Haşdi Şabi'nin 'vahşet' dolu sicili

Musul'u kurtarma operasyonuna katılan ve uzmanların Ortadoğu'nun yeni DAEŞ'i olarak tanımladığı Haşdi Şabi örgütü mezhep çatışmasını tetiklemeye çalışıyor

Haşdi Şabi'nin 'vahşet' dolu sicili
Haşdi Şabi'nin 'vahşet' dolu sicili
GİRİŞ 28.10.2016 14:37 GÜNCELLEME 28.10.2016 14:41
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Irak'ın en büyük ikinci şehri olan Musul'u terör örgütü DEAŞ'ın elinden kurtarmak için başlatılan operasyon birçok endişeyi de beraberinde getirdi. 

TÜRKİYE BİR ÇOK KEZ UYARDI

Musul'u kurtarma operasyonuna katılan Şii milis gücü Haşdi Şabi, nüfusun çoğunluğu Sünni olan Musul ve çevresinde mezhep çatışması endişesini artırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her seferinde üstüne basa basa tüm dünyayı uyardığı bu grup mezhep çatışmasını tetikleyecek girişimler ve saldırılar yapmaya başladı.

"HÜSEYİN'İN ÖCÜNÜ ALMAYA GELDİK"

Türkiye'nin ABD'yi "Şii güçleri bölgeye giderse yüzyıllık mezhep savaşları başlar" diye uyarmış buna rağmen Haşdi Şabi operasyona dahil edilmişti. Operasyonun başlamasından sadece iki gün sonra Irak'ta bulunan dini liderlerden Esayib Ehli Hak lideri Kays Gazali, ise "Musul savaşında, İmam Hüseyin’in intikamını alacağız" demişti.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEYEBİLİRLER

Halk Seferberlik Güçleri (PMF) adı da verilen İran destekli Haşdi Şabi milislerinin Musul operasyonuna katılmasına, Türkiye ve Sünni gruplar karşı çıkıyordu. Zira bu silahlı güçlerin cephede yer alması, DEAŞ'ın elinden alınması hedeflenen bölgelerde katliam yapma riski bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü dün açıkladığı bir raporda Şii milislerin DAEŞ’in elinde bulunan bölgelerden kaçan sivillere, insanlığa karşı suç tanımına girebilecek kadar ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduklarını bildirmişti.

CANLI CANLI UZUVLARI KESİLEN İNSANLAR...

Yakaladıkları ve DEAŞ'lı dedikleri Sünnilere yaptıkları işkenceler ve vahşeti cep telefonlarına çekiyor, sonra da bunu her yerde gururla paylaşıyorlar. Videolarda ortalık kancalara takılmış, uzuvları canlı canlı kesilen, ciğer ve kalbi sökülüp çiğ çiğ yenilen korkunç insan görüntüleriyle dolu.

DAEŞ'TEN FARKLARI YOK

Musul hareketi başladığında bir de kedi, köpekleri dişleriyle parçalayıp yiyen korkunç milis görüntüleri ortaya çıkmıştı.

CAMİYİ İNFİLAK ETTİRDİLER

Vahşi saldırılarına başlayan Haşdi Şabi'nin, Musul operasyonun 10. gününde Enbar vilayetine bağlı Rutba ilçesinde 2 camiyi infilak ettirdi ve ilçe sakinlerinden 23 genci kaçırdı.

TÜRKMEN ŞEHRİNE SALDIRACAKLARINI AÇIKLADILAR

Şii Milis gücü Haşdi Şabi'nin sözcüsü Ahmed el Esadi, Telafer yönünde ilerlemek için yaptıkları hazırlıkları tamamladıklarını söyleyerek "günler ya da saatler içinde başlayacağını" belirtti. Telafer'de 100 binden fazla Türkmen yaşıyor.

HAŞDİ ŞABİ'NİN İHALLERLE DOLU SİCİLİ

2014 ve 2016 yılları arasında örgütten temizlenen kentlerdeki Sünni Araplara yönelik ihlallerde bulunma suçlaması yöneltiyor. Zorla kaybetme, sivilleri ve alıkoyduklarını işkence altında öldürme, şehirleri yağmalama, evleri, camileri ateşe verme, göçmenlerin evlerine geri dönmesini engelleme gibi suçlar işlediği kaydedildi.

BAKUBA'DA 100 CAMİYİ YAKTILAR

Yerel kaynaklar örgütten 2014 yılında kurtarılan Diyala'ya bağlı Bakuba'da da Şii milislerin evleri yaktığını, tarlaları kullanılamaz hale getirdiğini ve ailelerin evlerine dönmelerine izin vermediği ifade ediliyor. Diyala Aşiretler Konferansı ise Haşdi Şabi'nin Diyala'da 100 camiyi yıktığını belirtiyor.

600 KİŞİ KAÇIRIP KATLİAM YAPTILAR

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de (HRW) aralarında bulunduğu insan hakları kuruluşları, Haşdi Şabi'nin bu yıl DEAŞ'tan kurtarılan Felluce'de türlü suçlar işlediğini kaydediyor. HRW, söz konusu suçlar kapsamında, işkence, adam kaçırma, yaşa dışı infaz ve evlerin yıkılması gibi eylemlerin bulunduğunu aktarıyor. Sünnileri temsil eden Milli Güçler Koalisyonu'nun 9 Haziran'da yayımladığı açıklamada, Haşdi Şabi'nin, onlarca kişinin öldüğü, en az 600 kişinin kaçırıldığı bir "katliam" gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

EL-KERME'DE 2 CAMİYİ YAKTILAR

BM de, Şii mili gücü, örgütün kontrolünden bu yıl çıkan Kerme'de işkence yapmak, güç kullanarak işkence altında itirafa zorlamak ve infaz gerçekleştirmekle suçluyor. Irak'taki Müslüman Alimler Birliği tarafından yayımlanan kınama mesajında ise Haşdi Şabi'nin Kerme'de 2 camiyi yaktığı belirtiliyor.

8 BİN EVİ YAĞMALADILAR

Sivil toplum kuruluşu Adalet için Ulusal Merkez geçen yıl örgüt militanlarından temizlenen Tikrit'te 8 bin evin yağmalandığını daha sonra patlayıcılarla infilak ettirildiğini belgeleyen delillerin bulunduğunu kaydediyor. Tikrit'teki Elbunasır aşireti liderlerinden Felah Hasan en-Neda, Haşdi Şabi'nin bölge sakinlerinin evlerine dönmesini engellediğini aktarıyor.

AMERLİ'DE KÖYLERİ YERLE BİR ETTİLER

HRW, Haşdi Şabi'nin, 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünden çıkan Salahaddin'e bağlı Amerli'de saldırılar sebebiyle göç etmek zorunda kalan Sünni sivillere ait ev ve dükkanları yağmalayıp yaktığını, en az iki köyü yerle bir ettiğini belgeleyen delillerin bulunduğunu aktarıyor.

 

    KAYNAK: HABER7, AJANSLAR
    YORUMLAR 52
    • Ozyy 6 yıl önce Şikayet Et
      Yalan ve iftira nin da bir siniri olmalı ama dimi ciğerini söküp yemişler yuh ama bu yalan haberler e inanan milyonlar var o daha enteresan !!
      Cevapla
    • Ersoy21 7 yıl önce Şikayet Et
      İranın amacı Sünnileri birbirine düşürmek.Aman bu tuzağa düşmeyelim.
      Cevapla
    • Hepimizmüslümanız 7 yıl önce Şikayet Et
      Din konusunda yapılan cahilliklere bakın Allah tan çok kendi mezhebinin ileri gelenlerini putlaştırıyor bilerek veya bilmeyerek onlara tapıyor,vahşileşiyorlar. Yahu ister şii ister sünni olsun hepimiz kardeşiz. Birimiz birimizin mezhebini tasvip etmeyebiliriz ama müslümanız sonuçta yapmayın etmeyin bunun hesabını veremeyiz. Bir müslüman bırakın başka müslümana zarar vermeyi bir gayrimüslüme bile yok yere zarar veremez... Birbirimizle uğraşacağımıza islamı yaymalıyız...
      Cevapla
    • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
      haşdi mezheb çatışmasını tetiklerse batıya hizmet etmeye çalışmış olur. batılılar islamı minimize etmek için bunu yapmak istiyorlardı !
      Cevapla
    • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
      abd ve kafirler müslümanları meshep çatışmasına çekip geriden gülerek izliyorlar akıllı olalım İslam ülkeleri bir olup kafirlere karşı savaşalım...
      Cevapla
    Daha fazla yorum görüntüle
    DİĞER HABERLER
    Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
    Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu