Uluslararası Arapça Kitap Fuarına yoğun ilgi

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ve İstanbul'un tek Arapça Radyosu olan 94.5 Misk FM ve Anadolu Ajansı'nın Global iletişim ortaklığıyla düzenlenen İstanbul Uluslararası Arapça Kitap Fuarına büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

Uluslararası Arapça Kitap Fuarına yoğun ilgi
Uluslararası Arapça Kitap Fuarına yoğun ilgi
GİRİŞ 06.09.2018 11:08 GÜNCELLEME 06.09.2018 13:08

15 ülkeden 207 yayıncının katıldığı 4. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı 1 Eylül cumartesi günü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt UYSAL, Ak Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin AKTAY, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun YILMAZ, ITO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş'un değerli katılımlarıyla Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi'nde açıldı.   

İkinci gününde İstanbul Valisi Vasip Şahin tarafından ziyaret edilen fuar, bu yıl ilk defa müstakil olarak düzeniyor.  "Yeni Bir Dünya Keşfet" temasıyla Basın Yayın Birliği tarafından, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ve İstanbul'un tek Arapça Radyosu olan 94.5 Misk FM ve Anadolu Ajansı'nın Global iletişim ortaklığıyla düzendi.

 

 

Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek açılış konuşmasında "4.Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı'nın önemine değinerek, "Şu anda İstanbul'da faaliyet gösteren 37 Arap kökenli yayıncımız var. Dolayısıyla bir müddet sonra fuar, burada yaşayan Arap kökenli vatandaşlarımız için bir ihtiyaç haline geldi." şeklinde konuştu.

 Ak parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin AKTAY'ın da büyük ilgi gören bir konferansının bulunduğu fuar hakkında Aktay:  "Kendi ülkelerinde büyük ihtimalle rahatlıkla yapamayacakları yayınları Türkiye'de yapabilmekteler. Bu Türkiye'yi Arap düşünce dünyasının merkezi haline getirmekte. Özgürlüğün olduğu yer, merkez oluyor. Her çeşit üretimin, gelişmenin ve kalkınmanın merkezi oluyor. Bu tür yerler sadece kitap satılan ve halka sunulan yerler değil. Aynı zamanda düşüncelerin sentezlendiği, yazarların, okurun ve düşüncenin genel olarak buluştuğu yerler." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Fuar Yoğun İlgi Görüyor!   

Arap ülkeleri dışında düzenlenen en büyük Arapça kitap fuarı olarak kabul edilen organizasyona 50 bin ziyaretçi beklenirken, açılış gününden itibaren İstanbul ve çevre illerde yaşayan Arapların yanı sıra, Arapçaya ilgisi olan vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi mevcut. Dördüncü gününde ziyaretçi sayısı 25 bini aşan fuar, sevilen Arap yazar ve şairlerin konferans, söyleşi ve imza günleri gibi 70'den fazla kültürel etkinliğiyle alanında bir ilki gerçekleştiriyor.

Türk Yazarlara Büyük İlgi!  

Arap edebiyatının önde isimlerinin kitaplarının yanı sıra Arapça her türlü kitabın kolayca bulunabildiği fuarda, eserleri Arapçaya çevrilmiş olan İlber ORTAYLI, Mustafa ARMAĞAN, Talha UĞURLUEL, Ahmet ÜMİT, İnci ARAL gibi önemli Türk yazar ve düşünürlerin kitapları Araplar tarafından yoğun ilgi görüyor. Türk ziyaretçiler ise daha çok Arapça dil eğitim materyallerine ilgi gösterirken, Türk dünyasında sevilen Necip Mahfuz, Mustafa Halife, Ahlem el-Musteğanmi ve Tevfik el-Hakim gibi önemli yazarların kitaplarını görmek için fuarı ziyaret ediyorlar.

Hediye Kitap Kuponları!

Pek çok Türk ve Arap öğrenci grubu tarafından ziyaret edilen fuarda, İstanbul Ticaret Odası'nın desteğiyle öğrencilere her gün dağıtılan kitap kuponları sayesinde öğrenciler,  istedikleri yayınevinden ücretsiz alışveriş yapabiliyorlar. Çocuklar ve gençler için özel olarak ayrılmış kısımlarda süren etkinlikler ise çocuklu aileler tarafından büyük ilgi görüyor. Fuarın Global İletişim Ortağı Misk FM yayınlarını fuar alanından sürdürürken her gün şanslı üç dinleyicisine 100 Türk Lirası değerinde kupon hediye ediyor.

Son Gün Dokuz Eylül Pazar

Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Fas, İngiltere, İtalya, İran ve Irak'tan 200'den fazla yayıncıyı ağırlayan fuar, 9 Eylül'e kadar devam edecek.

 

 

 

 

  

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...