Ömer Seyfettin’in Sıra Dışı Öyküsü İlk Kez Tiyatro Sahnesinde

Teatro Rudius, ölümünün 100. yılında Türk Dili'nin sembolü, büyük hikayeci Ömer Seyfettin’in askerlikle başlayıp, edebiyatla süren ve bir hastanede, kadavra olarak sonlanan sıra dışı hayatını tiyatro sahnesine taşıyor.

Ömer Seyfettin’in Sıra Dışı Öyküsü İlk Kez Tiyatro Sahnesinde
Ömer Seyfettin’in Sıra Dışı Öyküsü İlk Kez Tiyatro Sahnesinde
GİRİŞ 05.03.2020 09:44 GÜNCELLEME 05.03.2020 09:44

Deli Şair: Ömer Seyfettin

Ödüllü yazar Kosta Kortidis'in usta kalemiyle sahne taşıdığı yeni tiyatro oyunu “Deli Şair Ömer Seyfettin”; büyük hikayecinin ölüm yıldönümü olan 5 Mart’ta İstanbul’da seyirci ile buluşuyor.  Oyun aynı zamanda bir kitap kampanyasına da imza atıyor; yıl boyunca süren gösterimlerinde seyircilerin katkısıyla da Batman Ömer Seyfettin İlkokulu’na kitaplık kazandırmak için kitap toplama kampanyası düzenleniyor.

Psikolojik bir gerilime dayalı; derin, yoğun ve yalın bir çarpıcılıkta sahnelenen eserde, Ömer Seyfettin’in 4 Mart 1920’de şeker hastalığı nedeniyle ağır komaya girdiği gün konu ediniliyor. Oyunda Ömer Seyfettin’in ağır koma halindeyken, düşünceleri, duyguları, kendisinden uzakta olan kızına özlemi ve Kurtuluş Savaşı mücadelesi veren Mustafa Kemal ve arkadaşlarına desteği dile getiriliyor.

Ölümünün 100. Yıldönümünde 5 Mart 2020’de Profilo Kültür Merkezi’nde dünya prömiyerini yapacak olan eserde; Ömer Seyfettin’i Sinan Çelik, Cenap Şahabettin’i Kosta Kortidis canlandırırken, Ali Canip Yöntem’e Okan Şevket Duman, Ömer Seyfettin’in eşi Calibe’ye Aslı Çelebi, Hekim Simon’a ise Akın Kaplan hayat veriyor. Özgün Müzikleri Altuğ Akınsel, Kostüm Tasarımı Fadim Üçbaş, Dekor Tasarımı da Batuhan Bozacaada'ya ait. Eserin Görsel Tasarımlarını Barış Çantay gerçekleştiriyor.

Oyun ile Ömer Seyfettin İlkokulu’na kitaplık kazandırılacak

Deli Şair Ömer Seyfettin oyunu ile aynı zamanda bir sosyal sorumluluk kampanyasına da imza atılacak. İzleyicilerin yanlarında getireceği kitaplar ile Batman’da bulunan Ömer Seyfettin İlkokulu’na da çocuk kitaplarından oluşan bir kitaplık kazandırılacak.

İşte büyük hikayeci Ömer Seyfettin’in acı ölüm hikayesi!

Ömer Seyfettin 6 Mart 1920 günü evinin çok yakınında bulunan Haydarpaşa Hastanesi’nde hayatını kaybetmiştir. Şair’in, o zaman teşhis konulamayan şeker hastalığı iyice ilerlemiş; 4 Mart’ta ağır koma halinde hastaneye kaldırılmıştı.

Ömer Seyfettin hastaneye getirildiğinde üzerinde kimliğini belirtecek bir vesika yoktu! Öldüğünde de naaşına kimsesiz muamelesi yapıldı ve araştırmalarda kullanılması için Darülfünun’a bağışlandı. Kadavra olarak kullanılan Ömer Seyfettin’in bedeninin fotoğrafı birkaç hafta sonra bir gazetede yayınlanınca, Ali Canip başta olmak üzere Türkçü gençler hastaneyi bastı. Bu sırada Ömer Seyfettin’in bedeni çoktan parçalanmış, başı kesilmişti. Naaşı yakınlarına teslim edildi. Kuşdili Mahmut Baba Türbesi’ne defnedildi. Cenazesine eski eşi Calibe Hanım katılmadı. Bir sohbetlerinde Ömer Seyfettin, Ali Canip Bey’e “…bir gün mezarımın üzerinden yol geçirirlerse şaşırmam.” demişti… Ağustos 1939’da mezarı yol geçecek gerekçesiyle yerinden söküldü ve 23 Ağustos 1939’da Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Ömer Seyfettin “Deli Şair” lakabına karşın Türk hikayeciliğinin kurucusu ve en büyük edebiyatçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Ulusal düzeyde en çok okunan Türk Edebiyatçılarından biri Ömer Seyfettin’dir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi