Tuz mağarasında solunum tedavisi

Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde tamamen tuzdan oluşan dağraki mağarada kurulan fizyoterapi merkezinde, solunum yolu hastalarına yönelik tedavi uygulanıyor.

Tuz mağarasında solunum tedavisi
Tuz mağarasında solunum tedavisi
GİRİŞ 01.01.2012 12:36 GÜNCELLEME 01.01.2012 12:36

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Tuz Dağ Fizyoterapi Merkezi Başhekimi Ruslan Süleymanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1979'tan bugüne yoğun ilgi gören tedavi merkezinde bütün solunum yolları hastalıkları tedavisinin yapıldığını söyledi.

Tuz dağının 350 metre derinliğinde yapılan tedavi merkezinde tedavi süresinin çocuklarda 10-15 gün yetişkinlerde ise 15-20 gün olduğunu belirten Süleymanov, tedavilerin 3-4 yıl süreye yayıldığını ve yılda bir seans olarak uygulandığını anlattı.

Süleymanov, hastalara önce teşhis koyarak, hastalık derecelerini belirlediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

''Astım tedavisine başlayan çocukların tedavisinde 4-5 gün içinde cevap alıyoruz. Ama yetişkinlerde bu süre bazen 10 güne kadar uzayabiliyor. Rehabilitasyon merkezinin içinde bulunduğu tuz dağının yüksekliği 110 metre. Dağın içinde oluşturulan tünellerin uzunluğu ise 340 metredir. Dışarıdaki hava sıcaklığı ne olursa olsun ısının sürekli 20-25 derece arasında kaldığı Tuz dağında hastalara 5 doktor, 23 hemşireyle hizmet vermekteyiz. Üst solunum yolları rahatsızlığı, astım, bronşit ve alerjisi olan hastalar yüzde 90 oranında tedaviye karşılık vererek iyileşiyorlar. Solunum yolu hastalıklarında, çocuklarda yüzde 85-90, yetişkinlerde yüzde 80-85 oranında başarı sağlanıyor.''

-Türkiye'den de hastalar gidiyor-

Türkiye'den tedavi olmak amacıyla Nahçıvan'ı tercih eden astım hastası Feride Çelik (50), hastalığının ilerlediğini, nefes alamayacak derecede olduğunu ve tüplerin de artık fayda etmediğini belirterek, Tuz Dağ Fizyoterapi Merkezinde yapılan tedaviden olumlu sonuç aldığını söyledi.

5 yıldır astım hastalığı olduğunu ve ilaçlarla nefes alabildiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

''Son zamanlarda hastalığım o kadar ilerlemişti ki ilaçlar bile fayda etmez duruma gelmişti. Bu tedavi merkezini duydum. Hemen buradaki otel yetkilileriyle görüşerek, Türkiye'den aldığım raporları yolladım. Doktor bey raporlara baktıktan sonra tedavi için uygun olduğumu, gelebileceğimi söyledi. Şimdi durumum çok iyi. Bütün astım hastalarına tavsiye ederim. Burada çok iyi fayda göreceklerine eminim. Şu anki durumum ilk geldiğim güne göre çok daha iyi.''

Doktorun kendisine ilk etapta 20 günlük bir tedavi süresi verdiğini belirten Çelik, tedaviye başlamasının ardından gün geçtikçe nefes almasının rahatladığını ve artık belirli bir günden itibaren ilaç kullanmayı bıraktığını söyledi.

-Dünyanın tek yatay tuz mağarası Nahçıvan'da-

Tuz Dağ Fizyoterapi Merkezi mağara sorumlusu Novruz Novruzov ise birkaç ülkede tuz dağı mağarasının bulunduğunu belirterek, dünyanın tek yatay tuz mağarasının ise Nahçıvan'da olduğunu söyledi.

Novruzov, Nahçıvan'daki tuz mağarasında yapılan tedavinin, diğer tuz mağaralarından daha etkili olduğunu ifade ederek, mağara yatay olarak şekillendiğinden, hastaların yer altına girerken rakıma adapte oluğunu ve bunun da hastaların kendilerini daha rahat hissetmelerini sağladığını söyledi.

Novruzov, mağaraya bir kere girmekle tedavi olunmayacağına dikkat çekerek, ''Ancak kısmi rahatlama olur. Bizim vereceğimiz zaman dilimine uyan hastalarda iyi sonuç alıyoruz. Bu da en az 15 gün kalacak ve birkaç yıl gelecek. Mağaraya her astımlıyı almıyoruz. Böbrek taşı olanlar,tansiyon hastaları gibi hastaları bazı tetkikleri yapıldıktan sonra doktor gözetiminde alıyoruz. Ayrıca mağaradaki havalandırma doğaldır ve mikroplar düşük seviyededir, alerjenler yok denecek kadar azdır. Bu durumun tedavide artılar sağlamaktadır'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar