Ögeday Han kimdir? Tarihte nasıl ölmüştür? Merak edilen hayatı...

Diriliş Ertuğrul dizisinde yer alan Ögeday Han karakteri kimdir? Özellikle gerçek tarihte nasıl öldüğü büyük merak konusu olan Ögeday Han hayatı haberimizin detayında...

Ögeday Han kimdir? Tarihte nasıl ölmüştür? Merak edilen hayatı...
Ögeday Han kimdir? Tarihte nasıl ölmüştür? Merak edilen hayatı...
GİRİŞ 06.06.2018 17:11 GÜNCELLEME 06.06.2018 17:11

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinde Moğollar'ın lideri olan Ögeday Han kimdir? Diziye katılmasıyla hayatı büyük merak konusu olan Ögeday Han gerçek tarihte nasıl ölmüştür?

ÖGEDAY HAN KİMDİR?

 

 

Ögeday Han, Cengiz Han'ın oğullarından biri ve mirasçısıdır. Cengiz Han'dan sonra Moğol İmparatoru olmuş ve babasının yarım bıraktığı fetihleri ve devlet düzenlemesini tamamlamıştır.

Ögeday'ın doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Göbi Çölü'nde doğmuştur. Batı kaynaklarında Occoday, Hacotha, Etheracan, Ectais, Ocuai, Türkçe'de ise Oktay olarak tanınmıştır. Cengiz Han'ın üçüncü oğludur.

Ögeday. 1240 yılında Tataristan'da geleneksel olarak düzenlenen av partisinde fazla içkiden hastalandı. Uzunca bir süre yönetimde etkisiz kaldı. 1241 yılında ölümünün ardından zehirlendiği şüphesiyle bazı cariyeleri ve devlet adamları öldürüldü.

ögeday-han-hayatı

Ögeday'ın ölümünün ardından ülkeyi beş yıl boyunca eşi Töregene yönetti. Oğlu Güyük Han 1246 yılında Kağan seçildi. 1249'da Güyük ölünce iki yıllık bir aradan sonra Moğol tahtına Toluy'un oğlu Mengü oturdu.

Ögeday, Şaman inancı taşımasına karşın İslamiyet'e de saygı duymuştur. Her dinden insana yeteneklerine göre vazife verirdi. Çinli vezir İli Çütesay'dan bilim ve teknoloji alanlarında bilgiler edinmiştir. Adaleti içtenlikle arzulamasına karşın uzak ülkelerdeki ordularının zulümlerde bulunmasını önleyememiştir. Bunda gevşek politikasının ve olaylardan habersiz kalışının da etkisi vardır. 13 yıllık hükümdarlığında o dönem bilinen dünyanın yarısına hakim olmuştur.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim