Vezir Çeşmesi yeniden ihya edildi

1921 yılındaki yangından sonra tahrip olan ve neredeyse unutulmaya yüz tutan İstanbul- Fatih'teki tarihi Vezir Çeşmesi aslına uygun olarak yeniden ihya edildi.

Vezir Çeşmesi yeniden ihya edildi
Vezir Çeşmesi yeniden ihya edildi
GİRİŞ 08.11.2018 21:16 GÜNCELLEME 08.11.2018 21:21
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

1748 yılında 24. Osmanlı Sultanı I. Mahmud tarafından inşa ettirilen ve yine bu padişahın ismiyle de anılan tarihi Vezir Çeşmesi, Fatih'teki İskenderpaşa Camii yanındaki mevcut yerinde yeniden ihya edildi.

 

 

1921 YILINDAKİ YANGINDA TAHRİP OLMUŞTU

18. yüzyılda kendini hissettirmeye başlayan barok mimari tarzının eşsiz örneklerinden biri olan çeşmenin, 1920-1921 yangınında mermerleri çatlamış ve o tarihten itibaren atıl vaziyette kalmıştı.

 

 

1970'Lİ YILLARDA DA İHYA EDİLMEYE ÇALIŞILMIŞTI

Vezir Çeşmesi'nin yeniden ihyası için Necmettin Erbakan'a en yakın isimlerden olan Ahmet Zeki Çamlı bir süre mücadele etmiş, ancak bürokratik engeller ve teknik olumsuzluklar nedeniyle bu çabalar sonuçsuz kalmıştı.

Fotoğrafı büyütmek için tıklayınız

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 8
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu çeşmenin yeri orası değildi yandaki binada idi resimleri var niye oraya yapılmayıp cami duvarına yapılmış acaba merak konusu çünkü eski yeri aynı zamanda vakıf arazisiydi
    Cevapla
  • aynenöyle 5 yıl önce Şikayet Et
    ustam ellerinize saglık cok guzel olmus
    Cevapla
  • MOLLA KASIM 5 yıl önce Şikayet Et
    yukarıdada belirtildiği gibi aslının bulunduğu en yakın yere malesef sahip çıkılamayan iskenderpaşa camiinin dış duvarına iliştirilmiştir.Asıl yeri ise caminin karşısında Ahmet zeki çamlı tarafından Apartman dikilen yerdir. Malesef zamanında yıktırılıp sokağa atıldığı ve sahip çıkılmadığı için ve şuan mevcut apartmanın sahipleri müsaade etmediği için buraya iliştirilmiştir. Bu ayıpta vakıflara ve milletvekiline yeter. Üstüne fatiha istenir birde
    Cevapla
  • ceco 5 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir çalışma olmuş ,devletimiz varolsun - saolsun
    Cevapla
  • Diyarbakır 5 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir çeşme bayıldım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı