Araç satımında sahibinden orjinal yalanlar

Kazalı yada kusurlu bazı araç sahipleri, araçlarını daha iyi bir fiyattan satabilmek için gerçek dışı bayanlarla, adeta 'sahibinden orjinal yalanlar' üretmeye başladı. Diyanet açıklama yaptı.

Araç satımında sahibinden orjinal yalanlar
Araç satımında sahibinden orjinal yalanlar
GİRİŞ 12.01.2013 14:00 GÜNCELLEME 12.01.2013 15:45
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Aracını, muadillerine göre yüksek bir fiyattan satmak isteyen bazı kazalı yada daha önce hasar almış araç sahipleri, birbirinden ilginç yöntemler geliştirerek araçlarını satmayı deniyor.

Devrilerek kullanılamaz duruma gelen bazı araçlara ''Çıtır hasarlı'', otobüsle çarpışması sonucunda tamir edilerek boyanmasına da ''keyfe keder boyalı'' diyen bazı araç satıcıları, kazasız ve hasarsız ikinci el araç arayan vatandaşlar için ciddi tehlike haline geldi.

Aracın kilometresinin düşürülmediğinin ispatı için, aracı satanın mesleğinin uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen, daha az kilometre yaptıkları düşüncesiyle genellikle ''Memurdan, doktordan satılık'' gibi ilanlar verilirken, aracın titz kullanıldığı imajının verilmesi için de ''Bayandan satılık; Biricik arabamı satmak zorundayım; İlk göz ağrımız; Yıkamacıdan hiç çıkmaz; Ona paha biçemiyoruz ama...'' gibi ifadelere başvuruluyor.

-''İyi niyet suistimal ediliyor''-

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) Başkanı Aydın Erkoç, ''Piyasada ikinci el araç alım satımı yapan bazı kişiler, vatandaşların iyi niyetini suistimal ediyor'' dedi.

Erkoç, ikinci el araç almayı düşünen vatandaşlara da tavsiyelerde bulunarak, şöyle konuştu:

''Beğendiğiniz yada almayı düşündüğünüz ikinci el bir aracı muhakkak kontrol ettirmeniz sizin faydanıza olur. Şöyle ki, keyfe keder boyalı diye tabir edilen bir araç kaza nedeniyle komple boyalı olabildiği gibi, çıtır hasarlı diye tabir edilen araçlar da daha önceden ağır hasarlı olabiliyor. Bunu anlayabilmeniz için, alacağınız aracı bir teste tabii tutmanız sağlıklı olacaktır. Ayrıca vatandaşlarımızın güvenilir kişi ve yerlerden araç aldıkları takdirde de herhangi bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Bizim üyelerimizin sattığı araçlar da güvenilir araçlardır.''

-Diyanet: ''Aldatmacadır...Günahtır''-

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı Alo Fetva Hattı yetkilisi de, Peygamber Hz. Muhammed'in yalanın şakasının da ciddi olduğunu ifade ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Peygamberimiz Hz. Muhammed, bir gün hurma pazarına çıktı. Orada, hurma satan bir kişinin hurmanın iyilerini tenekenin üzerine, iyi olmayanlarını da altına koyduğu malum oldu ve bunu ispatladı. Buyurdu ki, 'Bu yaptığınız doğru değil. Bizi aldatan, bizden değildir.' Dolayısıyla çok büyük vebaldir, hesabı vardır, azabı vardır. Yapılmaması lazım, Müslümana yakışmaz.

Biz adamın sözüne güvenip, inanarak arabayı alıyoruz. Halbuki sözü yalan, bizi kandırdı. Müslümana yakışmayan bir şeyi yaptı. Aldatmacadır... Bunun vebali olmaz mı, günahtır.''

AA

YORUMLAR 17
  • Bilo Villa 11 yıl önce Şikayet Et
    alanda satanda. mesele araba alis verisine gelince biraz durmali... burada satandan bahsedilmis... e kardesim alan her cizigi fiyat kirmak icin kullaniyorsa ne olacak? agac dallarinin cizdigi cizikten bile fiyat kirmaya calisanlar var... sadece kaporta ufak cizikleri.. (buyuk kazalardan bahsetmiyorum) guven meselesinin karsilikli olmasi lazim. alan ucuza almak icin bin hikaye uyduruyor satan ya pahaliya satmak icin veya degerine satmak icin kiliftan kilifa giriyor... once araba alacaklarin baktiklari arabanin gercek degerini bilmeleri lazim ondan sonra fiyat bicmeleri... satanin ise dogru konusmasi... sonucta karsiliklii saygi.. maalesef bu biraz zor bir durum gibi..
    Cevapla
  • METİN AKARSU 11 yıl önce Şikayet Et
    satan kadar alanında.... suçu yokmu? istanbulda yaşıyoruz bir çoğumuz araç satın alırken aman az km. olsun çiziksiz olsun boyasız olsun. istanbul gibi bir şehirde yaşıyorsanız istediğiniz kadar kuralcı, profesyonel şöför olun aracınız çiziliyor. şöför kapısının orta yerinde yaklaşık 8 - 10 cm çizik vardı ve aracım siyah çirkin gözüküyordu boyattım daha sonra satmam gerekti kapı belden yukarı işlem gördü arabayı satana kadar canım çıktı. veyahut kapı değişmiş çamurluk değişmiş yetkili serviste orjinali ile değişmiş faturası mevcut alacak adam bindereden su getiriyor kardeşim kapı eskiydi yenisi ile değişti daha çok para almak gerekmezmi hadi fazlasından vazgeçtik değerini ver niye çamur ata ata fiyatı düşürmeye çalışıyorsunuz ki? satan kadar alanında kabahati var bence, araç aldığınızda tanımıyorsanız yetkili servise gidip 50 tl verin expertiz çıkarttırın sorun kalmaz.
    Cevapla
  • alihsan paşa 11 yıl önce Şikayet Et
    !!!. eee,şimdiden hayırlı olsun o zaman!
    Cevapla
  • Sabit Kal 11 yıl önce Şikayet Et
    üc kisinin lafina asla inanma!. araba saticisinin, sigortacinin ve emlakcinin.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 11 yıl önce Şikayet Et
    galericilerden uzak durun. eğer düzgün araba almak istiyorsanız galerici denen kişilerden uzak durmanızı tavsiye ediyorum... galericiden araba almam da, yakınlarıma aldırmam da.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle