2. Türk Filmleri Haftası-Kırgızistan başladı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla ve Bişkek Büyükelçiliği’nin destekleri ile Yerli Düşünce Derneği’nin organize ettiği “2. Türk Filmleri Haftası-Kırgızistan” etkinliği, Cengiz Aytmatov’un doğumunun 90. yılı münasebetiyle Atıf Yılmaz’ın Aytmatov’un eserinden uyarladığı, “Selvi Boylum Al Yazmalım” ile başladı.

2. Türk Filmleri Haftası-Kırgızistan başladı!
2. Türk Filmleri Haftası-Kırgızistan başladı!
GİRİŞ 27.06.2018 17:27 GÜNCELLEME 28.06.2018 12:10

Galada bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, bir hafta sürecek olan Türk Filmleri Haftası’nın önemine değinerek, bu tür organizasyonlarla birlikte devletlerin bir birlerine daha çok yakınlaşacağını ifade etti.

Kültürel Faaliyetler, Devletlerin Birbirine Yakınlaşmasında Sihirli Bir Anahtarıdır

Topçu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bin yıl önce sizden ayrılan ve Anadolu topraklarına giden ve bugün sayıları 82 milyon olan Kırgızlardan size selam getirdim. Bu projeyi başlatmış olmaktan çok memnunum. Manas atanın topraklarında, Kurmancan Datka Ana’nın yaşadığı yerlerde aynı zamanda dünyada yaşayan 300 milyon Türk’ün cebindeki pasaport olan Cengiz Aytmatov’un kardeşleriyle birlikte olmaktan çok memnununum. Bu proje, öncelikle evin içini toparlama gayesiyle yapılmış, öyle düşünülmüştür. Ben geçmişte Kültür ve Turizm Bakanı iken istedim ki Tanrı Dağı’ndan inenlerin çocukları sinema yoluyla; dünlerini, bugünlerini, ortak değerlerini ve geleceklerle ilgili hayallerini, aşklarını, üzüntülerini öğrensinler. Bunun yanı sıra aslında kültürel faaliyetler, bütün devletlerin birbirine yakınlaşmasının da sihirli bir anahtarıdır. Kültürel faaliyetlerle birlikte devletler birbiriyle daha çok ekonomi daha çok ticaret ve siyaset yapabilirler.

Birbirini iyi tanıyan milletler birbirine yumruk sıkmazlar; birbirlerinin ellerini sıkarlar, gözlerine bakarlar. Tabii ki arzum bu durum kardeşler arasında olsun. Çünkü biz, Tanrı Dağı’ndan inenler bir araya gelir, tekrar bir ve beraber hareket edersek dünyanın da barışına, güvenliğine, özgürlüğüne, refahına katkıda bulunuruz, tıpkı geçmişte atalarımızın bulunduğu gibi. O bakımdan bu faaliyetlerin yapılmasında başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat Bey’e teşekkür ediyorum. Bizim için çok dikkatli bir organizasyon hazırlamışlar. Bunun yanında Manas Üniversitemize teşekkür ediyorum. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde katkıda bulunan herkese tek tek teşekkür ediyorum.

Bir Hayalim Var..

Konuşmasında gerçekleşmesini arzu ettiği hayaline de değinen Topçu, “Bu faaliyetler neticesinde benim bir hayalim var, onun gerçekleşmesini çok isterim. Bir millet yedi tane de özgür, bağımsız, müstakil ve kıyamete kadar da devam edecek bir devletimiz var bizim. Bir gün bu yedi devlet bir Türk dünyası sinema fonu oluştursa ve o Türk dünyası sinema fonu bizim kendi medeniyetimizin değerlerinden olan Manas Destanı’ndan bütün dünyaya sunabileceği filmler yapsa, Kurmancan Datka Ana’nın Dünya Kadınalar Günü için onun hayatından örneklerini ciddi pahalı yatırımlarla dünyanın önüne koyabilse, Kazak atamız Mağcan Cumabayev’in ‘Uzaktaki Kardeşime’ diye yazdığı şiirlerinden bir sinema filmi yapsa, bir Ahmet Yesevi Hazretlerinin hayatı bütün dünyaya sunulsa, Semerkand’a gitsek oradan Şahı Nakşibend’iyi, İmam Maturidi'yi tekrar dünyaya anlatabilsek, gelsek Azerbaycan’a, şu anda işgal altında olan Karabağ’daki medeniyet beşiğimiz Şuşa’daki Har-ı Bülbül’ün sinemasını yapsak, bütün dünyaya anlatsak, Türkmenistan’da ortak atamız Alparslan’ın hayatını bütün dünyaya anlatabilsek. Benim hayalim budur. İnşallah bu tür faaliyetler önümüzdeki günlerde Türk dünyası sinema fonu oluşturarak devam eder ve bu sanat dalıyla bizim birbirimize yaklaşmamıza daha çok vesile olur diye ümit ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

700 Milyon Dolarlık Bir İhracatımız Var

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat ise, Türkiye’deki büyüyen dizi ve film sektöründeki gelişmeye dikkat çekti. Fırat, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün göstereceğimiz film aslında Kırgız üstadımızın, Türk dünyasının üstadının değerli eseri olan Selvi Boylum Al Yazmalım olacak. Bugün aynı zamanda değerli yönetmenlerimiz, prodüktörlerimiz, aktörlerimiz sizinle birlikte. Burada biraz Türkiye’deki sinema endüstrisinden bahsetmek istiyorum. Geçtiğimiz sene 2017 yılında Türkiye’de 151 tane film çekildi. Dizi filmlerinde Hollywood’dan sonra en fazla dizi film üreten Türkiye oldu. Burada Diriliş Ertuğrul’un bazı oyuncuları aramızda ki siz de onları seviyorsunuz ve seyrediyorsunuz. Ama Diriliş Ertuğrul, bu 151 dizi filmden sadece bir tanesi. Dizi film piyasasında 700 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Dolayısıyla Türkiye, dizi ve sinema alanında önde gelen oyuncular arasında yerini bulmaya başladı. Bu bakımdan da bu hafta boyunca Türkiye ve Kırgızistan sinema sektörleri arasında da toplantılar düzenleyeceğiz ve iki ülkenin sinema alanında yapabilecekleri iş birliklerini ele alacağız. Buna çok önem veriyoruz. Bu bakımdan heyetimizin buraya gelmiş olması bizim açımızdan çok önemli.”

Konuşmaların ardından oyuncu, yönetmen ve etkinliğe katkıda bulunanlara plaket takdim edildi.

Etkinliğe İlgi Büyüktü

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla ve T.C. Bişkek Büyükelçiliği’nin destekleri ile Yerli Düşünce Derneği’nin gerçekleştireceği “2. Türk Filmleri Haftası-Kırgızistan” etkinliğine; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Diriliş Ertuğrul Dizisi oyuncuları Burak Demir ve Sezgin Özdemir, Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü Öner Kılıç, FİYAP Genel Sekreteri Ahmet Edebali, Kırgızistan Ata-Meken Partisi Milletvekili Sadık Şer-Niyaz, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Azamat Camankulov, Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı Sinematografi Bölümü Başkanı Muhtalı Bektenaliyev, KKTC Kırgızistan Temsilcisi Atınç Keskin, KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, Kırgızistan Halklar Asamblesi Başkanı Tokon Mamıtov, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov ve dernek üyelerinin yanı sıra sinema, siyaset, medya ve sanat camiasından çok sayıda davetli katıldı. Manas Sinema Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Kazakistanlı sinemaseverlerin ilgisi büyüktü.

“2. Türk Filmleri Haftası-Kırgızistan” etkinliğine ayrıca; Demirbank, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Manas Kino, TRT AVAZ ve Medya Manas da katkı sunuyor.

Etkinlik Beş Gün Sürecek

30 Haziran’a kadar devam edecek film haftası boyunca sinemaseverler, Selvi Boylum Al Yazmalım, Aile Arasında, Mor Ufuklar, Mezarcı ve Dağ 2 filmlerini ücretsiz izleyebilecek.Seanslar sonrasında yapımcı, yönetmen ve oyuncular, izleyiciler ile söyleşiler gerçekleştirecek. Hafta kapsamında yapımcı, yönetmen ve oyuncular, üniversitelerde düzenlenecek söyleşilere katılacak.Etkinlik, 30 Haziran Cumartesi günü “Mezarcı” filmiyle sona erecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...