Ramazanda üretiliyor bir yıl yenebiliyor

Manisa'nın Demirci ilçesinde yalnızca ramazan ayında üretilen "susamlı helva" özelliğini kaybetmeden uzun süre saklanabileceği söylendi.

Ramazanda üretiliyor bir yıl yenebiliyor
GİRİŞ 29.06.2015 11:44 GÜNCELLEME 29.06.2015 11:44 KAYNAK AA

Manisa'nın Demirci ilçesinde baba mesleğini sürdüren 75 yaşındaki İhsan Akgül'ün ramazan ayına özel ürettiği "susamlı helva", uzun süre tazeliğini koruyabilmesi nedeniyle yalnız ramazanda değil daha sonraki dönemlerde de tüketiliyor.

Hacı Hasan Mahallesi'ndeki dükkanında, babasının yanında 10 yaşından bu yana şeker, helva üretimi yapan, başta çocuklar olmak üzere ilçe sakinlerinin ağzını tatlandıran İhsan Akgün, ramazan ayına özgü de ilçe sakinlerinin vazgeçemediği "susamlı helva"yı üretiyor.

İftar saatine yakın hazırlanmaya başlayan ve hızla tükenen susamlı helvaya gösterilen ilgiden memnuniyetini dile getiren Akgün, "Ramazan Demirci'de bir başka karşılanır. Biz de ramazana özgü susamlı helvayla iftar sofralarına tat katıyoruz" dedi.

Uğraş ve işçilik gerektiriyor

Ramazan ayının tatlısı olarak ürettikleri susamlı helvanın uğraş ve işçilik gerektirdiğini kaydeden Akgün, sabah namazı sonrası açtığı iş yerinde zahmetli bir süreçle ürünü hazırladığını belirtti.

Susamlı helvanın asırlık bir tada sahip olduğunu vurgulayan İhsan Akgün, ilçe dışında yaşayan hemşehrilerinden ve Demirci'de helvasını tadan ziyaretçilerden sipariş aldığını, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Balıkesir başta olmak üzere birçok kente gönderdiklerini söyledi.

Akgün, susamlı helvanın ramazan ayında üretilmesine rağmen uzun süre dayandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Susamlı helva özel kavrulmuş susamdan yapılması nedeniyle özelliğini uzun bir süre kaybetmemektedir. Rutubetsiz bir ortamda, hava almadan saklandığı takdirde, helvamız bir yıl özelliğini ve tazeliğini kaybetmez. Sadece ramazan ayında çıkarılan bu lezzeti tadanlar gelecek ramazan ayından önce toplu sipariş veriyor."

Dükkanın babasına dedesinden kaldığını, mesleği ailede kendisinin sürdürdüğünü anlatan Akgün, ömrü yettiğince işinin başında olacağını söyledi.

Akgün, "Babam yıllardır el emeğiyle mesleği sürdürerek doğal hazırlanan ürünleri müşterilerine sunmuş. Helvacılığı babamdan öğrendim. Dedemden yadigar olarak kalan bu dükkan ve mesleği babamdan sonra ben, benden sonra da çocuklarım sürdürecek" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL