Kürtlerin Barzani'ye sığınması PYD'yi kızdırdı

Suriye'nin Kürt bölgesinde yaşayan yaklaşık 20 bin kişinin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafına geçmesi, bölgede özerk yönetim ilan etmeye hazırlanan PYD'yi endişelendirdi.

Kürtlerin Barzani'ye sığınması PYD'yi kızdırdı
Kürtlerin Barzani'ye sığınması PYD'yi kızdırdı
GİRİŞ 20.08.2013 14:06 GÜNCELLEME 20.08.2013 14:06

Bazı muhalif Kürtlere göre, Rojava olarak bilinen bölgenin doğu bölümünde çatışmalar olmamasına rağmen halkın evlerini terk etmesi PYD'nin baskısından kaynaklanıyor.

İki yıl önce bölgeye yerleşen PYD, halkın geri dönmesi için bazı bölgelerdeki kontrol noktalarını kaldırmaya başladı. Kürt haber ajansı Rudaw'a konuşan PYD yöneticilerinden Muhammed Musa Kıno, Kobani bölgesindeki köylere yakın kontrol noktalarını boşaltacaklarını söyledi. Kıno, Kobani bölgesinde savaşın durduğunu belirterek, halkın artık köyüne dönebileceğini ileri sürdü.

Bu arada Suriye'nin Kürt bölgesinde faaliyet gösteren ve geniş bir ağa sahip Kurdwath medya kurumu, PYD'nin Kürt köylerine baskın düzenlediğini duyurdu. Haberde, yüzlerce PYD'li militanın Afrin'e bağlı Miriken köyünü bastıkları ve bazı köylüleri dövdükleri belirtildi. Haberde, "PYD'nin adamları, halkın kendisini korumak için yıllar önce aldığı şahsi silahlarını da topladı. Ayrıca köyde ikamet eden Kürt Azadi Partisi'nin üyelerinden Mustafa Cuma, Eymen Mustefa Sino, Mihemed Silêman Seydo ve Mihemed Enwer Sîno'yu kaçırdılar." denildi.

PYD, GÖÇMENLERE KUCAK AÇAN BARZANİ'YE KIZDI

Bu arada PYD'ye yakınlığıyla bilinen Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) bir açıklama yaparak, halkın göçe zorlandığını iddia etti. TEV-DEM, Rojava bölgesindeki Kürtleri kabul eden Irak Bölgesel Kürt Yönetimini de eleştirerek, bu tavrın Kürt halkına hizmet etmediğini ileri sürdü.

Açıklamada, "Kürt ulusal kongresinin toplanmaya çalışıldığı bir dönemde Federal Kürdistan Bölgesi yönetiminin uyguladığı ambargo Batı Kürdistan halkını cezalandırma boyutuna vardı. Bu Kürt halkına değil düşmanlarına hizmet ediyor." denildi. Açıklamada, baştan beri PYD'nin baskılarına maruz kalan en büyük Kürt partilerden Azadi ve El Parti'nin Kürtlere yönelik baskının ortakları olduğu iddia edildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi