Fitil ateşlendi! Yahudi devletine onay çıktı

İsrail Parlamentosu (Knesset), "İsrail'i Yahudi halkının ulusal devleti" şeklinde tanımlayan milliyetçilik yasa tasarısının hazırlık okumasını onadı. Kudüs'ün başkent olarak tanımlandığı okuma, Knesset'te üç kere daha yapılacak. Yapılacak bu üç okumanın da onaylanması gerekiyor.

Fitil ateşlendi! Yahudi devletine onay çıktı
Fitil ateşlendi! Yahudi devletine onay çıktı
GİRİŞ 01.05.2018 16:09 GÜNCELLEME 01.05.2018 16:48
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İsrail Parlamentosu (Knesset), "İsrail'i Yahudi halkının ulusal devleti" şeklinde tanımlayan milliyetçilik yasa tasarısının hazırlık okumasını onadı. Knesset Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, yasa tasarısının 64 evet, 50 hayır oyuyla ilk okumasının yapıldığı belirtildi.

 

 

BAŞKENT KUDÜS OLARAK TANIMLANDI

Açıklamada, yasa tasarısında, "İsrail'in, Yahudi halkının ulusal vatanı olarak konumunun ve Yahudi halkının vatanlarında kendi kaderini tayin hakkının pekiştirildiği", Kudüs'ün "İsrail'in başkenti" şeklinde tanımlandığı ve resmi dilin İbranice olarak belirlendiği aktarıldı.

Tasarı ayrıca İbrani takvimin resmi takvim olmasını, bağımsızlık günü ve Yahudi bayramlarının da resmi tatil ilan edilmesini öngörüyor.

Tasarının hazırlanmasını sağlayan vekillerden Avi Dichter tasarının "gelecek nesillere bıraktıkları bir güvence belgesi" olduğunu savundu.

PARLAMENTODAKİ ARAP VEKİLLERDEN TEPKİ

Knesset'teki Arap milletvekili Ahmed et-Tibi ise tasarıya tepki göstererek, "ırkçı" ifadesini kullandı. Tibi, "Tasarı, iki tür vatandaşı öngörüyor. Hakları bulunan Yahudiler ile kalmalarına izin verilen ancak hakları bulunmayan diğer grup. Ayrıca tasarı sadece Yahudilere yaşayacakları köyleri belirliyor. Bu ırkçılık değilse ırkçılık ne demek bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

Arap milletvekili Hanin Zubi de yaptığı yazılı açıklamayla "bu devlet, 70 yıldır demokratik bir devlet değil, Yahudi devleti olmayı seçtiğini" vurguladı.

İsrail'in yasa tasarısıyla tüm Yahudilerin temsilcisi gibi kendisini dayatmaya çalıştığını belirten Zubi, İsrail'in dünyadaki Yahudiler adına konuşamayacağını, sadece Siyonistlerin temsilcisi olabileceğini kaydetti.

ÜÇ OYLAMADAN GEÇMESİ GEREKİYOR

İsrail yasalarına göre parlamentoda bir tasarının kabul edilmesi için belli aşamaları bulunuyor. Parlamentoya sunulacak tasarı, öncelikle Yasamadan Sorumlu Bakanlık Komitesi tarafından kabul ediliyor ve Komite tarafından onaylanan tasarı daha sonra Knesset Genel Kurulu'na sunuluyor. Ardından tasarının yürürlüğe girmesi için Knesset'te "üç okuma" yapılması ve bu üç okuma da onaylanması gerekiyor. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • Adem 5 yıl önce Şikayet Et
    bence müslümanların son ordusu TSK İsrail terör devletine girmeli ve islamiyetin ilk kıblesini 3 dine tekrar tahsis etmeli ayrıca Filistin halkına sahip çıkıp onları silahlandırmalı nasıl amerika ypg pyd ve pkk yı destekliyorsa bizde islam devleti olan filistine sahip çıkmalıyızki israilin sınırinda bir askeri birliğimiz olsun
    Cevapla
  • Kim 5 yıl önce Şikayet Et
    İranla ortak çalışma yapıyorlar. Sanki savaş çıkacak gibi oynayıp bu olayları perdeliyorlar. Çevre ülkelerdeki halklar dahil gerçek müslüman olmayınca dik durup dinine kardeşine sahip çıkmayınca 5milyonluk yahudi 1.5milyar müslüman ile böyle oynar. Yarabbi yardım et kendimize gelelim.amin.
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    ya mehdi ya mesih nerede kaldınnezaman dinecek bu müslümanların kan ve gözyaşı
    Cevapla
  • Uzaktan 5 yıl önce Şikayet Et
    20 mayısta dűnyanın "planet x" ile çarpışma ihtimali varmış. İsraile dűşer büyük ihtimal.
    Cevapla
  • Kayra 5 yıl önce Şikayet Et
    azıttılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü