Mercedes'in beyni Türkiye'den yönetilecek

Mercedes-Benz Türk'ün ana şirketi Daimler, teknolojik büyümede Almanya'dan sonra ilk olarak Türkiye'yi merkez üssü olarak belirledi.

Mercedes'in beyni Türkiye'den yönetilecek
Mercedes'in beyni Türkiye'den yönetilecek
GİRİŞ 08.11.2013 08:47 GÜNCELLEME 08.11.2013 11:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bu doğrultuda harekete geçen Daimler, küresel bilgi teknolojileri (IT) stratejisi kapsamında Türkiye'deki şirketi Mercedes-Benz Türk A.Ş bünyesinde mevcut IT Bölümünün yanısıra bir "Küresel IT Hizmetleri Merkezi" oluşturuyor. 

Yeni merkezin tanıtım toplantısı, Daimler AG Bilgi Teknolojileri Başkanı Dr. Michael Gorriz, SAP ve Sistem Yaygınlaştırma Servis Dağıtım Merkezi Türkiye Bölüm Müdürü Stefan Rosenwald, Mercedes-Benz Türk A.Ş Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, Mercedes-Benz Türk Bilgi Teknolojileri Müdürü Gökçe Bezmez ve İnsan Kaynakları Müdürü Salih Ertör'ün katılımlarıyla gerçekleşti.

Gorriz: Türkiye'de kurduğumuz küresel IT hizmet merkezleri sayesinde Daimler çok daha güçlü ve global bir IT yapısına sahip olacak.

Daimler AG Bilgi Teknolojileri Başkanı (CIO) Dr. Michael Gorriz, toplantıda yaptığı konuşmada şu noktalara dikkat çekti:

"Mercedes-Benz Türk'te IT alanındaki uzmanlık bilgimizi yine kendi şirketimize uluslararası destek olarak aktarıyoruz.  Bu doğrultuda belli konulardaki teknik bilgi ve uzmanlığımızı daha da geliştirmeyi amaçlıyoruz. İleride, şirketimiz dışındaki paydaşlar süreçlerimize daha az dahil olacak, Türkiye'de kurduğumuz küresel IT hizmet merkezleri sayesinde çok daha güçlü ve global bir IT yapısına sahip olacağız."

13 milyon Euro yatırım, 200 kişilik istihdam

İstanbul'da kurulan Küresel IT Hizmetleri Merkezi, Türkiye'de bilgi teknolojileri alanına yapılan en kapsamlı yatırımlar arasında yer alıyor. Daimler'in, İstanbul'daki merkeze yapacağı toplam yatırım miktarı 13 Milyon Euro'nun üzerinde. Yetişmiş IT uzmanlarının istihdam edileceği merkez, aynı zamanda beyin gücünün Türkiye'de kalması açısından da önemli bir cazibe merkezi olmaya aday. Küresel IT Hizmetleri Merkezi'nde görev yapacak Türk IT uzmanlarının sayısı iki yıl içerisinde 200'ü bulacak.

Genes: Türkiye'nin potansiyeline güveniyoruz.

Küresel IT Hizmetleri Merkezi'nin İstanbul'da kurulma kararı, Türkiye'deki mevcut iyi eğitimli ve yetenekli IT iş gücü göz önünde bulundurularak verildi. Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes, konuşmasında konuyla ilgili şunları söyledi:

"Yeni Küresel IT Hizmetleri Merkezi'nin İstanbul'da kurulmasından ötürü son derece gururluyuz. Türkiye, ana şirketimiz Daimler için önemli ve büyüyen bir pazar konumunda.  İleri bilgi seviyesi ve yetenek gerektiren bu yeni istihdam fırsatlarının Türkiye'ye getirilmesiyle, ülkenin  potansiyeline duyduğumuz güveni bir kez daha kanıtladığımıza inanıyoruz."

SAP Lojistik Sistemleri için ilk ve tek merkez Türkiye'de

Türkiye'deki merkez, Daimler'in küresel IT ağı içerisinde SAP lojistik sistemleri geliştirecek ilk ve tek merkez olacak. Mercedes-Benz Türk İstanbul Küresel IT Hizmetleri Merkezi, SAP sistemlerinin Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgelerinde uygulayıcısı rolünü üstlenecek.

Sırada Hindistan ve ABD var

Daimler'in yeni "Küresel IT Hizmetleri Merkezi" geliştirme çalışmalarında Türkiye, küresel IT ağının öncüsü konumunda bulunuyor. Türkiye'deki merkezin ardından Hindistan ve ABD'de de IT hizmet lokasyonları kurulacak ve tüm dünyada SAP hizmet sunumları bu bölgelerdeki IT

merkezleri tarafından uygulanacak. Bu sayede tüm IT uygulamalarının etkili, hızlı bir şekilde ve planlamada üst düzey güvenlik çerçevesinde hizmete sunulması sağlanacak. Daimler'in IT bölümü, bu merkezlerde çalışanlarının yeteneklerinin geliştirilmesine öncelik verirken tesislerini de büyütmeyi hedefliyor.
Porth: Dünya çapında bir organizasyona dönüştüreceğiz.

Daimler AG İnsan Kaynakları ve IT Faaliyetlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Wilfried Porth ise konuşmasında uluslararası ekiplerin yaratacağı sinerjiye dikkat çekerek şunları söyledi:,

 "Küresel IT stratejimiz doğrultusunda IT departmanımızı daha da geliştirerek bu birimimizi yeteneklerin, teknik bilgi ve birikimlerin ve farklı kültürlerin  harmanlandığı, güçlü uluslararası ekiplerin yer aldığı dünya çapında bir organizasyona dönüştüreceğiz."

 Türkiye'ye yatırım kararını destekleyen başarılı ekip

Daimler IT dünyasında büyük öneme sahip olan Mercedes-Benz Türk  IT departmanında, halen süreç ve iş desteği odaklı 70 IT uzmanı çalışıyor. Bu ekibin başarıları, "Küresel IT Hizmetleri Merkezi"nin İstanbul'da kurulması kararında önemli bir rol oynadı. Söz konusu ekip, Eylül ayında planlama süreçlerinin daha etkin yönetilmesini sağlayan "Bütçe ve Planlama çözümü SAP BPC" (Business Process Consolidation) ile SAP Kalite Ödülleri'nde "Altın Ödül"e layık görüldü.

Gelecekte neler olacak?

İstanbul'da kurulan yeni Küresel IT Hizmetleri Merkezi, SAP Uygulama Geliştirme ve Tedarik'in yeniden yapılandırılmasında ve hizmet sunma süreçlerinin optimizasyonunda önemli roller üstlenecek. Dünya çapındaki SAP çalışmalarının % 70'i Türkiye ve Hindistan'daki yeni Küresel IT Hizmet Merkezleri tarafından yürütülecek.

Hindistan, İngilizce konuşulan bölgelere destek verirken Türkiye'deki merkez de Almanca konuşulan bölgelerden sorumlu olacak. Küresel IT Hizmet Merkezleri, SAP uygulamasının son tasarımından uygulama ve destek aşamalarına kadar tüm hizmetleri bünyesinde barındıracak. Daimler IT, bu sayede sinerjilerden faydalanma ve en iyi uygulamaların karşılıklı paylaşımını destekleme imkanına sahip olacak.

Mercedes-Benz Türk Genel Bilgi:

1967 yılında Otomarsan ünvanıyla İstanbul'da kurulan Mercedes-Benz Türk, 750 Milyon Euro'yu aşan yatırım hacmiyle bugün Türkiye'nin en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biridir ve 5.000'in üzerinde personel istihdam etmektedir. Mercedes-Benz Türk'ün İstanbul Hoşdere'de otobüs, Aksaray'da da kamyon fabrikaları bulunmaktadır. Daimler AG'nin Mercedes-Benz Türk sermayesindeki payı % 67'dir.

Daimler'de Dijital Yaşam Hakkında

Dijital yaşam, artık günlük sosyal yaşantımızın her alanına girmiştir. Bu büyük çaplı trend, Daimler'in iş modeli, ürünleri ve rekabet gücü üzerinde de oldukça etkili olmuştur. 

Dijital yaşam trendini yakından takip eden Daimler, araçlarını dijital özelliklerle zenginleştirmektedir. Bu sayede müşterilerine ve hedef kitlelerine olan iletişimi hiç olmadığı kadar çeşitlilik kazanmıştır. Ulaşım sektöründeki yeni hizmetlerle artık yeni iş alanları geliştirebilen Daimler'in tüm tüm süreçlerinin arkasında akıllı  IT faaliyetleri bulunmaktadır.

Ticari yenilikler alanında da IT çözümleri, bireysel hareketliliğin gelişimine yön vermektedir. Daimler'in mobilite/hareketlilik konseptinden yola çıkarak smart marka araçlarıyla hayata geçirdiği  "car2go" projesi, tamamen esnek ve kısa vadeli bir kiralama modelidir. Projenin arka planında Daimler IT birimi, telematik, kullanıcı portalı, kiralama ve muhasebe süreçlerini desteklemektedir.

Bu fikri daha da ileriye taşımak için Daimler, mobilite/hareketlilik platformu "moovel" ile ortak çalışmalar yapmakta; toplu taşıma, taksi, araç kiralama ve paylaşımı gibi çok sayıda ulaşım hizmetlerini bir araya getirerek ilgilenen müşterilere bireysel ihtiyaçlarını karşılayacak en iyi ulaşım şeklini sunmaya çalışmaktadır.

YORUMLAR 1
  • Ibrahim Nayir 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu da bir şey mi?. Birçok Alman firması Genel Merkezini Türkiyeye taşıyor. Sebebi de ülkelerindeki yüksek vergiler.
    Cevapla