Türkiye'ye bağlı özerk cumhuriyet!

Washington’da temaslarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bundan böyle federasyon değil, konfederasyon temelinde bir müzakereyi kabul edebileceklerini belirtti.

Türkiye'ye bağlı özerk cumhuriyet!
Türkiye'ye bağlı özerk cumhuriyet!
GİRİŞ 04.10.2017 08:30 GÜNCELLEME 04.10.2017 08:46
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu adadaki yeniden birleşme müzakerelerinin çökmesinden sonra geçen hafta ilk kez ABD’deydi. Önce New York’ta ardından da Washington’da temaslarda bulundu. Görüşmelerinin sonunda Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü’ndeki (IRI) yuvarlak masa toplantısında Amerikalı şirketlerin ve düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Müzakerelerin başarısız olmasının ardından Kıbrıslı Türklerin nasıl yola devam edeceği merak edilen toplantıya Ertuğruloğlu’nun açık sözlülüğü damga vurdu.

Ertuğruloğlu, Türkiye’ye bağlı özerk bir cumhuriyet seçeneğini değerlendirdiklerinden Doğu Akdeniz’deki Türk savaş gemisinin petrol arama faaliyetlerine devam etmeleri durumunda Kıbrıslı Rumlara ait gemileri vurabileceğine kadar pek çok şey anlattı.

İşte o toplantıda Ertuğruloğlu’ndan satır başları:

YA TANIMA YA ÖZERKLİK

MÜZAKERELER: “BM’ye şunu söyledik; bundan sonra yeniden bir müzakere olacaksa bu ancak ‘devletten devlete’ bir zeminde olur. Hedefi de ancak konfederasyon olabilir, federasyon değil. Bizim için federasyon seçeneği ölmüştür... Uluslararası topluma rağmen yeni yöntemler önermek ya da kendimizi empoze etmek bizim tercihimiz değil. Bizimle konuşmak istiyorlarsa bunu uluslararası toplumla diyalog halinde yapmak isteriz. Ancak bizimle konuşmak istemezlerse de fazla zamanımız yok. Yeni yol haritamızı Kıbrıslı Rumların seçimlerinden çok önce belirlemiş olmayı istiyoruz.”

SEÇENEKLER: “Artık uluslararası tanınma için çalışmaya başlamanın zamanı geldi. Bugüne kadar bundan imtina ettik. Ancak artık KKTC’ye uluslararası tanıma için uğraşabiliriz. Önümüzdeki ikinci bir seçenek ise özerk bir cumhuriyet. Fransa-Monaco ya da İngiltere-Cebelitarık modeli gibi bir yapı. Yani dışişleri ve savunma alanlarındaki yetkilerimizi Türkiye’ye devredip gerisini kendi içimizde yönettiğimiz bir cumhuriyet. Henüz hangi yolu seçeceğimize karar vermedik. Ankara ile birlikte oturup karar vereceğiz.”

GEREKİRSE VURURUZ

RUMLARIN PETROL ARAMA FAALİYETLERİ: “Yabancı şirketlerin anlaması gereken bu işi Kıbrıslı Rumlarla yapamayacak olmaları. Bizim davetimiz üzerine biliyorsunuz bir Türk gemisi arama yapmaya geldi. Yıllardır ambargolarla uluslararası soygun yaptılar, ama bu kez izin vermeyeceğiz. Yanlarına kâr kalmaması için ne gerekiyorsa yapacağız.

(VURMAKTAN MI BAHSEDİYORSUNUZ): Gerekirse evet. Tabii ki bunu tercih etmeyiz. Ancak işler ısınırsa başka ne yapacağız? Bizim Kıbrıslı Rumların oldu bittisine göz yummamız mı bekleniyor? Eğer tansiyon yükselirse bunun sorumlusu Kıbrıs Cumhuriyeti’dir. Biz güya o cumhuriyeti birlikte kurduk. Hani nerede Kıbrıslı Türkler? Kimse bize rezervlerin nerede olduğunu ve üzerinde ne hakkımız olduğunu sordu mu?”

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 52
  • Gökbörü 6 yıl önce Şikayet Et
    Chp'den hâlâ tepki yok mu? Hayret?
    Cevapla
  • Dadas 6 yıl önce Şikayet Et
    KKTC Türkiyeye katılmalı başına bir vali ile yönetilmeli.
    Cevapla
  • Mahmut 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben yaptım oldu ile meseleler çözülmez. Kıbrısı aldık ama 40 yıldır kimse tanımıyor. Şimdi ülkeye dahil etsek diyarbakırı bile kaybedebiliriz. Bu alma-verme işlerinden bir kurtulsak da önümüze baksak, ekonomimize baksak keşke.
    Cevapla
  • ... 6 yıl önce Şikayet Et
    Cahil adam yorum yapınca bu kadar oluyor işte.. bir de kendilerini ülkenin en ileri görüşlüleri arasına koyarlar ki illet bir hastalık bu
    Cevapla
  • Siyah Toprak 6 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrısı 40 yıl önce almasaydıki bu kadarı da kalmazi akdenize açılamazdık bile. Kuşatma bugün nasıl tamamlanmaya çalışılıyorsa o zamanda vardı. Boğma harekatı... Ekonomimize zaten bakıyoruz. Türkiyenin yan ekonomisi Kıbrıs. Kıbrıs üzerinden oluşan finanasman ve ticari hareketi bilmeyenlerin i Kıbrıs meselesini ötelemek için ve gölgelemek için söyledikleri. Ekonomimize bakalım. Zaten bakıyoruz ki Ekonomide dev projeler gerçekleşiyor. Körleştirmeyelim.Körsek Gözümüzü açalım. Kör Mamutlara...
    Cevapla
  • Momedoglu 6 yıl önce Şikayet Et
    Nerde hangi yönde ne tartışmalı sorunlarımız varaa hepsi birden yavaş yavaş iredeleniyor hayra alamet değil. Bir ırak Kürdistan bölgesi 2 suriye ypg ve halen zemini genişliyor 3 kıbrıs güneyimiz komple komplo sarmalı başladı. 1 meseleyi kökünden bitirmeden diğer meseleri ele alırsak her taraftan zayıflarız.
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne özerkliği sen Türk değilmisin direk bağlansana Türkiyeye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzaydaki felaketten kıl pay kurtuldular!
Türkiye ile ABD arasında Ankara'da Terörle Mücadele zirvesi