Türk porselenini 128 yıldır dünyaya tanıtıyor

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı müze-fabrika olarak varlığını devam ettiren Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, hediyelik porselen eşya üretmenin yanı sıra, 128 yıldır Türk porselenini dünyaya tanıtıyor.

Türk porselenini 128 yıldır dünyaya tanıtıyor
Türk porselenini 128 yıldır dünyaya tanıtıyor
GİRİŞ 27.02.2019 14:57 GÜNCELLEME 27.02.2019 14:57

Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, Türk porselen ve çini sanatını  canlandırmak amacıyla 1891'de Sultan II. Abdülhamid Han tarafından Yıldız Sarayı  bahçesinde Yıldız Çini Fabrika-i Hümayunu adıyla kuruldu.

İtalyan Mimar Raimondo d'Aronco'nun imzasını taşıyan fabrikanın  kuruluşunda gerekli olan teknoloji, malzeme ve kalıp, Fransa'daki Sevres ve  Limoges fabrikalarından getirildi.

Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası'nda üretilen eserlerin tümünde,  fabrikanın orijinal amblemi olan ay-yıldız damgası yer alıyor. Damganın hemen  altında, eserin hangi yıl üretildiği yazılıyor. Bazı ürünlerin bir köşesinde veya  eserin altında sanatçının adı not olarak düşülüyor.

Birinci Dünya Savaşı'nda ülkenin ihtiyaç duyduğu telefon ve telgraf  izolatörleri için porselen fincan üreten fabrika, Cumhuriyet döneminde bir süre  Sümerbank çatısı altında üretimini sürdürdü. 1994'te Milli Saraylar Dairesi  Başkanlığına bağlanan fabrika, şu anda Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi  Başkanlığına bağlı olarak varlığını devam ettiriyor.

"ÜRÜNLER HEDİYELİK EŞYA MAĞAZALARINDAN SATIN ALINABİLİYOR"

Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, AA  muhabirinin sorularını cevaplarken, Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası'nın  kuruluşunu şöyle açıkladı:

"O yıllarda Avrupa'da Çin ve Japon porselenlerine karşı müthiş bir  üretim var, o üretim ithal olarak bizim saltanatımıza da sirayet ediyor. Hem  Avrupa'da gelişen porselen akımını Osmanlı'ya aktarmak hem de Türk çini el  sanatlarına yeniden ivme kazandırmak amacıyla Yıldız Sarayı'nın içinde müteşebbis  ruhla kurulmuştur bu fabrika. Burada, ilk kurulduğu yıllardan itibaren porselen  ve çini ürünler üretiliyor."

Sümerbank çatısı altında üretim yapan, 1994'te TBMM çatısı altında  Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı bünyesinde üretimine devam eden fabrikanın şu  anda Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı müze-fabrika  olarak faaliyet gösterdiğini anlatan Çapoğlu, şunları söyledi:

"Şu an üretimimiz yine porselen ağırlıklı. Ürettiğimiz ürünler daha  çok dekorlu ürünler. Klasik manada porselen masa üstü sofra gereçlerinden ziyade,  üzerinde süslemelerin, bezemelerin olduğu dekorlu ürünler üretiyoruz. Bu ürünler  Milli Sarayların hediyelik eşya mağazalarından satın alınabiliyor. 128 yıldır  üretime devam ediyor, Türk porselenini dünyaya tanıtıyor, dekorlu ürünlerde bu  niteliği sürdürüyor. Hatta üretimimizin bir kısmı da kurulduğu ilk günlerde  üretilen ürünlerin, o dönemi yansıtacak şekilde replikaları. O dönemin estetiğini  ilgililerin dikkatine üretimlerimizle sunuyoruz."

Çapoğlu, fabrikanın kuruluşundan bu yana da üretilen eserlerin,  Osmanlı Devleti'ni ziyaret eden devlet büyüklerine hediye olarak sunulduğunu dile  getirerek, "Avrupa'da hanedanların koleksiyonlarına baktığınızda nadide Yıldız  Porselen eserlerini görmeniz mümkün. Üretildiği ilk günden bu yana Yıldız  Porselen ürünlerinin altında ay-yıldız arması, üretildiği tarihi hatta dekorlu  eserlerde eseri yapan sanatkarın imzasını da görmeniz mümkündür." dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!