Düldül'ün ayak izleri 'kale' gibi sağlam

Efsaneye göre, Hz. Ali, Hıdırlık Dağı'nda konaklamak için atını sertçe yere bastırır, buradaki bir kaya üzerinde Düldül'ün ayağının izi kalır.

Düldül'ün ayak izleri 'kale' gibi sağlam
Düldül'ün ayak izleri 'kale' gibi sağlam
GİRİŞ 28.10.2004 13:35 GÜNCELLEME 28.10.2004 13:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, defalarca el değiştirmiş, 3 bin 340 yıllık bir geçmişe sahip Afyon Kalesi, çok sayıda efsanenin de mekanı olarak geçiyor.

"Düzlükte gelip geçse de yol Afyon'dan/ Ey yolcu, görünmez Afyon istasyondan/ Şayet vaktin olursa tırman kaleye/ Bak Afyon'(a gökyüzünde bir balkondan" mısralarıyla anlatılan Afyon Kalesi, kulaktan kulağa yayılan efsaneleri de içinde barındırıyor.

Yerden 226 metre yükseklikteki bir kaya kütlesi üzerinde kurulu kaleyi fethetmek kolay olmadığından, Afyon Kalesi için Battal Gazi'den Hazreti Ali'ye, Beyböğrek'ten Çavuşbaşı'na, Horoz Dede'ye kadar pek çok efsane anlatılır.

DÜLDÜL'ÜN AYAK İZLERİ

Halk arasında anlatılan "Hazreti Ali" ya da "Düldül'ün ayak izleri" efsanesine göre, İslam halifelerinden Hazreti Ali, atı Düldül'ün üzerinde dağdan dağa uçarak sefer yapmaktadır. İşte böyle seferlerin birinde Afyonkarahisar'a gelen Hz. Ali, Hıdırlık Dağı'nda konaklamak için atını sertçe yere bastırır, buradaki bir kaya üzerinde Düldül'ün ayağının izi kalır. Daha sonra Hıdırlık'tan kaleye atlayan Düldül, burada da dizginlenince, bu kez ön ayağının izi, bir kayanın üzerinde kalır. Hz. Ali, Düldül'ü sulamak için su yalağına vardığında, atı bağlayacak bir yer bulamaz ve dört parmağıyla yalağın yanındaki bir taşa vurarak taşı deler ve atı buraya bağlar.

Afyon Kalesi'nde bugün Düldül'ün ayak izi ile atın bağlandığına inanılan kaya üzerindeki delik, hala varlığını koruyor.


YORUMLAR 1
  • kaan 6 yıl önce Şikayet Et
    hiç. beyenmedim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İran'dan ateşkes açıklaması
Hamas, ateşkes teklifini kabul etti! İşgalci İsrail'den skandal adım