Fransa'yı protesto eden siyasetçi gözaltında

Cezayir emniyet güçlerinin, Fransa'nın Mali'ye müdahalesini protesto gösterisinde, kapatılan İslami Selamet Cephesi Partisi (FIS) Genel Başkan Yardımcısı Ali Belhac'ı gözaltına aldığı bildirildi.

Fransa'yı protesto eden siyasetçi gözaltında
Fransa'yı protesto eden siyasetçi gözaltında
GİRİŞ 15.01.2013 11:18 GÜNCELLEME 15.01.2013 11:18

Belhac'ın basın bürosundan yapılan açıklamada, Cezayir emniyet güçlerinin, Fransa'nın Mali'ye müdahalesini protesto gösterisinde, kapatılan FIS'in Genel Başkan Yardımcısı Ali Belhac'ı gözaltına aldığı ve nereye götürüldüğü hakkında bilgi verilmediği belirtildi.

FIS'in açıklamasında, Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesi nedeniyle Fransız Büyükelçisi'nin Cezayir'den sınırdışı edilmesi gerektiği belitilirken, Mali'deki silahlı grupların vurulması için Fransız savaş uçaklarına hava sahasını açan Cezayir yönetimi kınandı.

Belhac, Pazar günü yaptığı basın açıklamasında, Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesini ''Fransa devletinin, Müslüman Mali devletine düşmanca saldırısı'' olarak nitelemişti.

Cezayirli politikacı, 1992 genel seçimlerinin ilk turunu kazanmasının ardından ikinci tura beş gün kala gerçekleşen darbe sonucu kapatılan FIS'in ikinci adamı olarak tanınıyor. Belhac, partinin genel başkanı Abbas Medeni ile birlikte tutuklanmıştı. FIS lideri, ''şiddete teşvik'' suçlamasıyla yargılanmış, 11 yıllık hapis hayatından sonra 2003'te özgürlüğüne kavuşmuştu.

Mali'de geçen yıl Ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, Mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti. BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti. Ancak Eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Mali hükümetinin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta hava saldırılarına başladı. Fransa'ya ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok Batı ülkesi de lojistik, haberleşme ve ulaştırma gibi konularda destek veriyor. Mali'nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi, Mağrib El Kaidesi, ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den AB'ye rest: Hiçbir zaman kabul görmeyecek
Bakan Şimşek'ten enflasyon vurgusu! Tarih verdi