Şehir edep üzere inşa edilir

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Prof. Dr. Sadettin Ökten ile Şehir ve Düşünce" programında şehirli kimliğinin öğeleri ve inşası masaya yatırıldı.

Şehir edep üzere inşa edilir
Şehir edep üzere inşa edilir
GİRİŞ 16.02.2017 17:16 GÜNCELLEME 16.02.2017 17:16

Şehrin inşasında tarihi birikimi yakalamanın öneminden bahseden Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Bir binayı edep üzere yaparsanız o bir inşa olur, edepsizlik üzere yaparsanız o bir katliam olur" dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki Otağ-ı Hümayun'da gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı'nın yaptığı programda, "Şehirli kimdir?" sorusuna cevap arandı.

ŞEHİRLİ OLMAK, ŞAHSİYETLİ OLMAYI GEREKTİRİR

Prof. Dr. Sadettin Ökten, şehirli olmak isteyen insanın yapması gerekenlerden söz ederek, "Şehirde yaşayan ve şehirli olmak isteyen insan önce şehirde inşa edilmeyi kabul edecek, buna talip olacak ve sonra da şehre kendisi bir inşa faaliyeti katacak. İnşadan kasıt, bir mekân inşa etmekten ziyade şahsiyet inşa etmektir" diye konuştu.

BİNA EDEP İLE YAPILIR

Şehrin edep ile inşa edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ökten, "Bir binayı edep üzere yaparsanız o bir inşa olur, edepsizlik üzere yaparsanız o bir katliam olur. Yaşadığınız şehrin tarihi birikimini, misyonunu yakalamışsanız zaten edep dışı bir şey yapamazsınız" dedi.

ŞEHİRLİ, DİNDAR OLMALI

Şehirli olmak için dindar olmak gerektiğini söyleyen Ökten, "Şehir esmanın tecelli ettiği yerdir. Müslüman şehirli ise üzerinde esmanın tecelli ettiği kişidir. Din, hayatı biçimliyor ve betimliyor. Şehirli olmak için dindar olmak lâzım. Bu dindarlık sofuluk demek değil, dinin esaslarını şehirde tatbik etmek demektir” şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak