Aliya İzetbegoviç Saraybosna'da anıldı

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, vefatının 15. yıl dönümünde Saraybosna'da anıldı.

Aliya İzetbegoviç Saraybosna'da anıldı
Aliya İzetbegoviç Saraybosna'da anıldı
GİRİŞ 22.10.2018 11:03 GÜNCELLEME 22.10.2018 12:03

Aliya İzetbegoviç Müzesi tarafından düzenlenen anma programına rahmetli Aliya İzetbegoviç'in kızları Sabina ve Leyla’nın yanı sıra, Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç, Bosna Hersek İslam Birliği Riyaseti Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç, Türkiye Cumhuriyeti Bosna Hersek Büyükelçisi Haldun Koç ve yakın dostları katıldı.

Aliya’yı Anlattılar

 

 

Saraybosna’daki Ulusal Tiyatro'da gerçekleştirilen anma programında Yeni Akit yazarı ve Ketebe Yayınları Balkan Editörü Ayhan Demir’in yanı sıra, Prof. Fahrudin Rizvanbegoviç ve yazar Faris Naniç de birer konuşma yaptılar.

Selamlama konuşmalarının ardından kürsüye davet edilen Ayhan Demir, Aliya İzetbegoviç'in birçok nesil için bir kahraman olduğuna dikkat çekti. Boşnaca dilindeki konuşması ilgiyle dinlenen Demir, Aliya İzetbegoviç’i korkaklıkla suçlayanlara “O korkak değil, korkan bir adamdı. Allah’tan korkardı. Allah’tan korkmayanlardan da korkardı” sözleriyle cevap verdi. “Aliya İzetbegoviç, imanından beslenen, mesuliyet duygusuna sahip bir kahramandır. İstilâcıların, vatanseverlere reva gördükleri zulüm ve gaddarca muamelelere karşı, soylu bir tepki gösterdi. Haksızlık karşısında susmadı, hakkını adaletli ve merhametli bir şekilde aradı” dedi.

Aliya, Gelecek Nesillere Aktarılmalı

Konuşmasında Aliya’nın farklı yönlerine vurgu yapan Demir, şunları söyledi: “Aliya İzetbegoviç, yaşadığı yüzyılın en önemli Müslüman liderlerinden bir tanesidir. Sadece iyi bir devlet adamı değil, aynı zamanda bir münevver ve bir bilgedir. Modern dünyaya, ‘özgür birey’ ve ‘özgür millet’ olmanın, en önemli fotoğraflarından birini sunmuştur.”

Aliya’nın aramızdan ayrılışının büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Ayhan Demir, hemen ardından, “hayırlı insanların amelleri, onlar bu dünyadan ayrıldıktan sonra da devam eder” vurgusu yaptı. Daha sonra önemli bir hatırlatmada da bulunarak, “bir ideali, bir davayı, bir düşünceyi canlı tutmanın yegâne yolu, tıpkı bir meşaleyi elden ele taşır gibi, o ruhu ve heyecanı gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.

Aliya’nın Eserleri Türkçe’de

Yazarlığın yanı sıra Ketebe  Yayınları Balkan Editörü olan Ayhan Demir, konuşmasının son bölümünde, Aliya İzetbegoviç’in tüm eserlerinin ana dilinden Türkçeye tercüme edileceği müjdesini verdi. “Ketebe Yayınevi olarak, rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in tüm eserlerini ana dilinden Türkçe’ye tercüme çalışmalarını başlattık. Onun kıymetli eserlerinin tamamını, ana dilinden tercüme ederek, onu çok seven Türkiye halkıyla buluşturacağız” dedi.

Anma programında katılan Ketebe Yayın Danışmanı ve Yabancı Yayınlar Editörü Furkan Çalışkan ise “Aliya İzetbegoviç’in tüm eserlerini Boşnakça'dan doğrudan orijinal dilinden çevirmek üzere hazırladığımız projeyi tanıtma imkânı bulduk. Aliya, çok önemli bir lider olmasının yanı sıra son yüz yılda İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük entelektüellerden, fikir adamlarından birisi. Onun derin bilgisi, bilgeliği ve hem İslam hukukuna hem devlet yönetimine hem de İslam dünyasına bakış açısını yansıtan bu kitapları bir yıl içerisinde inşallah Türkçe'ye kazandıracağız" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?
Dünyada en beğenilen havalimanları! İstanbul Havalimanı da listede yerini aldı...