Eski ABD Büyükelçisi: Türkiye'ye rağmen olmaz

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey, Rakka’yı terör örgütü DEAŞ’tan geri almak için yapılacak operasyonlarda Türkiye ile hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Eski ABD Büyükelçisi: Türkiye'ye rağmen olmaz
Eski ABD Büyükelçisi: Türkiye'ye rağmen olmaz
GİRİŞ 07.02.2017 22:45 GÜNCELLEME 08.02.2017 01:08
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Rakka’yı terör örgütü DEAŞ’tan geri almak için yapılacak operasyonlarda Türkiye ile hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Temel hedefimiz Türkiye’ye rağmen değil Türkiye ile birlikte hareket etmek olmalıdır." dedi.

Jeffrey, Senato Dış İlişkiler Komitesinde düzenlenen "DEAŞ’ı yenme planı: Temel kararlar ve değerlendirmeler" başlıklı oturumda senatörlerin sorularını cevapladı.

"RUSYA VE İRAN TEHLİKE ARZ EDİYOR"

Jeffrey, bölgedeki en büyük tehlikeyi DEAŞ olarak tanımlarken, İran ve Rusya’nın bölgedeki aktivitelerinde ABD’nin çıkarlarını eşit ölçüde tehlikeye soktukları gerekçesiyle tehlike arz ettiklerini belirtti.

"RAKKA'YI TÜRKİYESİZ PLANLAMAMALIYIZ"

DEAŞ’a karşı verilen mücadelede bölgesel dinamiklerin gözetilmesi gerektiği yönünde uyarıda bulunan Jeffrey, “Kısacası Rakka’yı alma planımızdaki temel hedefimiz Türkiye’ye rağmen değil Türkiye ile birlikte hareket etmek olmalıdır.” ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE UZUN VADELİ HEDEFİMİZİ ANLAMALI"

Jeffrey, Türkiye’nin, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye ABD’nin verdiği desteğin uzun vadeli hedeflerini anlaması gerektiğini belirterek, "Bölgede yeni ve eski ilişkilerimizi koruyarak İran’ın bölgesel hedeflerine ve Rusya’nın varlığına karşı durmalıyız." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN İŞBİRLİĞİ VE ÜSLERİ OLMADAN ZOR"

Jeffrey ayrıca, terör örgütü YPG’nin öncülüğünü yaptığı Suriyeli Demokratik Güçlerine (SDG) ağır silah verilmesi gerektiğini öne sürerek, “Türkiye bu fikre YPG’nin PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. Türkiye aynı zamanda YPG’nin Sünni Arapların olduğu bölgelere de ilerlemesini istemiyor. Türkiye’nin işbirliği ve üsleri olmadan DEAŞ karşıtı operasyonun nasıl gideceğini görmek çok zor.” diye konuştu.

Öte yandan Jeffrey, Rakka’da alınacak bir galibiyetin büyük ölçüde SDG’ye ait olması durumunda ise farklı bir riskin ortaya çıkacağına dikkat çekerek, "YPG, İran ve Beşşar Esed rejimi ile ilişkiye girebilir." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • B. Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Daeş denen örgütün zamanı geldiğinde etkinlik gösterdiği alanların pkkya bırakılması amacıyla bizzat Abd tarafından kurulduğunu çok iyi biliyoruz. Aksi halde koskoca Türkiye Cumhuriyeti'nin daeşle mücadelede işbirliği teklifi Abd tarafından neden ısrarla reddedilip pkk ypg dsg adı herneyse işte bunlarla işbirliği yapılsın.
    Cevapla
  • bahadir 7 yıl önce Şikayet Et
    nedense hep eskimişler emekliler biz olmadan yapamıyor.
    Cevapla
  • Realist 7 yıl önce Şikayet Et
    Ulan sizin hangi sözünüze kim inanıyor .. Susunda motorunuz sogusun .. Ortadoğudan defolun gidin artık.. Bölgeye ve dünyaya barış ve kardeşlik hakim olsun...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nüfus oranları açıklandı! Çocuk sayısı ile ilgili korkutan rakam
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı