Bir Distopik Bilimkurgu Başyapıtı: Kalite Ülkesi

Almanya’da yayımlandığı an itibariyle büyük bir ilgiyle karşılanıp haftalarca çoksatanlar listesinden inmeyen, eleştirmenlerce “1984 ve Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin zekice birleşimi” ilan edilen Kalite Ülkesi, Türk okurlarıyla buluşuyor!

Bir Distopik Bilimkurgu Başyapıtı: Kalite Ülkesi
Bir Distopik Bilimkurgu Başyapıtı: Kalite Ülkesi
GİRİŞ 17.12.2019 13:46 GÜNCELLEME 17.12.2019 14:46

Kalite Ülkesi’ne hoş geldiniz! Burası dünyanın en iyi ülkesi. Burada kimin sosyal avantajlardan ve kariyer fırsatlarından faydalanabileceği, evrensel bir seviye sistemine göre belirleniyor. Asla hata yapmayan, dünyanın en büyük ve başarılı şirketi olan Dükkân, siz daha ne istediğinizi bilmeseniz bile sizden önce öğrenip ayağınıza getirebiliyor.

 

 

Peter İşsiz, Kalite Kent’te hurdacılık yapar ancak düzgün çalışmayan makineleri hurdaya çevirmeye gönlü el vermez. Bu yüzden istemsizce, ona gönderilen çeşitli robotların lideri olarak bulur kendini. Bir gün Dükkân, Peter’a sahip olmak istemediğinden yüzde yüz emin olduğu bir şey yolladığında, Peter onu iade etmeye karar verir. Tek bir sorun vardır: Ürünü iade etmenin tek yolu, mükemmel algoritmaya sahip Dükkân’ın hatalı olduğuna herkesi inandırmak ve Kalite Ülkesi’nin temellerini oluşturan her şeyin belki de o kadar mükemmel olmadığını ortaya çıkarmaktır.

Giderek otomatikleşen ve insanların karar verme özgürlüğünü “rahatlık” kisvesiyle sınırlandıran teknoloji odaklı dünyayı mizahi bir dille eleştiren Kalite Ülkesi, son yıllarda yazılmış en iyi distopik eserlerden biri olmaya aday…  

 

 

MARC-UWE KLING 

Marc-Uwe Kling, Alman bir roman ve şarkı sözü yazarıdır. Kalite Ülkesi aylarca çoksatanlar listesinde kalmış, dünya çapında yarım milyondan fazla satılmıştır. Berlin’de yaşamakta olan yazarın bu eserinin hakları, diziye uyarlanmak üzere HBO tarafından alınmıştır.

 “Kalite Ülkesi çok komik ama aynı zamanda ürkütücü, yani tam bana göre.”

–Mike Judge, HBO dizisi Silikon Vadisi’nin yaratıcısı

 

“Kling’in keskin tespitleri ekonomiyi, hukuku, zenofobiyi, ilişkileri, güvenliği ve devleti hedef alıyor. Kalite Ülkesi’nin gerçekliğe ne denli yakın olduğunu muhteşem bir dürüstlükle anlatıyor.”

–Booklist

 “Bu kitaptan alacağınız zevk, tamamen toplum olarak başımızın ne kadar belada olduğunu düşündüğünüze bağlı. İyi uykular.”

–Kirkus

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak
Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti'den son dakika açıklaması