Oruç tutan sürücülere trafikte dikkat uyarısı

Her gün oruçlu bir şekilde trafiğe çıkan sürücülere uzmanından uyarı var.

Oruç tutan sürücülere trafikte dikkat uyarısı
GİRİŞ 15.07.2014 12:20 GÜNCELLEME 15.07.2014 12:20 KAYNAK AA

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, ramazan ayı dolayısıyla meydana gelen yorgunluk, uyuşukluk ve uyku halinden dolayı trafikte yaşanabilecek olumsuzluklara karşı oruçlu sürücülerin daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle iftar vaktine doğru açlığın insanlar üzerinde yoğun bir yorgunluk etki oluşturduğunu belirtti.

Ramazan ayının yaza gelmesi dolayısıyla yollardaki araç yoğunluğunun da daha fazla olduğuna dikkati çeken Güner, "Orucu sabah insan hissetmiyor ama iftar yaklaştıkça uyuşukluk ve uyku hali artıyor, bu anlarda kişilerin direksiyon başına geçmemesi lazım. İnsanın karnı tam açken veya tamamen doyduktan sonra direksiyon başına geçmesi başlı başına bir risktir" dedi

Güner, araç kullanırken insanın ağırlıklı olarak ellerini kullandığını ifade ederek, diğer uzuvlarını hareket ettiremediği için kişilerin üzerine ağırlık çöktüğüne işaret etti.

Uzun süre direksiyon başındaki sürücülerin 2 saatte bir en az 5 dakika araçtan çıkarak mola vermeleri gerektiğini vurgulayan Güner, "Bu esnada yapılan hareket, kan dolaşımını hızlandırır ve o uyuşukluğu insanın üzerinden alır. Ayrıca, beyin dinleneceği için yavaşlayan refleksler kuvvetlenir. Bu, her zaman için geçerli olan bir şey sadece ramazana mahsus değil. Ama ramazanda diğer aylara nazaran insana daha fazla ağırlık çöküyor" diye konuştu,

Güner, telafisi mümkün olmayan hasarlara maruz kalmamak için trafik kurallarına uyulmasının ve yavaş hareket edilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL