Efsane komutan Kara Fatma anılıyor

İstiklalimizin sembol isimlerinden Üsteğmen Kara Fatma’nın şahsında Milli Mücadelenin cesur ve kayıp Kadınları İstanbul'da anılacak.

Efsane komutan Kara Fatma anılıyor
Efsane komutan Kara Fatma anılıyor
GİRİŞ 03.07.2018 00:04 GÜNCELLEME 03.07.2018 00:06
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Vefatının 63. Yıl dönümü sebebiyle İstiklalimizin sembol isimlerinden Üsteğmen Kara Fatma’nın şahsında Milli Mücadelenin cesur ve kayıp Kadınlarını Anma Günü düzenlecek. 

Bugün Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı'nda düzenlenecek anma töreni saat 17:00'de başlayacak.

GAZİ ÜSTEĞMEN KARA FATMA KİMDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR?

 

 

 *Bu memleketin şarkı da garbı da benim için bir.  Tüm Türkiye benim vatanım benim toprağım, bütün çocuklar benim  çocuklarım, biz çocuklar için ölmedik mi?

Üsteğmen Kara Fatma

*1888 Erzurum /  2 temmuz 1955 İstanbul : Erzurum Ergemansur köyündendir /  İbrahim Yahya kızıdır. 1912 Yılında Balkan savaşında eşi Binbaşı Ahmet Bey ile Edirne Yanıkkışla da bulunur. Binbaşının Sarıkamış’ta Şehit olması üzerine onun silahını alarak eksilen bir askeri kendisi ile tamamlar. Yanına 2 oğlu ve erkek kardeşini alarak cepheye koşar. Kendi bölüğünü kurar.

Bu gözü kara, cesur Anadolu kadını askerlerine hem ana olur hem komutan. Tam 700 erkek 43 kadından oluşan bir bölüğün kumandanı olur. Savaşta kendi ailesinden eşi ve iki oğlunun dışında tam 23 kişiyi kaybeder.

Etkinlik detayı:

  1. Anıt Mezar Anma Töreni

Diyanet İşleri Başkanlığından gelen Hafız ve Hocaların Kuranı Kerim Tilaveti

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bir Konuşma yapacak

Ardından Mezarlığın bulunması ve yaptırılması için büyük emek veren Araştırmacı yazar İlknur Bektaş Kara Fatma ve Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp kadınlarına dair bir bilgilendirme konuşması yapacak.

Ardından protokol, katılımcılar Anıt Mezara çiçekler atıp ikramlarını gerçekleştirecekler.

  1. Üsteğmen Kara Fatma sokağı Açılış töreni

Anıt Mezarlıktaki tören bitiminde araçlarla Kasımpaşa da ömrünün son 20 yılını yaşadığı evinin sokağına geçilecek. Beyoğlu Belediye Başkanı ve Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş Kara Fatma nın yaşadığı Kasımpaşa’daki evinin sokağına adının verilmesi dolayısı ile bir de kurdela kesimi yapacaklardır. (ayrıntılı bilgi aşağıda)

***Kurtuluş savaşımızın sembol kadın kahramanlarından Gazi Üsteğmen Kara Fatma’nın yaşamı ve özellikle yaşadığı fakru zaruret hep konuşuldu. Ve ne yazık ki daha 4 sene öncesine kadar mezar yerini bile bilen yoktu.

 4.5 yıl Genelkurmay Başkanlığı Arşivleri, Başbakanlık Arşivleri, Emniyet Sandığı ve nice arşivlerde araştırmalarım sonucu bugün ölümünün 62. yıldönümünde efsane olmaktan çıkarıp, hayatını belge ve bilgilerle ortaya koyduğum kitabımla Üsteğmen Kara Fatma yı tekrar gündeme getirdiğim ve mezar yerinin yapılmasına vesile olduğum için kendimi bahtiyar addediyorum.  

Bilindiği gibi Kahramanımız Gazi Üsteğmen Kara Fatma (Fatma Seher) biz vatanımızın düşman işgalinden kurtulması için savaştık para için savaşmadık diyerek maaşını Kızılay’a bağışlamıştı.   

Bu yüce duygu ve vefakarlığa sahip kadın kahramanımızın nezdinde, bilinen bilinmeyen, unutulan tüm kadın kahramanları mihnet ve şükranla anmak, dua etmek hepimizin boynunun borcudur. Bu vesile ile Milli Mücadelenin cesur ve kayıp kadınlarını topluma hatırlatmak için hazırladığımız bu etkinlik şükür ki geleneksel bir programa dönüştü.

Aslında bu etkinlik arşiv dosyalarının arasından çekip çıkartılmış binlerce kadın kahramanın destanını, hayatlarımıza taşımak için hazırladı. Magazinel günlerin ve etkinliklerin gölgesinde kalmayacak kadar bizi ve geçmişimizi ilgilendiriyor.

Tarih sayfaları arasında unutulmuş kahraman kadınları yeniden hayatın içine, başımız üzerine davet ediyoruz. Erkek ağırlıklı bir kahramanlık anlatısında, kadınlarımızın da büyük emeği olduğunu, “Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınlarını Anma Günü” etkinliğimizle bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Asker Münevver Saime Hanım. Asya. Aziziye Kahramanı Nene Hatun.  Binbaşı Ayşe Hanım. Bitlis Defterdarı’nın Hanımı.  Bodrumlu Ümmüşen.  Cideli Rahime Kaptan. Çanakkale Bigadiçli Nazife Kadın. Efe Ayşe. Erzurumlu Topal Gülizar.  Gazze Cephesi’nde Bir Kadın Kahraman,  Giresunlu “Penbe” İğneli Hatun, Gördesli Makbule. Gülendam.  Halide Onbaşı. Halime Çavuş. Hatice Bacı. Hatice Hanım. Hayriye. Karabattı Nine.  Kılavuz Hatice. Kosova’nın Gönüllü Kahramanı Zeynep Mido Çavuş. Meryem. Mücahide Hatice Hanım, Nezahet Onbaşı. Ödemişli Fatma. Rahime Gören. Rahime Hatun. Safiye Hüseyin Elbi. Selime. Senem Ayşe. Süreyya Sülün Hanım. Şair Melek Hanım. Şemsi Nene. Şerife Ali Kübra. Kastamonulu Şerife Bacı. Üsteğmen Kara Fatma bunlar hayatları hakkında bilgi bulabildiklerim yazabildiklerim var. Ayrıca üzülerek söylemeliyim ki hayatları hakkında bilgi sahibi olamadıklarımız sadece adını bulabildiklerim var.  

Birde adı sanı bilinmeyen unutulanlar var. Listeler halinde kadın şehit ve gazilerimiz var elimde, kimin köyünden kim gitmiş görüyor buruk bir gururla aile adını lakabını öğreniyorsunuz.  Artık onları yaşarken terk edildikleri yalnızlıktan kurtarma zamanı.  Sizleri unuttuğumuz kaybolan bu cesur ve kayıp kadınların izini sürmeye onları anmaya davet ediyorum. Bizi yalnız bırakmayın…

Savaş sonrasında kendisine bağlanan maaşı kabul etmez. “Biz para için savaşmadık” diyerek reddeder ve Kızılaya bağışlar. Zor yaşam şartlarında yaşar ama asla dilenmez. Hayatını yazdırttığı kitabı ve bağışlarla geçimini sürdürür.

1954 yılında Rize Milletvekili İzzet Akçal’ile Kars Milletvekili Tezer Taşkıran, TBMM Başkanlığı’na dilekçe vererek, Milis Subayı Üsteğmen Kara Fatma’ya maaş bağlanmasını talep ederler.

TBMM, bu talebi dikkate alır ve 12 Şubat 1954’te, Kara Fatma’ya vatana hizmet tertibinden aylık bağlanmasına karar verilir. Bu maaş bağlandıktan 1 yıl sonra hastalanır ve Darülaceze ye kaldırılır, orada 11 gün yaşayıp vefat eder.  

Milli mücadelenin ömür boyu neferi olan bu kahraman kadın üzerinden Asker ceketini, göğsünden istiklal madalyasını ölene dek çıkartmaz.   

Vatanın işgalden kurtulmasında faydalı olduğu ve kahramanca en önde dövüştüğü cepheler

 İzmir, İzmit, Bursa, İznik,Sakarya, Sapanca, Adapazarı, Düzce, Hendek, Afyon

Sokak ismi konusunda bilgi

Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş’ın 4,5 yıl Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı araştırmaları belge ve bilgileri ile hayatını ortaya koyduğu kitabının ardından yazar kayıp Mezar yerini de bulur. Sayın Cumhurbaşkanımızı bilgilendirmeleri ve Türkkızılayı’na başvuruları neticesinde Kasımpaşa Kulaksızda olan mezarlığı Türkkızılayı tarafında yaptırılır.

Yine Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş’ın Ocak 2014 yılında Beyoğlu Belediyesine başvurusu ile ömrünün son 20 yılını yaşadığı Kasımpaşa Güllehane sokağında kahramanımızın adının yaşatılması ve yeni neslin onu tanıması için başvurusu önce Beyoğlu Belediyesinde kabul edildi ardından Belediye Başkanımız Ahmet Misbah Demircan önderliğinde il meclisinde görevli meclis üyelerimizden Şenol Cengiz’in gayretleri ile Kasım 2017 İl genel meclisinde onaylanmıştır.

Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş 

YORUMLAR 6
  • salih 5 yıl önce Şikayet Et
    esas ismi gazi kAHRAMAN fatma bu ismi kim koymuş araştırmalı..
    Cevapla
  • vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah(c.c.) razı olsun onlardan. Aklıma başka birşey geldi. böylesine ülkemizin değerli kahramanlari karartmak ve itibarsizlastirmak için bir böcek adı olarak kullanilmamistir inşallah. mesela kara fatma gibi. hiç hoş değil.
    Cevapla
  • müslim 5 yıl önce Şikayet Et
    yalan tarih utansin
    Cevapla
  • mehmet inal 5 yıl önce Şikayet Et
    genelde kara fatma lakabı tüm fatmalar için kullanır.bu yakıştırma bir yahudi fitnesidir.bu kadın kahramanımız fatma annemizdir.kutlama yapanlar böyle bilmeli ona göre davranmalı.
    Cevapla
  • kayserili 5 yıl önce Şikayet Et
    evet haklısınız.
    Cevapla
  • Mehmet Acar 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu vatan için şehit ve gazi olmuş kadınlarımızı Hakkın rahmetiyle yad eder bizleri onların yolunda gitmeyi Allah bize nasip eylesin. Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi