Kur'an ve Sünnet ışığında komşuluğun yeri

Eser “Komşuluk” konusunu Kur'ân-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye perspektifinden ele alıyor

Kur'an ve Sünnet ışığında komşuluğun yeri
Kur'an ve Sünnet ışığında komşuluğun yeri
GİRİŞ 11.02.2014 00:49 GÜNCELLEME 12.02.2014 14:55

İnsanın ihmal edildiği, insanlığın adeta yalnızlığa itildiği bir çağda yaşıyoruz. Bu ihmalkârlık birden bire ortaya çıkmış değil elbette. Dünyada son iki üç asırda ortaya çıkan maddeci fikir akımları ve onların ortaya koyduğu yaklaşım ve projeler, insanın doğasını yıpratan bir yaşam biçimi ortaya çıkardı. Şimdilerde telaffuz edilen küreselleşme tabiri bile temelde bu süreçten insanı kurtarma arzusunu taşıyor. Sanal düşman kampanyaları, vehim sahibi teorisyenlere rağmen insan yeniden insanla buluşmak istiyor. 

İmparatorlukların dağılma sürecinde milletlerin var olma çabaları için verdiği ölüm kalım mücadeleleri gerilerde kaldı. Acı tecrübelerin hatırasının, yeni ve evrensel bir şuuru ortaya çıkarmaya başladığını söyleyebiliriz. Ülkelerinde, şehirlerinde, mahallelerinde, sokaklarında kendilerini güvende hissedememenin ızdırabını yaşayan insanlık, arayış içinde. Sınırları ve duvarları değil, insanı yurt ve komşu yapmak istiyor kendine. 

Aracın amaç haline geldiği plansız şehirler, insanla insan arasına duvar ören megakentlerin verdiği huzursuzluk günden güne artıyor. Bireysellik, egoizm ve ben merkezli hayat biçiminin oluşturduğu güvensizlik kitlesel ruhî bunalımlara yol açıyor. Bugünün insanı en çok insana muhtaç. Yalnızlaştırılan insan kendine ve hayata yabancılaşıyor, potansiyel bir tehlike haline geliyor.

Bu yabancılaşmanın ülkemizdeki hızını yavaşlatmak, sosyalleşmenin en önemli ve geleneksel kurumu olan komşuluğu yaygınlaştırmakla mümkün. Işık Yayınları, Kur'ân ve Sünnet Işığında Komşuluğun Yeri; KONU: KOMŞU isimli kitapla millî ve dinî hassasiyetlerimiz ve özelliklerimizden biri olan komşuluğu diri tutarak hayatımızı güzelleştireceğimizi, çevremizi daha mutlu ve yaşanabilir bir hale getirebileceğimizi anlatıyor.               

Yrd. Doç. Dr. Ali Sait Can tarafından kaleme alınan eser, bir giriş ve dört bölümde konuyu ele alıyor. Yazar, giriş bölümünde bireyin sosyalleşmesi açısından komşuluk kavramının önemini ele almış.  Kur'ân-ı Kerim'in komşuluk meselesine nasıl dikkat çektiği, komşuluğun sınırlarını ne şekilde belirlediği, komşuluğun fertlere ne tür sorumluluklar yüklediği birinci bölümde ele alınmış.  

Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in, ayetlerin işaret ettiği ve dikkat çektiği noktaları hayatına nasıl tatbik ettiğini merak edenler, ‘Sünnet'te Komşuluk' başlıklı ikinci bölüme başvurabilirler. Asr-ı Saadet'ten itibaren Müslümanların yaşadıkları toplumlarda ortaya koydukları komşuluk ilişkilerine dair örneklerin ele alındığı üçüncü bölüm, farklı din mensupları ile komşuluk hususunda sahabe döneminden önemli örnekler veriyor. Kitabın dördüncü bölümü ise kültürümüzdeki komşuluk örneklerine yer vermiş. Huzur iklimlerinin asırlarca yaşandığı Anadolu'nun komşuluk meselesine bakışı, edebî şahsiyetlerin eserleri ve atasözleriyle renklendirilmiş. 

Eser, yalnızlık ve ruhî bunalımlar çağında yaşayan insanlığa, İslâm dininin ne tür sosyal çareler sunduğunu, zamanın ve hadiselerin bizleri getirdiği noktada neleri kaybettiğimizin farkına varmayı, yitirdiğimiz değerleri yeniden kazanmak için bize güncel bir fırsat sunmayı amaçlıyor. 


KİTABIN KÜNYESİ

Yayın Numarası: 647
ISBN: 978-975-278-919-7
Barkot: 9789752789197
Sayfa Sayısı: 144
Ebadı: 13,5 x 19,5

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
MEB'den son dakika yeni müfredat açıklaması