilmelidir

Aynı zamanda kurban eti tüketiminde dikkat edilmesi lazım gelen bir diğer önemli konusu ise, şayet etlerinizi buzdolabından çıkarıp çözdürdükten sonra tekrardan dondurursanız sizin sağlığınız açısından tehlike arz edecektir. Çünkü bir et ikinci defa çözdürüldüğünde bakterilerin hızlı biçimde çoğalmasına davetiye çıkaracağından ötürü zehirlenme ihtimalini de bir hayli artırmaktadır. Bu nedenle kurban etlerinizi tek seferlik yemeklerinize ekleyeceğiniz parçalara ayırıp yağlı bir kağıda sarılı biçimde yahut buzdolabı poşedinizin içerisinde derin dondurucuda muhafaza edin.

Tüm bunların yanı sıra et kavurma yemeği hazırlamanızın ardından eğer ki buzdolabınızda muhafaza etmek isterseniz soğduğundan ve et kavurmanın tamamının kuru kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Çünkü, siz her ne kadar kavurma etinizi o anda kuru gibi görseniz de etin bir bölümü hala nemli kalabilmektedir, bu nedenle soğur soğumaz buzdolabında saklamak yerine biraz daha bekleyerek işinizi garantiye almanız gerekmektedir.