Dolmabahçe Sarayı'nın ihtişamı

Tarihçi ve Yazar Ahmet Anapalı, Bizans’tan Osmanlı’ya kadar yaşayan tarihi yapıların izini sürmeye devam ediyor. Anapalı’nın bu haftaki durağı Dolmabahçe Sarayı oldu.

Dolmabahçe Sarayı'nın ihtişamı
Dolmabahçe Sarayı'nın ihtişamı
GİRİŞ 14.02.2017 15:12 GÜNCELLEME 14.02.2017 15:59

Her Pazar Ülke TV’de Ahmet Anapalı’nın sunumuyla ekrana gelen ‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta Dolmabahçe Sarayı’nın ihtişamını ekrana taşıdı. Dünyanın en büyük saray salonlarından birine ev sahipliği yapan Dolmabahçe Sarayı’nın ilginç yönleri konuşuldu. Selamlık, harem ve muayede bölümlerinden oluşan sarayda Anapalı, toplantıların yapıldığı muayede salonunun önemini anlattı.

DÖRT BUÇUK TONLUK AVİZE

Ahmet Anapalı, sarayı yaptıran Sultan Abdülmecit Han’ın annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından hediye edilen, dört buçuk tonluk avizenin ihtişamını tarih sevenlere tanıttı. Otuz altı metre yüksekliğindeki salonun en dikkat çeken detayının dört buçuk tonluk avize olduğunu söyleyen Anapalı, avizenin Valide Sultan’ın Abdülmecit Han’a hediyesi olduğunu yineledi.

KANUN-I ESASİ’NİN İLAN EDİLDİĞİ SALON… ‘’MAVİ SOFA’’

Muayede salonunun, yapıldığı günden bugüne birçok önemli olaya tanıklık ettiğine değinen Anapalı,  ‘’1876 Yılında Sultan Abdülhamit Han verdiği sözü tuttu ve Meclis-i Mebusanı açtı. Bunun üzerine Mavi Salon, Kanun-i Esasi’nin ilan edildiği ve meclis görüşmesinin yapıldığı ilk yer olarak kayıtlara geçti.’’ dedi.  Bunun yanı sıra Anapalı, Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1931-33 yıllarında Türk Tarih Kurulu, Türk Dil Kurulu gibi önemli kurulları da bu muayede salonunda gerçekleştirdiğini söyledi. 

Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı’nın sunduğu “Tarihte Yürüyen Adam” her pazar 19:00’da Ülke TV’de...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı