Bugüne kadar 750 civarında eser Türkiye'ye getirildi

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "Yurt dışındaki eserlerin envanter fişleriyle bize ait olduğunu delillendirip Türkiye'ye gelişini sağlıyoruz. Bugüne kadar 750 civarında eserin Türkiye'ye getirilmesi sağlandı." dedi.

Bugüne kadar 750 civarında eser Türkiye'ye getirildi
Bugüne kadar 750 civarında eser Türkiye'ye getirildi
GİRİŞ 28.10.2019 00:58 GÜNCELLEME 28.10.2019 00:58
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Şehzade Korkut Camisi ve Tekeli Mehmet Paşa Camisi'nin restorasyon çalışmalarını inceledi.

 

Çalışmaları yerinde takip eden Ertem, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şehzade Korkut Camisi'nde (Kesik Minare) bir buçuk yıl önce minareye külah konulmasıyla başlayan sürecin zor bir evreden geçerek bugüne geldiğini söyledi.

İlk günden itibaren burası hakkında olumsuz değerlendirmeler yapıldığını aktaran Ertem, "Şunu açıkça söyleyebilirim ki bazı insanlar burada kesik minare kılıfı altında cami restorasyonuna karşı çıkıyor. Her platformda şehrin hafızasını bozduğumuzu iddia ediyorlar. Halbuki biz burayı Danıştay'ın kararları doğrultusunda yapıyoruz. Harabe bir yapıyı tekrardan insanımızın hizmetine sunuyoruz. Yaptığımız uygulamalar Venedik Kriterleri'ne aykırı değildir." diye konuştu.

 

 

Tekeli Mehmet Paşa Camisi'nde ortaya çıkarılan barok ve klasik çini süslemelerine değinen Ertem, buradaki çalışmalarla alt katmanda kalan bezemeleri ve süslemeleri ortaya çıkardıklarını dile getirdi.

Bu alanların uhrevi bir amaç için inşa edildiğini vurgulayan Ertem, şunları kaydetti:

"Dünyevi endişelerimizle, uhrevi bir amaç için yapılmış yerlere müdahale etmeyelim. Burada hiçbir ticari kaygı yok. Manevi duygularla sorumluluklarımızı en iyi şekilde yerine getirdiğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Bugün ülke genelinde 300'ün üzerinde, yurt dışında ise 19 şantiyemiz restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Kaçırılan eserlerle ilgili çalışma yapan bir ekibimiz var. Mevcut eserlerimizin hepsinin fotoğraflamasını yaptık. Her birinin envanter fişleri var. Bu fişlerle birlikte kayıtlarımız da var. Herhangi bir müzayedede eğer özel koleksiyonlarda değilse, herhangi bir müzayedede bunları gördüğümüzde envanter fişleriyle eserin bize ait olduğunu delillendirip Türkiye'ye gelişini sağlıyoruz. Bu çalışmaları takip eden bir ekibimiz var. Bugüne kadar 750 civarında eserin Türkiye'ye getirilmesi sağlandı."

Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar da incelemelerde hazır bulundu.

YORUMLAR 10
  • tahta 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyadaki tüm tarihi eserlerin %75 i bizim anadolunun burası medeniyyetin kalbi.hırkızlar çok çaldı
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Sultan 1. MAHMUD'un Amerikaya kaçırılan tüfeğinide getirtsenize madem onca tarihi eseri getiriyorsunuz
    Cevapla
  • demokrat 4 yıl önce Şikayet Et
    ben hava limanında elimdeki suyumu geciremiyoorum elimden alıyorlar . tarihi eserleri nasıl geciriyorlar aklıma gelen demekki gümrük kapılarında adamları var yetkili memurları baglamışlar rüşvete demekki . başka altarnatif varmı ..
    Cevapla
  • belde 4 yıl önce Şikayet Et
    bu coğrafyada çoook medeniyetler geçti. kalıcı olan Türk-İslam Medeniyeti binlerce yıl bu ülkede hüküm sürüyor. zaman zaman sallantılar geçirdik hala da geçiriyoruz. bu kadar saldırıya rağmen dimdik ayakta kalan medeniyet eserlerimiz bulunuyor. ancak tarihi eserleri bizim kadar talan eden yok. camilerimizi bile soyacak zihniyetler var. bu talancılara ağır ceza vermek gerek.
    Cevapla
  • defineci 4 yıl önce Şikayet Et
    defineciler 300 e satıyor siz 900 e geri alıyorsunuz defineciliğin önü açılmalı herkez bulduğunu devletine vermeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü