İkinci aracı olanlara kötü haber!

Gelir İdaresi verdiği görüş ile avukat, doktor, mimar, mühendis gibi serbest meslek çalışanlarının kullandığı ikinci otomobil için aldığı benzin ile tamir harcamalarını vergiden düşemeyecek hale getirdi.

İkinci aracı olanlara kötü haber!
İkinci aracı olanlara kötü haber!
GİRİŞ 18.10.2013 10:42 GÜNCELLEME 18.10.2013 11:06
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Avukat, doktor, mühendis, mimar, dişçi, yeminli mali müşavir, mali müşavir gibi serbest meslek erbabı artık işinde kullandığı ikinci otomobil için aldığı benzini, yedek parça ve tamir masraflarını gider yazıp vergiden düşemeyecek. Serbest meslek mensubu ikinci otomobili serbest meslek defterine kaydettirdiği halde bu olanaktan yararlanamayacak.

www.vergi.com.tr internet sitesinde bir soruyu yanıtlayan vergi uzmanı, vergi idaresinin verdiği bir müktezaya (görüş) göre serbest meslek sahiplerinin artık ikinci araçlarının harcamalarını gider yazamayacağını yazdı.

Uzmanın verdiği bilgiye göre işte kullanılan envantere kayıtlı araçların giderleri ile amortismanları vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabiliyor.

Ancak serbest meslek faaliyetini tek başına icra eden doktor, avukat, mühendis, mimar, dişçi, mali müşavir ve yeminli müşavirin serbest meslek kazanç defterinde envanterine kayıt etmiş olsa dahi, ikinci veya daha fazla bir araca ait yakıt, tamir ve yedek parça harcamaları ile bu taşıtlar için ayırdığı amortismanların indirim konusu yapılması artık mümkün değil.

TÜCCARA SERBEST

Bu görüşe göre, tüccar, işletme adına satın aldığı veya kiralama şirketlerinden kiraladığı birden çok otomobili kendisi kullanabilir veya sekreterine, işletmede çalıştırdığı herhangi birine kullandırabilir.

Habertürk'ün haberine göre; Bu durumda bu otomobillerin yakıt, tamir, yedek parça masrafları ile ayırmış olduğu amortismanların tamamını gider olarak vergi matrahından indirebilirken, bu imkan doktor, mühendis, avukat gibi serbest meslek erbabına tanınmıyor.

1995 yılından önce işletmeye kayıtlı binek otomobilleri için yapılan masrafların yarısı vergi matrahının hesaplanmasında gider olarak indirilebiliyordu. Gelir vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanununda 1995 yılında yapılan değişiklikle kiralanan veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar için yapılan masrafların (benzin, motorin, tamir, yedek parça gibi) tamamı ve ayrılan amortismanlar vergi matrahının hesaplanmasında gider olarak düşülüyor.

Bir taşıtın işletmeye dahil olabilmesi için, işletme bilançosunun aktifinde yer alması, işletme defteri tutuluyor ise defterde demirbaşlar arasında gösterilmesi gerekiyor. Taşıtlar için yapılan masrafların gider olarak düşülebilmesi için işte kullanılması şart. Yani özel işte kullanılanlar taşıtlar için yapılan masrafların indirimi kabul edilmiyor.

Gelir Vergisi Kanununda avukat, doktor, mühendis, mimar, yeminli mali müşavir, mali müşavir, dişçi ve veteriner gibi serbest meslek erbabının işi için kiralamış olduğu veya satın alarak envanterine kaydettiği taşıtların giderleri ile ayrılan amortismanların tamamının vergi matrahının tespitinde gider olarak düşülmesi kabul ediliyor.

Ancak şimdiye kadar gider kabul edilen harcamaların tek araçtan mı yoksa birden fazla araçtan mı yapılabileceği konusunda bir netlik yoktu.

YORUMLAR 6
  • turan altınsu 10 yıl önce Şikayet Et
    insanların yüzde 90 ı. insanların yüzde 90 ı sağlık sisteminden memnunmuş. Doktorları bu sistemden çekerseniz memnuniyet 100 e ulaşır. Deneyin görün. İnsanlar doktorlardan bıkmış artık. Hastaneye gidersin yatak yok, doktorda sıra 150 de, kan verirsin kolun acır, ameliyat olursun ziyaretçini almazlar içeri.... Doktorları sağlık sisteminden uzaklaştıracaksın. Afra tafra da kalmaz. 6 yıl okumuş bana profösör havası atıyor aklınca.
    Cevapla
  • Murat Turk 10 yıl önce Şikayet Et
    bulurlar oyununu. böyle adamlar kendi üzerine almaz anasının babasinin eşinin kardeşinin üzerine alır yine bir kulp burlar avukatlar da demişsiniz onlar her türlü hileyi bilir zira oyle olmasa avukatlar fakir olurdu hepsi kral gibi yaşıyor
    Cevapla
  • Mahmut ŞAYİR 10 yıl önce Şikayet Et
    isim siz'e. arkadaşlar haberi doğru dürüst okuyarak yorum yapın. esnaf yani tüccara değil tek başına çalışan mimar mühendis mali müşavir için bu kanun. esnaf için değil...
    Cevapla
  • egemen doğan 10 yıl önce Şikayet Et
    çıldırdırdılar. çıldırdılar bunlar sonu iyi olur inşallah.
    Cevapla
  • isim siz 10 yıl önce Şikayet Et
    Serbest meslek çalışanı yani ESNAF !!!. Bu hükümetin esnaf politikası şu -> " YOK OLSUNLAR "... Aynen bu politikayı iade ediyoruz esnaflar olarak..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle