Sadece Türkiye'de Chp gibi partiler yaşıyor!

Ali Değermenci'nin sunumuyla TVNET'te ekranlara gelen medya programı 'Manşet'te Bugün', yazar Ümit Fırat'ı ağırladı.

Sadece Türkiye'de Chp gibi partiler yaşıyor!
Sadece Türkiye'de Chp gibi partiler yaşıyor!
GİRİŞ 26.02.2014 16:19 GÜNCELLEME 26.02.2014 16:31
Fırat, Ak Parti ile CHP ve MHP arasında temel haklar ve özgürlükler açısından nasıl farklılıklar yaşadığını sert ifadelerle açıkladı.
 
A.Değermenci: Siyasetten umudun u kesince eğer sizin iktidar olma umudunuz kalmıyorsa yapacağınız başka bir şey de kalmıyor…
 
Ümit Fırat: Ama zaten adamın derdi muhalif olmak. Bari muhalefette kalayım. Orada da tutunmak zor. Bu parti ve bu insan cumhuriyet halk partisi gibi partiler Berlin duvarların yıkılmasıyla birlikte doğudan yok olup gittiler. Batı da bazı örnekler vardı. İtalya ve Almanya gibi… Bunlar 30'lı 40'lı yıllarda bitti.  Kimisi savaş da kimisi ideolojik olarak. Yani o model partiler bunlar. Dünyada nesli kalmadı, ömrü tarihi bitti. Kullanım tarihi geçti. Türkiye'de hala bir biçimde yaşatıyorlar. Transferler yapıyorlar, kan tazeliyorlar… Daha demokrat gibi görünenleri alıyorlar sanki onlar bir umut ışığıymış gibi sunuluyor. Fakat bir süre sonra bakıyoruz ki onlar da CHP'li olmuş. Yani müthiş bir asimilasyon kabiliyeti var. Chp Başbakan'ı istifaya davet etmek yerine "ne oluyor bu memleketin hali, niçin bu duruma geldik" demek zorunda. Ak Parti için de bu geçerlidir. Yani sadece montajcıdır demen yetmiyor. Bu ahlaksızlığın sonu nereye varacak? Diye sormak lazım.
 
A.Değermenci: Devletin yeniden yapılanması için bir organizasyon gerekiyor. Bunun temeli de anayasa. Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca sivil bir anayasa yapamadı. İlk defa bu dönemde anayasa yapma konusunda azımsanmayacak 2-3 yıldır da. Tabi ki mevcut siyasi partilerle birlikte uzlaşım sağlanması gerekiyor. Ama neticede 60-70 maddede uzlaşma oldu onun dışında sonuç alınamadı. Bunu neye bağlıyoruz, neden uzlaşılmadı?
 
Ümit Fırat: Türkiye'de böyle bir anayasa yapmayı fethişleştirmiş durumda noktada görüyorlar. Geniş bir mutabakat aranmaya çalışılıyor. O geniş mutabakat da siyasetçiler arasında öyle bir siyasal kültürümüz olmadığı için sağlanmıyor. Yani 2007 seçimlerinin hemen ardından biliyorsunuz bir takım akademisyenlere görev verildi ve taslak hazırlandı. Ak Parti'nin yöneticileriyle onu Sapanca'da müzakere de ettiler. Ama Ak Parti o zamanlarda kapanma tehdidi yaşadı ve o ancak 2010 referanduma giden anayasal değişikliklerle en azından bir sonraki hamlenin önünü açacak gelişmelerle noktalandı. 2011 seçimleri sonrasında oluşturulan komisyon anayasa metninde gönül ister ki herkes uzlaşsın ama bir şeyi çok net bilmek lazım. Ak Parti ile CHP ve MHP temel haklar ve özgürlükler konusunda uzlaşamazlar. Yaratılışı totaliter bir sisteme bağlı olan bir yapının sizinle özgürlükler konusunda temel haklar konusunda uzlaşmasını beklemeyin. Ya siz ona uyarsın ki o zaman yeni anayasa çıkmaz.
 
A.Değermenci Zaten mevcut anayasayla devam edersiniz..
 
Ümit Fırat: Ben hep söylemişimdir MHP'ye bence 12 Eylül anayasasının ham halini daha çok tutarlar.
 
Programın videosuna ulaşmak için tıklayınız.
 
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Apple yeni cihazlarını tanıttı! Sürpriz indirim kararı: Giriş seviyesi 15 bin 999'a düştü
Yıllar sonra müjdeli haber! Türkiye ekonomisinde peş peşe gelişmeler...