‘Yunus Dilinden’ projesiyle dünyaya açılıyor

Yunus Emre’nin hayatı ve eserleri, ‘Yunus Dilinden’ adlı uluslararası çapta çok yönlü bir kültür-sanat projesiyle tüm dünyaya sunulacak.

‘Yunus Dilinden’ projesiyle dünyaya açılıyor
‘Yunus Dilinden’ projesiyle dünyaya açılıyor
GİRİŞ 24.01.2018 09:24 GÜNCELLEME 24.01.2018 09:26

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 4 aşamada hayata geçirilecek proje, 24 Ocak Çarşamba akşamı 19:00’da Ankara’daki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek konser ve görsel sahne etkinliği ile başlayacak.

İKİ ALBÜM 'YUNUS EMRE' KİTABIYLA BİRLEŞTİRİLECEK

Akfen Holding’in ana sponsoru olduğu ‘Yunus Dilinden’ projesinde ünlü halk ozanının deyişleri ve nefeslerinin toplandığı iki albüm, ‘Yunus Emre’ kitabıyla birlikte birleşip dev bir eser halinde sunulacak. Gelecek dönemde yurtdışındaki etkinliklerle ve eserlerin yabancı dillere çevrilmesiyle projenin dünyaya açılması planlanıyor.

Tasavvuf şiirinin en önemli temsilcilerinden büyük mutasavvıf Yunus Emre, değer kattığı topraklar olan Anadolu’nun kalbinde çok yönlü kültür-sanat etkinlik dizisiyle yeniden hayat buluyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DA KATILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından himaye edilen ve 4 aşamada hayata geçirilecek ‘Yunus Dilinden’ projesi Akfen Holding’in ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

‘Yunus Dilinden’ projesinin ilk aşaması 24 Ocak 2018 Çarşamba akşamı saat 19:00’da Ankara’daki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde hayata geçirilecek konser ve görsel sahne etkinliği ile başlıyor.

‘Yunus Dilinden’ projesi önce Yunus Emre’yi sonra da onun dilinde hayat bulan Anadolu ruhunu, irfanını ve kültürel derinliğini ortaya koyma yolunda Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü sanatçı-akademisyen Prof. Dr. Erol Parlak tarafından hazırlandı. Parlak’ın Proje Genel Sanat Yönetmenliğini de yaptığı ‘Yunus Dilinden’in Prodüktörlüğünü Serdar Deli üstleniyor. Hayata geçirilecek eserler ise EtniKa Müzik Yapım etiketiyle dinleyicilere ulaştırılacak.

BEŞTEPE'DE GERÇEKLEŞECEK

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek konserde, üçü anonim ezgilerinden oluşan, on ikisi ise Türk halk müziğinden klasik ve mistik müziklere kadar uzanan geniş yelpazede Prof. Dr. Erol Parlak tarafından bestelenmiş Yunus Emre’nin deyişleri, nefesleri, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Turan Sağer’in şefliğini yürüteceği 9 solistli 35 kişilik dev orkestra, orijinal kostümlü zikir ve semah toplulukları ile izleyicilere yansıtılacak. Konsere Garip Ay’ın ebru gösterisi, yöresel ve özgün formatlı danslar, ışık ve sahne teknikleri de eşlik edecek.

ULUSLARARASI ÇAPTA ÇOK YÖNLÜ BİR PROJE OLACAK

Projeyi ‘uluslararası çapta çok yönlü bir sanat ve sahne etkinliği olarak’ tanımlayan Prof. Dr. Erol Parlak, “Anadolu inanç geleneğinin baş temsilcilerinden Yunus Emre'nin, gerek kültürümüzdeki yeri gerekse duygu ve düşünce dünyasının derinliği açısından hakkını vermeyi amaçlayan geniş kapsamlı bir projeyi hayata geçirdik. Gelecek dönemde özellikle kitap çalışmasını yabancı dillere çevirerek ve yurtdışındaki ülkelerde konserler düzenlenerek “Yunus Dilinden” projesini dünyaya taşımayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

PROJE 4 AŞAMADA HAYATA GEÇİRİLECEK

4 aşamada hayata geçirilecek projenin lansmanı Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki ‘Yunus Dilinden’ konser ve görsel sahne etkinliği ile yapılacak.

Projenin sonraki aşamasında Türk Tarih Kurumu ve Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi olan tarihçi-yazar Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak’ın başında bulunduğu uzman akademik grubun hazırladığı, Türk kültür ve sanatında halk ozanını anlatan “Yunus Emre” kitap eseri yer alacak.

Bu esere, üçü Yunus dizelerinin anonim ezgilerinden oluşan, diğerleri ise Prof. Dr. Erol Parlak tarafından bestelenmiş Yunus Emre’nin deyişlerini, nefeslerini içeren “Yunus Dilinden” albümü eşlik edecek.

Son aşamada ise İbrahim Sadri’nin anlatımıyla Yunus Emre şiirlerinin toplandığı “Dil-i Yunus” albümü ile proje tamamlanacak ve bunların tamamı bir eser halinde sunulacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı